ÅPENT FORHOLD: Det å ha et åpent forhold kan virke fristende, men kan det egentlig fungere?  Foto: Ammentorp - Fotolia
ÅPENT FORHOLD: Det å ha et åpent forhold kan virke fristende, men kan det egentlig fungere? Foto: Ammentorp - Fotolia Vis mer

åpent Forhold

Vurderer du et åpent forhold?

- At en del par velger å leve slik er det ingen tvil om, sier eksperten.

Publisert

KK.NO: Det å være i et åpent forhold kan høres fristende ut: du kan leve det glade singelliv og ligge med hvem du vil, samtidig som du kan tilbringe late dager i partneren din sin trygge armkrok. 

Men hvor vanlig er det egentlig å ha et åpent forhold, og kan det fungere? 

LES OGSÅ: Ingen forhold er perfekte

Ikke uvanlig i Norge 

Frode Thuen, som er professor i psykologi og samlivsterapeut, tror det er relativt få som har et åpent forhold her til lands. 

- I forbindelse med en bok jeg skrev for en stund siden prøvde jeg å kartlegge swingers miljøet i Norge. Da kom jeg frem til at det organiserte miljøet er ganske lite, det består kanskje av  noen 100 personer. 

- Men det er selvsagt klart at det er flere enn det som kan praktisere det å ha et åpent forhold, men generelt er det ganske lite utbredt - i alle fall blant de eldre, sier han.  

Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, er også usikker på hvor mange det er snakk om.

- Akkurat hvor mange i Norge som har et åpent forhold vet jeg ikke, men at en del par velger å leve slik er det ingen tvil om. 

Hvorfor tror du de ønsker å være i et slikt forhold? 

- Det kan være fordi et åpent forhold kan gi trygghet og stabilitet, noe mange ønsker seg, samtidig som det gir en muligheten til å fortsatt få utløp for fantasier, lyster og begjær, og på denne måten tilfredsstilt behov man ikke får i det forholdet man allerede er i, forteller Aasland. 
 

FLERE MULIGHETER: Det å være i et åpent forhold gir en muligheten til å fortsatt få utløp for fantasier, lyster og begjær.  Foto: Igor Mojzes - Fotolia
FLERE MULIGHETER: Det å være i et åpent forhold gir en muligheten til å fortsatt få utløp for fantasier, lyster og begjær. Foto: Igor Mojzes - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Velger du alltid feil partner?

Har en del ulemper

Det kan høres ganske fristende ut å være i et åpent forhold hvor man får det beste av to verdener, men ifølge Aasland er det ikke alltid en dans på røde roser. 

- Det å være i et åpent forhold kan også ha en rekke ulemper.

- For eksempel kan den ene parten ønsker dette sterkere enn den andre, og på denne måten kan det utvikle seg usikkerhet og sjalusi i forholdet - noe som er vonde følelser å sitte inne med. 

Derfor er det utrolig viktig å avklare forventninger til hverandre før man går inn i et slikt forhold.

-En fare kan være at selv om man har avklart forventninger og har klare grenser for hva som er tillat og ikke tillat, så kan det likevel utvikle seg følelser hvor den ene parten føler seg mindre verdt og tilsidesatt, sier hun. 

FUNGERER SJELDENT: Eksperten mener at åpne forhold sjeldent fungerer.  Foto: highwaystarz - Fotolia
FUNGERER SJELDENT: Eksperten mener at åpne forhold sjeldent fungerer. Foto: highwaystarz - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor skiller norske par seg

Vanskelig å få til å fungere 

Kan egentlig et slikt forhold fungere i lengden? Psykolog og samlivsekspert, Peder Kjøs, har sin tvil. 

– Jeg tror det er vanskelig å få det til å fungere for de fleste av oss, siden eksklusiviteten - altså, at vi holder sex innenfor parforholdet, er en så stor del av forestillingen om hva et parforhold skal være. 

Han forklarer videre at enigheten om åpenhet ofte ikke er like greit for begge parter.

– Hvis det er en maktforskjell i forholdet, og det er det ofte, kan det være slik at den ene føler at hun eller han må godta ordningen - eller miste partneren.

Kjøs er derfor ikke veldig overbevist om at det kan fungere. Det finnes sikkert unntak, men han har sjeldent hørt troverdige historier som beviser at det kan det. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer