Møtt En Ny

Vurderer du å gå fra partneren?

De som finner tilbake til hverandre får ofte et langt bedre forhold, sier ekspert.

MÅ TENKES NØYE OVER: Vurderer du å gå fra partneren er det viktig å finne ut av hvorfor. Har dere problemer akkurat nå, eller har det egentlig aldri vært riktig valg?  Foto: Shutterstock / Antonio Guillem
MÅ TENKES NØYE OVER: Vurderer du å gå fra partneren er det viktig å finne ut av hvorfor. Har dere problemer akkurat nå, eller har det egentlig aldri vært riktig valg? Foto: Shutterstock / Antonio Guillem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Å bli betatt, eller til og med forelske seg i en annen når man er i et langvarig forhold er ikke uvanlig. Vurderer du å gå fra partneren din, bør imidlertid ikke det være grunnen, mener ekspertene.

Selv om det kan se sånn ut, er ikke gresset alltid grønnere på andre siden. 

- Når man først møter et nytt menneske, får man bare solskinnssiden, sier gestalterapeut og sexolog Bianca Schmidt. 

- Man er ikke sammen i hverdagen, man møtes i stjålne øyeblikk og man har den nyhetsfaktoren. Da er det fort gjort å idealisere og man får en gyllen idé om hvor fantastisk det er. 

LES OGSÅ: Slenger du ofte med leppa til partneren? 

Mange tar feil valg

GRESSET ER IKKE ALLTID GRØNNERE: Det er umulig å vite hvordan et forhold vil bli basert på det du opplever når du nettopp har møtt noen, og fremdeles har en annen hjemme, mener gestalterapeut og sexolog Bianca Schmidt.  Foto: Scanpix
GRESSET ER IKKE ALLTID GRØNNERE: Det er umulig å vite hvordan et forhold vil bli basert på det du opplever når du nettopp har møtt noen, og fremdeles har en annen hjemme, mener gestalterapeut og sexolog Bianca Schmidt. Foto: Scanpix Vis mer

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, er enig, og mener mange kan ta et impulsivt valg når de har møtt en annen. 

- Det er ikke uvanlig. Spesielt om du i lenger tid har gått for «lut og kaldt vann» i eget parforhold, så kan det være vanskelig å være «edruelig» nok til å kunne ta et riktig valg.

For hvor mange har vel ikke i ettertid spurt seg «Hva så jeg i ham?». 

- Når boblen sprekker ser man plutselig at det kun var spenning, lyst og lidenskap og ikke en relasjon som tåler vanlige hverdager. Noen ser dessverre dette når det er for sent.

En samlivskrise trenger imidlertid ikke bety slutten på forholdet – for noen er det heldigvis mulig å finne tilbake til hverandre, og faktisk få et bedre forhold enn dere hadde tidligere. Det forutsetter imidlertid at også du ser hva du selv har gjort galt i forholdet tidligere. 

- De som angrer på et brudd er de som innser at det faktisk ikke er så mye grønnere på andre siden. Mange forhold tar slutt fordi man ikke pleier kjærligheten, og de små tingene i hverdagen glemmes. Gresset er som kjent grønnest der det blir vannet. Slike par er også flinke til å ta selvkritikk i etterkant, dermed kan relasjonen utvikles når begge ser sine feil og mangler. De som finner tilbake til hverandre får ofte et langt bedre forhold – en ny vår, sier Søyland. 

LES OGSÅ: Orgasmen som er litt tabu

Noen lever i «fasade»-forhold

Om du skal ta steget og gå fra partneren din, bør det være mer grunnlag for det enn at du har møtt en annen, eller at dere er i en tøff periode i dag, mener Schmidt. 

MÅ TENKES NØYE OVER: Vurderer du å gå fra partneren er det viktig å finne ut av hvorfor. Har dere problemer akkurat nå, eller har det egentlig aldri vært riktig valg?  Foto: apops - Fotolia
MÅ TENKES NØYE OVER: Vurderer du å gå fra partneren er det viktig å finne ut av hvorfor. Har dere problemer akkurat nå, eller har det egentlig aldri vært riktig valg? Foto: apops - Fotolia Vis mer

- Den eneste gangen jeg tenker at det er en god idé er når man har valgt seg en partner man ikke har noen ting til felles med. Når man har jobbet lenge for å få det til fungere, og det ikke har vært liv laga. Når man har valgt feil helt fra begynnelsen av. 

Ifølge Kate Elin Søyland, er det mange som fortsetter å leve i slike forhold. Å ty til utroskap for å dekke behov du ikke får dekket hjemme, for så å kunne fortsette i forholdet, er i så fall ikke en løsning, mener hun. 

- Noen lever bare et fasadeforhold hjemme der de gjør «det riktige» mens de har spennende hemmelige affærer som partneren ikke vet om. Noen går så langt å sier at utroskapen har «reddet» ekteskapet. Det er trist og kynisk syns jeg. Da er det mye ærligere å bryte ut av forholdet. 

- Noen er selvsagt trofaste, men kommer ikke over sorgen over at parforholdet og partneren ikke ble slik som forventet. De lever ofte sine liv gjennom andre for å slippe å konfronteres med de ubehagelige fakta på hjemmebane. De kan velge å legge all sin lidenskap og energi i noe annet som gir mening, som for eksempel reiser, karriere eller barn og barnebarn.

LES OGSÅ: Slik vekker dere sexgnisten igjen

Vanskelig å etablere et nytt forhold midt i et brudd

Velger du å gå fra partneren fordi du har møtt en annen, er det dessuten viktig å være klar over at det er vanskelig å etablere et forhold til en ny når du er i en fase der du går fra en annen. Du skal bearbeide et brudd, samtidig som du starter et nytt forhold, og dessuten er det stor sjanse for at forholdet til barna dine ikke er like godt som før, spesielt om du har bedratt partneren din. 

- Mange tror nok at det skal bli enklere enn det det er. Barna er som regel mest lojale ovenfor den som er bedratt, sier Schmidt. 

Det er med andre ord aller best om du klarer å stenge drømmen om et forhold til den nye ute når du skal ta valget ditt. Finn ut av hvordan det forholdet du er i fungerer, ikke hvordan det nye kunne blitt. 

- Det viktigste å huske på er at det nytter ikke å vurdere om et forhold vil bli bra mens du er i et annet. Så lenge du får støtte hjemmefra, du krangler hjemme, og gjør alt slikt der, så vet du ikke hvordan det nye forholdet vil fungere, sier Schmidt. 

NYTT: Det er vanskelig å etablere et nytt forhold samtidig som du er på vei ut av et annet.  Foto: Phase4Photography - Fotolia
NYTT: Det er vanskelig å etablere et nytt forhold samtidig som du er på vei ut av et annet. Foto: Phase4Photography - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik takler du hverdagsirritasjonene

Har forholdet ditt potensiale til å bli bedre? 

Uansett hva som er grunnen til at du vurderer å gå, mener Kate Elin Søyland det er viktig å tenke over forholdet i sin helhet.

Alle forhold vil møte vanskelige perioder, da er det kanskje er fristende å gå, men du vil møte disse periodene sammen med andre også. 

Når du vurderer å gå fra partneren din er det derfor viktig å vite akkurat hvorfor. Kan dette løses, eller er det faktisk lurest å gå?

- Tenk over hvorfor du vil skille deg, helt konkret. Er det bare en vanskelig periode som du er trøtt og sliten av, som har stjålet romantikken i forholdet? Er du forelsket i en annen? Eller har dere forsømt å være kjærester, og har levd i et fasadeforhold i mange år uten å tørre innse det, sier Søyland. 

- En fatal feil er at en tar valget basert på parforholdets kvalitet per i dag – og ikke det som har vært og ikke minst glemmer mange å sjekke ut potensialet i forholdet. Følelser og forhold er ikke statiske - relasjonen er hele tiden i endring ofte uten at vi tenker over det. 

Bianca Schmidt peker dessuten på at du aldri vil lære deg å håndtere slike perioder om du gang på gang stikker. 

- Det å skulle få spikka til noe nytt og tro at det er løsningen fungerer sjeldent. Stikker man hver gang det blir vanskelig, så får man aldri noen løsning. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer