1 av 5 menn har nedsatt fruktbarhet

1 av 5 menn har nedsatt fruktbarhet
Publisert
Sist oppdatert

Spermiekvaliteten hos vestlige menn er ikke god - spesielt ikke i Norge og Danmark. Vi har generelt en del reservekapasitet før vi mister evnen til å få barn. Men det er urovekkende at en av fem norske menn har en spermiekvalitet under grensen som WHO mener er assosiert med redusert fruktbarhet, melder Folkehelseinstituttet.

Skjulte DNA-skader i spermienMange par som regnes som ufrivillig barnløse finner aldri ut årsaken til barnløsheten. Ny forskning ved Folkehelseinstituttet er med på å avsløre nedsatt spermiekvalitet. Gjennomsnittsalderen til både mor og far som førstegangsforeldre er økende, hvilket i seg selv betyr lavere fruktbarhet. Det blir mer og mer vanlig å forsøke assistert befruktning. Når svangerskap likevel uteblir, kan det skyldes mannen, selv om spermiene tilsynelatende ser normale ut. De kan ha skader i arvestoffet DNA som gjør at det befruktede egget ikke kan utvikle seg normalt.

- Det er åpenbart at spermier kan ha DNA-skader som har stor betydning for både fertilitet og det fødte barnet, samtidig som slike skader kan være vanskelige å oppdage. Vi kjenner oftest ikke årsakene til at spermiene er skadet, sier avdelingsdirektør Gunnar Brunborg og stipendiat Ville Sipinen ved Folkehelseinstituttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer