1-åringen, en livsnyter

I takt med barnets raske utvikling åpner en helt ny verden seg for barnet. Ditt barn ser og betrakter verden og alt oppleves fantastisk. En blomst kan fange interessen, en bie eller et lite insekt. Det er så mye som skal undersøkes og læres.

Et år: Verden er fantastisk! Foto: Foto: Shutterstock.com ©
Et år: Verden er fantastisk! Foto: Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnet tror fortsatt at verden kretser rundt det, det lever i en herlig egosentrisk verden. Denne verdenen oppleves lite problemfylt. Ditt barn lever i nuet, klarer ikke huske særlig mye tilbake i tid, og heller ikke tenke særlig fremover.

1-åringen har enda ikke lært seg å protestere og stille spørsmål ved gitte rutiner og sannheter. Barnet vil trolig leve cirka et år til i denne fantastiske verdenen før trassalderen innhenter ham, og vil snu opp ned på den behagelige tilværelsen.

Opp og gå - den ultimate milepælen

De aller fleste ett - åringer er i stand til å bevege seg rundt i huset ved egen hjelp. De kan krabbe og rundt 12-16 mnd. har mange begynt å gå.

Barn utvikler seg i forskjellig tempo. Det er ikke unormalt at barn først lærer å gå ved 18 mnd. alder. Om barnet ikke har lært å gå på dette stadiumet vil det bli undersøkt på helsestasjonen. De aller fleste barn som går til denne undersøkelsen vil allikevel begynne å gå av seg selv på et senere tidspunkt. Om man er litt sen i utviklingen på enkelte områder, trenger det ikke bety noe.

Studer din 1-åring når han forsøker å reise seg, når han gang på gang faller om kull og strever for å komme opp igjen. 1-åringen har tæl og besluttsomhet! Når barnet endelig går sine første skritt er det en stor milepæl. Det åpner seg en ny verden når barnet kan bevege seg mer fritt, selvfølelsen øker når de opplever å mestre stadig nye kroppslige ferdigheter. Synsfeltet forandrer seg, hendene blir frigjorte og trangen til å utforske får nå større spillerom. 

KOS! Foto:Shutterstock
KOS! Foto:Shutterstock Vis mer

Ordene kommer

Fakter og gester vil nå mer og mer bli erstattet av verbal kommunikasjon.
Da barnet ditt var baby snakket hun med deg ved hjelp av non-verbal kommunikasjon og forskjellige typer gråt og babling. Mot slutten av det første leveåret vil barnet komme med mer sammensatte lyder, som etterligner foreldrenes lyder. De første ordene barnet prøver å si er ofte "mamma" eller "pappa", og senere det viktige ordet "nei".

Barnet er ofte nærmere 18 mnd. når det forstår og kan selv bruke ordet "nei". Og det benytter barnet til fulle! "Det er så morsomt å se hva som skjer når jeg sier nei, mamma og pappa blir så rare i ansiktene og det skjer helt andre ting enn om jeg hadde tidd stille."
De neste ordene barnet lærer varierer med familiens interesser og erfaringer. Det varierer en del hvor gammel barnet er når han eller hun sier sine første ord. Hvis barnet ditt er våkent og interessert i omgivelsene sine, er det ingen grunn til bekymring om ordene ikke kommer før en god stund etter fylt 1 år.

Les mer: De første ordene

De fleste 1-åringer kan:

 • Kan gi deg en gjenstand du ber om.
 • Kjenner sitt navn og vet godt hvem "mamma" og "pappa" er.
 • Klarer å tegne streker ved hjelp av en fargestift.
 • Putter objekter oppi en boks. Stabler to klosser
 • Ved 16 måneders alder klarer 90 % av barna å si 2 ord (utenom ma-ma, da-da) og bruker lyder som ligner på ord.
 • Først ved 20-24 måneders alder er det vanlig at barnet kombinerer 2 eller flere ord.
 • Ca. 90 % av alle 1-åringer kan trekke seg opp i stående posisjon, slik at de står oppreist ved å holde seg fast i noe.
 • Ca. halvparten av 1-åringene klarer å stå alene.
 • Ved 13 til 16-mnd. alder kan halvparten av alle barn gå uten støtte. 

Barnet svinger mellom selvstendighet og klenging

Det er nå lettere for barnet som en oppreist tobent skapning å identifisere seg med voksne og større barn. Å bestemme selv når man skal komme og gå er en viktig del av utforskningen og løsrivelsen fra mor og far. Foreldrene må kanskje allerede nå gå noen runder med seg selv for å forstå at barnet trenger litt mer selvstendighet, og er ikke lenger deres lille baby.

Samtidig er barnet fortsatt redd for en lengre atskillelse fra foreldrene. Ofte ser man at barnet tar små avstikkere fra mor eller fars fang, men kommer hyppig tilbake til den trygge basen. Noen ganger vil også barnet prøve å løpe fra deg. Dette for å forsikre seg at mor eller far kommer løpende etter, til stor fornøyelse for barnet. Kanskje ikke like morsomt etter 20. gang for foreldrene?

Selvstendighet og oppdagelsesferd ut i den store verden kan også bli avløst av anfall av sutring og klenging. Det kan virke som om barnet blir overveldet av alt det nye og nekter å slippe foreldrene, ofte mamma, ut av synet. De kan henge i buksebena, forlange å bli bært og ikke la mamma gå alene på toalettet. Lytt til barnet, la det følge sin egen rytme i utviklingen, litt aktiv oppmuntring kan hjelpe barnet over en fryktsom periode.

 

Utforskende 1-åringer

 For ettåringen er verden et spennende sted med en uendelighet av hemmeligheter som skal oppdages.
Barnets iver og alvor når de tar fatt på oppdagelsene er en fryd i seg selv.
De finner de alminneligste ting betydningsfulle og interessante, og deres energi og nysgjerrighet virker uuttømmelig. 1-åringen er opptatt av hvilke egenskaper de enkelte ting har, f. eks. at de er bløte, kan lokkes opp klissete, lager lyd o.l.
Det er viktig at barnet har forskjellige ting å leke med, men for mange leker kan føre til at barnet ikke lærer å finne egne ting og dikte opp sine egne leker med dem. Barnet har en uutømmelig evne til å få noe interessant ut av helt alminnelig gjenstander - denne evnen har de fleste voksne mistet. Koppestell og mat er populært og viser at barnet begynner å imitere voksne, og har brukt mye tid på iaktta de voksnes gjøremål. Putte ting inn i beholdere og tømme dem ut igjen er også morsomt. Ved å tilby ulike typer av leikemateriell, som f. eks. bøtte og spann, dyr og klosser, maling og farger, pinner og kongler, blir deres ulike sanser stimulert.

Gjennomsnittelig vekt og høyde ved 1 års alder

 • Jenter:
  Vekt: 6,8 - 12 kilo, snitt på 8,9 kilo
  Høyde: 68-80 cm, snitt på 74 cm
 • Gutter:
  Vekt: 7,5 -12,4 kilo, snitt på 9,6 kilo
  Høyde: fra 70,2-81,3 cm, snitt på 75,7 cm

Kilde: WHO

SKRIV UT: Percentilskjema

Visste du at...
Jenter flest blir 7 cm lavere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?
Gutter flest blir 7 cm. høyere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde? 

Vaksine:

Når barnet er 15 mnd. velger de fleste foreldre å vaksinert barn med MMR-vaksinen. Denne vaksinen beskytter barnet mot meslinger, røde hunder og kusma. Vaksinen kan fremkalle en lett sykdom hos barnet. Feber og utslett kan forekomme et par dager etter MMR-vaksinen. Les mer: Den komplette vaksineguidenSkrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer