<strong>SUNT MED YOUGHURT:</strong> En god bakteriebalanse er viktig for at tennene skal holde seg friske,i følge svensk ekspert. Foto: Colourbox
SUNT MED YOUGHURT: En god bakteriebalanse er viktig for at tennene skal holde seg friske,i følge svensk ekspert. Foto: Colourbox Vis mer

Tannhelse

Yoghurt hjelper mot hull i tennene

Probiotiske bakterier er ikke bare bra for fordøyelsen, men også for munnen din.

Publisert
Sist oppdatert
Hva skal til for å slippe hull i tennene? Daglig tannpuss med fluortannkrem, tanntråd og munnskyllevann, og så lite sukker som mulig.

LES OGSÅ: Få hvitere tenner på naturlig vis

Ja, dette er det vi har lært i alle år, og det er jo helt riktig at god tannhygiene er forebyggende mot karies. Men det er ikke slik at å knerte alle bakteriene vi har i munnen nødvendigvis gjør at vi ikke får hull, hevder den svenske tannlegen Svante Twetman, som er forfatter av flere odontologibøker, og forsker på tannhelse.

Ifølge ham er en god bakteriebalanse viktig for at tennene skal holde seg friske, skriver Videnskab.dk (ekstern lenke).

- Hvis man har en god bakterieflora, både i munnen og i magen, får man ikke hull, sa han til Videnskap.dk.

Svante Twetman og hans kolleger på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet har forsket på dette, og fant blant annet at barnehagebarn som i ni måneder fikk melk med probiotiske bakterier, fikk færre problemer med hull i tennene. Han har også funnet ut at probiotiske bakterier, også kalt melkesyrebakterier, kan hemme bakteriene som lager hull i tennene, og også bedre problemet med dårlig ånde.

Det betyr at syrnede melkeprodukter som yoghurt og kulturmelk er bra for tannhelsen.

LES OGSÅ: Gi yoghurt fast plass i kjøleskapet

Samme bakteriesystem i mage og munn

Twetmans funn viser at det er en sammenheng mellom mikrobakteriene vi har i fordøyelsessysemet, og det vi har i munnen.

- Hele veien gjennom systemet fins det biofilm, eller mikrobiologiske samfunn, som setter seg på alle overflater som ikke er sterile. I munnen ser vi dette som plakk, som vi tidligere trodde skulle fjernes. Det skal den også, hvis den er usunn, men nå vet vi at når man skraper på tennene, så fjerner man i virkeligheten ofte et aktivt, levende og velfungerende samfunn, som bidrar til å beskytte oss, på samme måte som biofilm balanserer magen, sa han til det danske vitenskapsmagasinet.

Fortsett med fluortannpuss

Overdreven rensing av tenner og munn er altså ikke nødvendigvis så bra. Men det betyr ikke at du skal droppe de to daglige tannpussene. Husk bare å ikke pusse tennene for hardt.

- Det beste er nok å bruke de to faktorene sammen. Sørger du for å pusse tennene med fluortannpasta to ganger om dagen og samtidig få i deg probiotiske bakterier, kan det være at vi en dag kan få mange tannleger til å jobbe med annet enn å bore og fylle tennene med plast, eller med å lage kroner eller broer i ødelagte munner, sa Twetman.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer