10 åringen

10-åringen begynner å oppdage at livet er mer komplisert og vanskeligere enn de hittil har kunnet forestille seg. Den ene dagen kjenner de seg fulle av selvtillit, den neste dagen ganske små og fortapte.

VEKSLENDE SELVFØLELSE: 10-åringen føler seg den ene dagen som verdensmester, den neste helt på bånn. Foto: Shutterstock.com ©
VEKSLENDE SELVFØLELSE: 10-åringen føler seg den ene dagen som verdensmester, den neste helt på bånn. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både for 10-åringen selv og foreldrene kan det oppleves overraskende at de i blant er så sårbare. Og barnet er ikke like lett å trøste som før.  

En mester i fysiske ferdigheter

10-åringen kjenner kroppen sin, og den mestrer nå mange ferdigheter meget godt. Å løpe, hoppe bukk, hoppe tau og innviklede strikkhopp er noe de gjør med største letthet. Nå kan de også slå litt badmington og tennis, med litt øvelse. Utfordringer i trær, fjellskrenter og vann er selve livet for mange tiåringer. Store fysiologiske forandringer er rundt neste hjørne, så tilrettelegg for at 10-åringen får glede seg over fysisk utfoldelse nå. På noen områder er 10-åringen på toppen av fysisk prestasjon. Puberteten vil snart forandre kroppen, og mange kan igjen bli mer klønet for en preiode.

Les også:
Når skal barnet få mobiltelefon?
Foreldre - unngå masefella!

Gullalderen for sport og fysiske prestasjoner.
Gullalderen for sport og fysiske prestasjoner. Vis mer

Mental utvikling

10-åringen vil de neste årene stadig bli bedre på strategier. Når de står ovenfor et problem de ikke klarer å løse, vil mindre barn gjette på løsninger, eller velge å ikke forholde seg til det. 10-åringen kan skjønne at her trenger jeg en "nøkkel", og lage en plan for å løse problemet.

Barna blir også flinkere til å se forskjeller hos hverandre. De blir mer bevisst på egen posisjon i forhold til de jevnaldrende, og prøver å finne egne og andres svake og sterke sider. På skolen vil de største forskjellene vise seg i forhold til fagene. Noen vil alltid være flinkere enn andre. Selv om de ikke får karakterer, er nok 10-åringen meget bevisst på hvordan han presterer sammenlignet med resten av klassen. Problemet for 10-åringen er at det fortoner seg som en enorm ulykke å sakke akterut. Men det blir lettere å tåle nederlag hvis de føler seg sikre på at foreldrenes anerkjennelse og kjærlighet ikke er avhengig av prestasjon.

Fra 10-årsalderen blir barnet ofte mer opptatt av hva som er rettferdig. Og de kan reagere med stort sinne hvis de urettmessig blir beskylt for noe de ikke har gjort.

Forelsket?

I 10-årsalderen begynner barn å føle seg frem til hva som er forskjell på å være venner og kjærester, og de kan bli forelsket. Forelskelsen kan vare fra noen sekunder til noen uker - ganske flyktig med andre ord. Vi voksne synes kanskje det er søtt når 10-åringer "blir sammen" og "slår opp", men vi bør betrakte det på avstand for dette er faktisk blodig alvor! I allefall viktig eksperimentering for å lære seg hvordan man uttrykker følelser. 10-åringene nøyer seg med å holde hender. De fleste 10åringer synes kyssing fortsatt er ekkelt!

Gruppepress

Barna i denne aldersgruppen er også oppmerksomme på kulturelle og sosiale forskjeller; Hvordan andre venner har det hjemme, hvordan de bor og økonomiske forskjeller. Det å ikke stikke seg ut er en viktig del av 10-åringens hverdag. De må ha en trygg plass i jevnaldringeners øyne før de tør hevde egne synspunkter og meninger, på tvers av gruppen.

Velge egne klær?

Du vil garantert møte klare meninger fra barnet og hva som er "riktig å ha på seg".  Og hva som er "riktig" er ofte hårfine forskjeller. La barnet finne sin egen stil, men husk at det er du som bestemmer, og du som kjøper klærne. Ikke gå med på at barnet ditt kler seg som en utfordrende tenåring. Oppmuntre barnet til å ha tro på seg selv, et godt selvbilde gjør det lettere for barnet å stå i mot motepresset.

 

Kilder:
- Forstå 10-åringen, Jonathan Bradley, Yrkeslitteratur as, 1996
- Forstå barnet ditt 8-12 år, Stein Erik Ulvund, Cappelen2007

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer