10 løgner du forteller barna dine

En liten hvit løgn? Foto: Shutterstock.com ©
En liten hvit løgn? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange av disse løgnene serverer du barna dine?

Uansett om man forsøker å holde en ærlighets-policy og alltid snakke sant til barna sine, så kommer det automatisk en og annen løgn her og der. Vi benytter oss gjerne av små hvite løgner for å unngå ubehagelige situasjoner og for å beskytte barna våre.

Hvilke typiske ting vi lyver til barn om? Mammanett har samlet et knippe vanlige foreldreløgner fra vårt forum og utsagn fra kvinner som mange nok vil kjenne seg igjen i. 

1. Sunnhetsløgner

En type løgn som foreldre har veldig lett for å ty til, er alle de vi benytter oss av i et forsøk på å gjøre barna våre sunnere. Vi benekter hardnakket at det finnes brus eller godteri i huset, men så snart barna har lagt seg hentes posen med sjokoladebiter frem fra skapet. Sjokoladen har kanskje en bismak av dårlig samvittighet, men vi vil jo ikke ha usunne barn med hull i tennene – ikke sant?

Typiske sunnhetsløgner:

«Når isbilen spiller musikk, betyr det at den er tom for is»

«Spis skorpene på brødskiva di, så får du fin sangstemme»

«Hvis du vil bli like stor og sterk som pappa, så må du spise brokkolien din»

«Erter er egentlig grønt popcorn» 

LES OGSÅ: Fem matvarer barn elsker å hate

2. Beskytte-oss-selv-løgner

Noen ganger velger vi å lyve for å beskytte oss selv og for å opprettholde barnas bilde av oss som «perfekte foreldre». Alle vet jo at barn kan være brutalt ærlige og glade i å dele sin kunnskap med andre. Derfor kan det i enkelte tilfeller være best å holde de på et «need to know basis» for å unngå at barnet sprer sikkerhetsstempla informasjon om oss i barnehagen, på skolen eller – skrekk og gru – til våre egne foreldre!

Andre ganger kan det være for å dekke over våre egne utilstrekkeligheter, fordi vi ikke vet svaret på et vanskelig spørsmål eller fordi det rett og slett er noe vi ikke har lyst til å gjøre.

Typiske beskytte-oss-selv-løgner:

«Kremt, nei det er halsmedisin» (som svar på spørsmålet «Hva har du i munnen mamma, er det godteri?») 

«Mamma skal bare gå seg en liten tur ut» (…for å smugrøyke!). 

«Nei, du kan ikke smake vennen min. Dette er mamma-brus skjønner du» (også kjent som hvitvin)

«Mamma har migrene i kveld og må slappe av på sofaen» (istedenfor å dra på familiemiddag hos svigers).

3. Unngå-totalt-sammenbrudd-løgner

Dette er ofte løgner vi bruker for å unngå offentlige «slå seg vrang episoder». Når du er på vei ut av kjøpesenteret og barnet vil kjøre myntinnkast-lekebilen, velger du å si at du ikke har mynter. En liten kjapp løgn kan være et enklere valg enn å gi et rent nei (som du av erfaring vet vil bli fulgt opp av mer masing). I denne kategorien finner vi også løgner som vi benytter oss av når det er noe vi vil oppnå og ingen andre metoder fungerer.

Typiske unngå-totalt-sammenbrudd-løgner:

«Det var helt utsolgt for Nugatti i butikken»

«Nei, Lekeland er stengt i dag»

«Det er ikke lov å bruke bleie i Dyreparken, så du må slutte med bleier før vi skal dit i sommer».

«Alle barna i barnehagen venter på deg, kom så skynder vi oss»

4. Multitasking-løgner

Denne type løgner synes å bli stadig mer vanlig i dagens samfunn. Vi foreldre har så mye vi gjerne skulle ha gjort og vi innbiller oss stadig at vi kan klare å gjøre flere ting samtidig. Enkelte ganger er det lettere å late som om du ser barne-tv sammen med barnet ditt, mens du bak ryggen på det egentlig svarer på en email på telefonen

Typiske multitasking-løgner:

«Jeg kommer om ett minutt» 

«Jeg hører»

«Jeg ser»

LES OGSÅ: Drømmehagen: Psykedelisk og halvpornografisk

5. Beskytte mot grusomheter-løgner

Å lyve til barnet ditt er ikke lett og ikke alltid det riktige, men å beskytte barn for grusomheter er nok en av de mest aksepterte og vanlige måtene å lyve på. Det er mye barn ikke behøver å få kjennskap om og i de fleste tilfeller lar vi barna våre få høre sannhetene ettersom de blir eldre. 

Typiske beskytte mot grusomheter-løgner:

«Den sover nok bare» (død fugl i veikanten)

«Bestemor og bestefar er i himmelen» (til tross for at du selv ikke er religiøs)

«Bamse har reist på besøk til bamse-familien sin» (når favorittleken er søkk vekke)

6. Bevare barnas uskyld-løgner

Denne typen løgner minner om løgnene vi forteller for å spare barn for grusomheter. Men i denne kategorien finner vi også typiske løgner som vi forteller barna fordi vi rett og slett er for flaue til å si sannheten. 

Typiske bevare barnas uskyld-løgner:

«Mannen synger bare fordi han er glad, vennen min» (..og fordi at han er dritings!)

«Sex er noe som skjer mellom to voksne som er glad i hverandre» 

«Barn lages på fabrikker» 

7. Skremselsløgner

Foreldre flest er opptatt av å lære barna at de ikke skal lyve. Derfor er det temmelig ironisk at mange av gjengangerne blant typiske foreldreløgner er slike som vi selv har lært av våre foreldre og gladelig fører videre til neste generasjon!. Dette er ofte skremselsløgner som er såpass «far-out» at barna heldigvis (forhåpentligvis!) finner ut sannheten etter hvert som de vokser opp.

Typiske skremselsløgner:

«Om du fortsetter å gjøre de grimasene der, kan ansiktet ditt bli slik for alltid» 

«Om du ser for mye på tv, vil du få firkantede øyne».

«Hvis du svelger tyggegummien, blir den i magen din i syv år»

«Hvis du ikke rydder rommet ditt, blir lekene dine levende og stikker av om natta»  

8. Spare-barnas-følelser-løgner 

Dette er kategorien for de mange løgnene vi sier for å være snille. Selv om du kanskje innerst inne har en drøm om at minstemann skal legge fiolinspillingen på hylla, så oppmuntrer og roser du ham samtidig som du putter sov-i-ro i ørene. Du vil jo gi ham troen på seg selv og beskytte ham mot realiteten om at han neppe ligger an til å bli den neste Arve Tellefsen. 

Typiske spare barnas følelser løgner:

«For en kjempefin dorullnisse, vennen min» 

«Klart jeg ser at du har tegnet en hund!»

«Det ble uavgjort!» 

«Ha ha, den var morsom»

LES OGSÅ: Mindfullness: Bli mer tilsede i ditt barns liv

9. Sikkerhetsløgner

Veldig mange foreldreløgner bunner i at vi bare vil ta godt vare på barna våre. Enkelte løgner kommer derfor som et resultat av vår egen frykt, og så er det av og til bare lettere å fortelle en hvit løgn enn å fortelle hvordan ting virkelig henger sammen..

Typiske sikkerhetsløgner:

«Bilen starter ikke før alle har tatt på seg sikkerhetsbeltet»

«Hvis du ikke kommer nå, så går jeg fra deg!»

10. Tradisjonsløgner

Du har sikkert hørt historier om foreldre som har laget nissens fotspor i snøen, ringt med bjeller (lyden fra nissefars slede selvfølgelig) og som har strødd aske på gulvet foran peisen («oisann, her har visst nissen vært på besøk!»). Enkelte foreldre tar den helt ut for å bevare løgnen om nissefar, tannfeen og påskeharen. Samtidig som at det å lyve om nissen er en koselig tradisjon som skaper spenning hos barna, blir han også brukt som et middel for å holde kontroll på ungene. 

Typiske tradisjonsløgner:

«Nå må du oppføre deg. Nissen kommer bare med gaver til snille barn vet du»

«Tannfeen kommer ikke før du har sovnet»

«Hvis du ikke er flink til å pusse tennene dine, så kommer Karius og Baktus»


Pedagogen: –  Jo ærligere, jo bedre

Hans Holter Solhjell, pedagog og dagligleder for famlab Norge, mener at en av forledrenes viktigste oppgaver er å lære barna å forholde seg til verden slik den er, og oppfordrer foreldre til å tenke nøye gjennom før de tyr til en nødløgn.

[[{"type":"media","view_mode":"article_right_align","fid":"62733","attributes":{"alt":"Pedagog Hans Holter Solhjell: \u2013 Foreldrenes oppgave er \u00e5 l\u00e6re barna \u00e5 forholde seg til verden slik den er. ","title":"Pedagog Hans Holter Solhjell: \u2013 Foreldrenes oppgave er \u00e5 l\u00e6re barna \u00e5 forholde seg til verden slik den er. ","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-right","style":"float: right;"}}]]

– Hvis det blir en vane for foreldrene å vri på eller unngå sannheten, bør man gå i seg selv og spørre hvorfor. Man kan fint forklare barn at det ikke får is eller godteri, eller at man ikke har anledning til å reise til lekeland. Deretter må man forholde seg til barnets sinne og skuffelse, sier han.

Mange foreldre forteller «nødløgner» i beste mening, for eksempel for å beskytte dem mot ting som kan oppleves vanskelig.

– Barn kan, og bør også lære seg å forholde seg til at dyr og mennesker dør. Det er en del av livet og naturen, og det er viktig å snakke om dette med barnet. Det er ikke nødvendigvis lett, men det hjelper heller ikke å la være å forholde seg til det, kanskje utenom på helt kort sikt. 

– Jo ærligere man er, jo bedre. Men det er gjerne en fordel å være hensynsfull i måten man forklarer ting på, tilpasse til barnets alder og modenhetsnivå, og gjerne ta utgangspunkt i det barnet selv spør om og er interessert i å vite, om man skal snakke om vanskelige ting, avslutter pedagogen. 

Hva lyver du om? 

Kjente du deg igjen i noe?

Diskuter: Hva lyver du om til barnet?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer