TA EN HVIT MÅNED: Vurderer du å ta en hvir måned? Ifølge eksperten har det ingen stor helsegevinst.  Foto: Knut Wiarda - Fotolia
TA EN HVIT MÅNED: Vurderer du å ta en hvir måned? Ifølge eksperten har det ingen stor helsegevinst. Foto: Knut Wiarda - Fotolia Vis mer

Ta En Hvit Måned

Vurderer du å ta en «hvit måned»?

- Jeg synes det er flott at folk reflekterer over alkoholforbruket sitt, sier eksperten.

Publisert

KK.NO: Er du blant dem som vurderer å ta en hvit måned etter mange uker med mye alkohol og festing?

Det er bra å drikke mindre, men utgjør det egentlig noen forskjell for helsa?

LES OGSÅ: Alkohol øker risikoen for tidlig demens

Viktig å reflektere over alkoholforbruket sitt

Hilde Skyvulstad, som er avdelingsdirektør hos Helsedirektoratet, er positiv til det å ta «en hvit» måned, da det er en fin renselsesperiode for både kropp og sinn.

- Mange er i dag opptatt av det å ha en sunnere livsstil uten å være bevisst på sammenhengen mellom alkohol og helse. Derfor synes jeg at det er flott at folk setter av tid til å reflektere over hvor mye alkohol de drikker.

- Hvis man tar en «hvit måned» vil det ofte sette i gang en tankeprosess og en bevisstgjøring rundt sitt eget alkoholforbruk og drikkemønster, noe som er veldig positivt, sier hun.

TENKE OVER ALKOHOLFORBRUKET SITT: Det å ta en hvit måned kan få deg til å reflektere over hvor mye du faktisk drikker.  Foto: Samfoto Argus
TENKE OVER ALKOHOLFORBRUKET SITT: Det å ta en hvit måned kan få deg til å reflektere over hvor mye du faktisk drikker. Foto: Samfoto Argus Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan du enkelt kontrollere alkoholinntaket

Å kutte ned på alkoholen har ikke store helsegevinster

Det kan altså være fornuftig av flere grunner å ta en pause fra alkohol og festing, men vil det kunne gi store helsegevinster? Ifølge Skyvulstad er svaret nei.

- Det kan ha god effekt på kropp og sinn å være avholdende i en liten periode, men det er ikke nok til å veie opp for overforbruk i lengre perioder.

- For å oppnå varig helseeffekt må man rett og slett kutte ned på det generelle alkoholinntaket sitt.

- Det mentale arbeidet som kan igangsettes i en hvit periode, kan imidlertid ha god effekt også på lang sikt.

LES OGSÅ: Dette gjør én fyllekule med vekta

Gunstig for personer med et høyt alkoholforbruk

Vil noen kunne ha større effekt av en «hvit måned» enn andre?

- Både fylla og langvarig misbruk gir helseskader, men her er det store individuelle forskjeller.

- Helseskadene øker i takt med det økende alkoholforbruket, så generelt kan vi si at helseeffekten av å redusere alkoholforbruket vil være størst hos de som i utgangspunktet har et høyt alkoholforbruk, forklarer hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer