10 enkle grep for et sunnere kosthold

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gjennomføre et sunt kosthold for hele familien byr ofte på utfordringer. Mange foreldre opplever at barn er kresne, ikke vil smake på nye ting og at de ikke vil spise grønnsaker. Her får du 10 gode råd fra ernæringsrådgiver, helsesøster og foreldre.
 

Foreldrepanelet 
Norske foreldre stoler mest på fagpersoner, men spør gjerne mennesker i omgangskretsen sin når det er noe de lurer på. Dette er bakgrunnen for at Mammanett.no og Fisher-Price har bidratt til et norsk foreldrepanel.

Gjester og fagpersonale: Ernæringsrådgiver Anne Sveen og helsesøster Vivi S. Lønhaug

 

Ikke bland mat!

Barna mine nekter å spise blandet mat, sier Stine Therese
Barna mine nekter å spise blandet mat, sier Stine Therese Vis mer

- Barna mine er glad i både kylling og fisk, og de eldste liker også grønnsaker. Men man må for guds skyld ikke blande ingrediensene. Hvis jeg tilbyr en gryterett, så er det ingen som spiser, forteller 4-barnsmoren Stine Therese.
- Det er svært vanlig at barn ikke liker blandet mat, sier ernæringsrådgiver Anne Sveen. - Mange barn spiser med langt støre appetitt hvis de får mat som ikke er blandet sammen. Dette gjelder også de minste barna. La dem få smake på hver ingrediens hver for seg og ikke mose maten sammen.

Øve på nye smaker

Sett av en dag i uka til å øve på å smake på noe ny mat, men ikke hver dag, foreslår helsesøster Vivi.
- Store barn kan man også inngå en avtale med. En dag i uka skal hele familien smake på noe nytt, en annen dag i uka kan barnet få sin "ønskemiddag".

Ferdige frokostblandinger inneholder ofte mye sukker, sier ernæringsrådgiver Anne
Ferdige frokostblandinger inneholder ofte mye sukker, sier ernæringsrådgiver Anne Vis mer

- Når barn på denne måten får smake mye forskjellig mat, utvikler smaksløkene seg og barna lærer å like mat med ulik smak. Ros barnet og fortell det at det begynner å få "Voksen smak" når det liker ny mat, sier ernæringsrådgiveren.

Sjekk frokostblandingen

- Hvis barna får velge frokostblanding selv, kan man jo fort ende opp med sjokopops eller andre sukkerbomber, sier 3-barnsmor Bente.
Ernæringsrådgiveren bekrefter at svært mange frokostblandinger vi kjøper i butikken inneholder mye sukker. Sjekk innholdsdeklarasjonene, oppfordrer hun. - Selv om en frokostblanding gir inntrykk av å inneholde mye fiber, som i og for seg er sunt, kan den likevel ha et så stort innhold av sukker at du bør styre unna. Finn en variant med lite sukker, eller lag din egen sunne frokostblanding.

Reduser antall valg

Foreldre gir barna alt for mange valg, sier helsesøster Vivi.
Foreldre gir barna alt for mange valg, sier helsesøster Vivi. Vis mer

Helsesøster Vivi opplever stadig at fortvilte foreldre ber henne om råd fordi barnet ikke vil ha noen av de 10 påleggsortene de tilbyr, eller ikke liker en eneste av grøtsortene i dagligvarens sortiment. - Hva med å prøve noe de har i Sverige?, pleier jeg å spørre dem. Foreldre gir rett og slett barna sine alt for mange valg, sier den erfarne helsesøsteren. - Når fortvilelsen tar deg, merker barnet det godt. Prøv å være litt mer avslappet. Si til barnet "Vil du ha sånn eller sånn." 2 valg er mer enn nok, 10 er alt for mye!

Usynlige grønnsaker

- Barn som ikke vanligvis er så glad i grønnsaker spiser dem ofte allikevel hvis de er blandet "usynlig" sammen med annen mat de liker, mener ernæringrådgiveren som gir to eksempler på hvordan man kan gjøre dette:

Kjøttsaus med grønnsaker: Fres tomater, løk, sellerirot, frisk spinat og paprika. Bland med vann og bruk stavmikser for å få en sauskonstistens. Barna vil ikke merke at de spiser grønnsaker.

Gylne pannekaker eller vafler: Riv gulrøtter og bland dem i pannekakerøra eller i vaflene.

Velg et sunt brød

Nordmenn spiser masse brød. Det er en viktig del av kostholdet vårt. Det blir derfor også svært viktig hva slags type brød du spiser.

- Et sunt brød bør ha en grovhetsskala 3 av 4. Svært mange barn spiser kneipbrød, men kneip har en veldig lav grovhetskala, ikke langt unna loff, faktisk. Velg derfor et grovere brød, anbefaler ernæringsrådgiveren som minner om at fargen på brødet kan være villedende. - Hvis et brød er svært mørkt i farge, betyr det ikke nødvendigvis at det er veldig grovt. Det kan hende at det er mye mørk sirup i brødet. Sjekk derfor alltid grovhetsskalaen.

Grovhetsskala. Velg brød med minst 3/4 grovhet.
Grovhetsskala. Velg brød med minst 3/4 grovhet. Vis mer

- Et tips til dem som sliter med å få barna til å spise brød, er å servere det på en helt annen måte. La barna lage egne brødgrillspyd. La det putte brødbiter, ostebiter og grønnskapsbiter på spyd. Barna synes ofte det er morsomt å spise på denne måten, sier Sveen.

- Jeg lager grove knekkebrød selv, forteller ettbarnsmoren Gunn. - Da vet jeg hva brødet inneholder, og det oppfyller uten tvil grovhetsskalaen.

Gunns supersunne knekkebrød

4 dl havregryn
4 dl grovmalt rug
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ts salt
1 ss sukker (kan sløyfes)
7 dl vann
 
Alt blandes. La det svelle i 10 min. Fordel på 2 stekeplater. Bruk slikkepott, fingrene eller legg over et bakepapir og kjevle ut. Viktig at det blir så tynt og jvent som mulig. Rutes med pizzadeler.
 
Stek i varmluft på ca. 180 grader i ca. 40 minutter. Åpne døra for å slippe ut damp og la brettene bytte plass 2-3 ganger. Del opp knekkebrødene og legg på rist. Stek så på ca. 100 grader i ca. 1 time. Viktig at de står i ovnen til de er blitt sprø!
 
Avkjøles på risk før de legges i en tett boks!

Veldig fint hvis man f.eks. har litt problemer med treg mage. Husk å drikke nok vann!

  

Kikkemat

- Kikkemat er lurt, sier Bente og helsesøster Vivi bifaller: - Hvis barnet ikke vil ha for eksempel grønnsakene som serveres til middagen, kan du forlange at barnet skal ha litt grønnsaker på tallerkenen sin. Barnet må ikke smake, men maten må ligge på tallerkenen. Mange små barn vil da i løpet av måltidet allikevel smake på denne maten, og noen finner jammen ut at det liker det også!

3 timer mellom mat

- La barnet vente 3 timer mellom mat og unngå småspising mellom måltidene, oppfordrer Sveen. - Tilby bare vann som drikke mellom hvert måltid. Det gjør at barn spiser bedre til hvert måltid. Forbrenningen blir jevn og god, og dette kan gi et godt grunnlag for å forebygge overvekt også i voksen alder, påpeker hun. 

- Hvis vi skal lage gode vaner for barna våre, må også vi voksne legge noen av våre egne (u)vaner på vent. Hvis barn ikke spiser mye til middag og kveldsmat, så er det heller ikke lurt å ha kaffekos med kaker etter middag. Hvis jeg går på et kjøpesenter ser jeg svært ofte at barn i vogn sitter og spiser på noe. Barn må lære seg at det ikke alltid skal ha noe å spise, men vente til neste måltid, sier helsesøster Vivi.

Melkesyreprodukter

Det blir mer og mer fokus på at melkesyrebakterie-berikede produkter (biola, cultura) er viktig i kostholdet vårt. Det kan gi barna bedre appetitt, fordøyelse og immunforsvar. Generelt kan man si at disse produktene gir god tarmhelse, forteller Sveen.

- Mange barn er ikke så sultne til kvelds, særlig ikke hvis det har gått få timer fra middag. Et enkelt kveldsmåltid kan da bestå av biola eller cultura med frisk frukt, bær, havregryn eller linfrø, tipser Sveen som ikke er så begeistret for de smakstilsatte produktene. - Velg en naturell variant og hvis barnet ønsker mer smak, bør det kommer fra friske råvarer.

Smoothie - en velsignelse for familien

Mange barn er glad i smoothie, og ernæringsrådgiver Sveen mener denne nye mattrenden er en velsignelse for familien. Barna får i seg masse sunn frukt og bær, og det går også an å få med noen "usynlige grønnsaker" i smoothie. Sveens favoritt er fersk spinat. - Spinat inneholder A, B og C vitamin, kalium og magnesium. Det geniale er at denne grønnsaken fersk smaker ingenting. Du kan tilsette den i smoothien sammen med bær og frukt og den blir usynlig, sier hun. Sveen understreker at spinaten må være fersk, den frosne er det litt sterk og bitter smak på. Barn under 1 år skal ikke spise store mengder med spinat.

Plukk masse av sesongens bær, frys den ned, og du har supersunne råvarer å bruke til smoothie gjennom hele året, sier hun entusiastisk.

Annes supersunne spinatsmoothie

Denne smoothien kan erstatte et måltid, fordi det inneholder protein, fett og karbohydrater. Man kan gjerne bruke den i tillegg til brødskive med f.eks. kjøtt eller fiskepålegg, og da kan man kutte ut egget som er proteinkilden her:
 
1/4 Agurk
En neve fersk spinat
1kiwi eller 1 god bit honningmelon
1 pære, godt vasket m. skall
1 egg
Litt eplejuice, appelsinjuice eller melk, til passe konsistens
Den blir litt mildere med en halv banan
Den kan gjøres grovere med 1 ss havregryn som er lagt i vann i 5 minutter før smoothien blandes.

Oppskriften passer best for barn over 1 år. Barn under 1 år bør ikke spise mye (of ofte) spinat. (Ref: Matportalen)

Flere oppskrifter på Annes nettside: www.anneslivsstil.no

 

 

Er fedrekvote nødvendig? 

Er det nødvendig med fedrekvote, og hvorfor skal staten bestemme hvordan permisjonen skal fordeles mellom mor og far? Er mødrene villige til å dele permisjonen med far, og hva er best for barnet? Diskusjonen gikk livlig da Mammanetts Foreldrepanel diskuterte fedrekvoten.  

 

Ideell alder for barnehagestart?

Svært mange barn begynner i barnehage rundt 1-års alder. Fra en rolig hjemmetilværelse med mamma og pappa, skal barnet forholde seg til langt flere mennesker. Men ved hvilken alder er det best for barn å starte i barnehage, spurte vi Mammanetts Foreldrepanel og to erfarne barnehagestyrere. 

 

Når 2 blir 3 - lykke eller samlivskrise?

Hvilke utfordringer stilles parforholdet overfor når 2 blir 3? Og hvordan kan man ta vare på samlivet etter å ha fått barn, spurte vi Foreldrepanelet, to erfarne familieterapeuter og en helsesøster. Les Foreldrepanelets erfaringer og ekspertenes råd her.

 Konsekvent barneoppdragelse?

Hva gjør man når en 2-åring nekter å takke for maten? Kan man se gjennom fingrene når en 5-åring lyger? Er det greit å inndra lørdagsgodtet som straff? Skal barn på noe tidspunkt straffes, og er det greit å bruke time out? Barneoppdragelse er ikke lett, det er i alle fall noe både Foreldrepanelet og fagpersonale ble enige om denne kvelden.

 

Når ammingen ikke fungerer

Fire mødre med svært ulike ammeerfaringer, en pappa, en helsesøster, en ammehjelper og en doula møttes for diskusjon. Er man en dårlig mor hvis man ikke ammer? Er det umoralsk å påpeke at amming har helsefordeler? Hva er god hjelp hvis man opplever ammeproblemer?  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer