1-åringen, en livsnyter

I takt med barnets raske utvikling åpner en helt ny verden seg for barnet. Ditt barn ser og betrakter verden og alt oppleves fantastisk. En blomst kan fange interessen, en bie eller et lite insekt. Det er så mye som skal undersøkes og læres.

Et år: Verden er fantastisk!  Foto: Foto: Shutterstock.com ©
Et år: Verden er fantastisk! Foto: Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnet tror fortsatt at verden kretser rundt det, det lever i en herlig egosentrisk verden. Denne verdenen oppleves lite problemfylt. Ditt barn lever i nuet, klarer ikke huske særlig mye tilbake i tid, og heller ikke tenke særlig fremover.

1-åringen har enda ikke lært seg å protestere og stille spørsmål ved gitte rutiner og sannheter. Barnet vil trolig leve cirka et år til i denne fantastiske verdenen før trassalderen innhenter ham, og vil snu opp ned på den behagelige tilværelsen.

Opp og gå - den ultimate milepælen

De aller fleste ett - åringer er i stand til å bevege seg rundt i huset ved egen hjelp. De kan krabbe og rundt 12-16 mnd. har mange begynt å gå.

Barn utvikler seg i forskjellig tempo. Det er ikke unormalt at barn først lærer å gå ved 18 mnd. alder. Om barnet ikke har lært å gå på dette stadiumet vil det bli undersøkt på helsestasjonen. De aller fleste barn som går til denne undersøkelsen vil allikevel begynne å gå av seg selv på et senere tidspunkt. Om man er litt sen i utviklingen på enkelte områder, trenger det ikke bety noe.

Studer din 1-åring når han forsøker å reise seg, når han gang på gang faller om kull og strever for å komme opp igjen. 1-åringen har tæl og besluttsomhet! Når barnet endelig går sine første skritt er det en stor milepæl. Det åpner seg en ny verden når barnet kan bevege seg mer fritt, selvfølelsen øker når de opplever å mestre stadig nye kroppslige ferdigheter. Synsfeltet forandrer seg, hendene blir frigjorte og trangen til å utforske får nå større spillerom. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer