Ansikt

Ytre verdier

Hva har innholdet i sminkepungen kostet deg? Sannsynligvis mer enn i fjor. Vi bruker milliarder på kosmetikk.

Ytre verdier
Publisert
Sist oppdatert


NORSKE KVINNERS ÅRLIGE FORBRUK
Angitt i millioner norske kroner.
Norske kvinner brukte over 7 milliarder kroner på kosmetikk i fjor. Det er nesten dobbelt så mye som for ti år siden. Tallet stiger for hvert år som går, og ifølge ekspertene vil det fortsette slik.

Og denne trenden fortsetter, ifølge ekspertene:
– Vi har et enormt fokus på helse, sunnhet og velvære, og det påvirker helt klart det vi kjøper. Produkter som gir oss velbehag selger, og kosmetikk hører til her, sier prosjektdirektør Jakob Søndergaard i det danske trendanalysebyrået PEJ.

Stadig nye produkter med nye funksjoner vil komme. – Men hvorfor er salget så stort?
– Det er et overskuddsfenomen. Vi har veldig god råd, og bruker penger på å føle oss vel. Skulle det gå dårligere med økonomien, vil det merkes på salget av luksusprodukter, som kosmetikk jo er.

– Hva sier det om kvinner at vi bruker så mye penger på slike luksusprodukter? – Kvinner er flinke til å drømme seg bort, og i stor grad er det nok drømmen om å holde seg ung som styrer. Men kvinnene er ikke alene på dette feltet lenger. Vi ser at mennene i stadig større grad er med på å øke kosmetikkomsetningen, sier Søndergaard.

Gitte Jørgensen er kvinnen bak boken «Simple Living». Hun promoterer enkelhet i livet og hverdagen, og liker ikke at vi bruker milliarder på produkter som skal bedre utseendet vårt. – Vår verden handler mye om konkurranse. Alle skal ha suksess, og for å få det må vi også se bra ut. Vi sammenlikner oss med hverandre hele tiden.

Jørgensen understreker at hun ikke er imot sminke, hun bruker det selv også. – Men som på alle områder i livet gjelder det å finne en balanse. Kan man ikke handle på nærbutikken eller møte bestevenninnen sin uten å legge makeup, er det på tide å tenke seg om.

Tallene er fra Kosmetikkleverandørenes Forening

 • LES MER:
 • Lancõmes høstmakeup
 • Guide: Slik legger du høstens makeup
 • Tipsene som fjerner morratrynet
 • Slik renser du huden best
 • Sjampo/balsam1005
  Hårfarge/permanent395
  Hårstyling510
  Kremer1335
  Renseprodukter ansikt250
  Øyekosmetikk485
  Makeup310
  Parfyme295
  Tannkrem/munnvann370
  Leppeprodukter406
  Bade- og dusjprodukter805
  Solkrem-midler280
  Deodoranter450
  Negleprod.90
  Fotpleieprod.25
  Hårfjerning50
  SUM I ÅRET7,06 milliarder
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer