Gravid:

10 spørsmål du bare har som gravid

Om sushi, hold in-stømpebukser og bassengbading, blant annet.

GRAVID: Plutselig setter man spørsmålstegn ved de mest dagligdagse gjøremål. Foto: Dean Drobot/NTB Scanpix
GRAVID: Plutselig setter man spørsmålstegn ved de mest dagligdagse gjøremål. Foto: Dean Drobot/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som gravid, spesielt dersom det er første gang, er det naturlig nok mye du lurer på. Plutselig setter du spørsmålstegn ved de mest dagligdagse gjøremål; kan jeg egentlig spise fisk som gravid? Og hva med det å bruke bilbelte?

Ifølge jordmor Marianne Søbakk ved Kløfta helsestasjon finnes det imidlertid ingen dumme spørsmål når det gjelder graviditet.

– Som gravid vil man jo bare det beste for barnet sitt. Vi i helsetjenesten ønsker derfor den gravide velkommen til oss så tidlig i svangerskapet som mulig, slik at vi kan få bli kjent med henne og gi svar på alle spørsmålene hun har. Vi anbefaler ikke gravide å google ting de lurer på, men henviser dem til trygge nettsider som gir riktig og god informasjon, sier hun.

Søbakk synes det er vanskelig å svare på hva som er det rareste spørsmålet hun har fått og understreker at hun og kollegaene ønsker alle spørsmål hjertelig velkomne.

– Men om jeg absolutt skal trekke frem et spørsmål, så var det litt morsomt da min kollega Ellen fikk spørsmål om det var farlig å kjøre over fartsdumpere som gravid, smiler hun. – Den synes jeg var litt søt!

Her er ti spørsmål du bare har som gravid:

1. Er det farlig å bruke hold in- strømpebukse som gravid?

Mens mange gravide elsker å vise frem sin struttende gravidmager, er det ikke slik for alle. Et spørsmål som stadig dukker opp i diverse forum, er nemlig hvorvidt gravide kan bruke «hold in» strømpebukse eller ikke.

Årsaken kan kanskje være at man er tidlig i svangerskapet og ikke ønsker å avsløre at man er gravid, eller at man føler at de ekstra kiloene ikke har plassert seg på «riktig sted» på kroppen.

Jordmor Marianne Søbakk sier det i utgangspunktet ikke er farlig å bruke «hold in» strømpebukse, men at den gravide må lytte til sin egen kropp.

– Jeg kan ikke tenke meg at det er behagelig å ha en stram strømpebukse over en voksende mage. Hvis man ikke ønsker å vise at man er gravid, tenker jeg at man heller bør finne andre alternativ, sier hun.

LES OGSÅ: Advarer mot slanking under graviditeten

2. Kan man spise sushi når man er gravid?

Et noe mer vanlig spørsmål er hvorvidt man som gravid kan spise sushi eller ikke. Søbakk forteller at hun alltid henviser gravide til nettsiden matportalen.no når det gjelder hva man kan spise under svangerskapet.

– Her får man alltid oppdatert informasjon. Ifølge matportalen er sushi helt ok så lenge den er laget av rå, fersk marin fisk, men man skal unngå tunfisk. Man kan gjerne lage sushien selv, så er man helt sikker. Det er forøvrig bra å bruke nesen sin for å avgjøre om maten er fersk, da luktesansen er ekstra sterk under graviditeten.

3. Kan man bade i svømmebasseng som gravid?

Mange gravide lurer på om de bør holde seg unna svømmebasseng under graviditeten, spesielt kanskje i slutten av svangerskapet eller dersom man er på ferie i utlandet. Men ifølge jordmor Marianne Søbakk har man ingenting å frykte.

– Jeg fronter svømming og gruppetrening i basseng for gravide, da det er bra trening som gir lite belastningsskader. Når det gjelder bading i utlandet gir jeg ikke forbud når gravide skal reise bort på ferie, men med tanke på bakterier så er nok havbad bedre.

Å oppholde seg i varme boblebad, badstuer eller badestamper, mener hun imidlertid at man bør gjøre med omhu.

– Som gravid har man hormonelle forandringer som gir økt blodgjennomstrømning, dette gjør varme ubehagelig og det som er ubehagelig skal man unngå, råder hun.

Ifølge Nhi.no har flere studier også vist at overoppheting kan påvirke barnets utvikling, blant annet økt risiko for abort og alvorlige misdannelser i hjernen eller ryggmargen.

LES OGSÅ: 6 vanlige graviditetsbekymringer - og hvorfor du ikke trenger å bruke tid på å bekymre deg over dem

4. Kan man ta solarium som gravid?

På samme måte som med det å oppholde seg i en varm badestamp, anbefaler Søbakk den gravide å lytte til sin egen kropp.

– Igjen er det dette med at varmen nok vil føles ubehagelig for mange gravide. I tillegg synes jeg at det man ikke er hundre prosent sikker på om er trygt, kan man godt unngå når man venter barn. Er du i tvil, så la vær! I tillegg er det en oppfatning om at gravide lettere kan få pigmentflekker, noe som for mange også kan være en grunn til å unngå å ta solarium, sier hun.

5. Kan man kjøre karusell som gravid?

Du har kanskje sett at fornøyelsesparkene ofte har skilt på enkelte karuseller som fraråder gravide å ta dem. Ifølge Søbakk er det viktig å unngå alt som kan gi fare for fall, slag eller harde støt mot magen.

– Selv om jeg ikke direkte kan si at karuseller øker faren for spontanabort, så tenker jeg at dette ikke er noe man trenger å gjøre når man er gravid. Vi anbefaler jo heller ikke ekstremsport under graviditeten og enkelte av disse karusellene kan være en ekstrem form for aktivitet.

– Gravide er i tillegg ofte kvalme og svimle på grunn av lavt blodtrykk, noe som gir ubehag når man kjører karusell. Mange karuseller har også stramme belter som kan gi ubehag, sier hun.

LES OGSÅ: Kan gravide reise med fly?

6. Kan man farge håret når man er gravid?

Selv om kjemikalier naturlig nok er noe man bør være forsiktig med som gravid, er det ifølge Folkehelseinstituttet ingen grunn til å la være å farge håret under graviditeten. Stoffene som er i hårbehandlinger som farging, bleking, permanent og for å glatte ut håret, tas trolig dårlig opp gjennom hodebunnen. Det er derfor små mengder som når frem til barnet.

Folkehelseinstituttet anbefaler allikevel at man ikke overdriver hårbehandlingene under graviditeten og at man forsøker å redusere kontakt med produktene ved å lufte godt, bruke hansker eller få hjelp fra andre.

Men selv om det er forholdsvis trygt å farge håret under graviditeten, er det ting som tyder på at det kan være lurt å vente med de mer eksperimentelle fargene. KK har tidligere snakket med jordmor Siri Von Krogh som sier at håret faktisk kan reagere annerledes når man er gravid, noe som kan gi en annen farge enn det du kanskje hadde forventet!

7. Kan man farge vipper og bryn når man er gravid?

Hudterapeut og daglig leder ved Klinikk Nova, Tone Cascampas, sier til KK at det å farge vipper og bryn ikke er noe problem under graviditeten, dersom mor ikke har allergier fra før eller har hatt reaksjoner på dette tidligere. Er man usikker bør man kontakte leverandør av farge for en ekstra sjekk av ingredienslisten.

En ting gravide derimot bør være litt forsiktige med, er vippe extensions. Årsaken er at enkelte kan få en allergisk reaksjon av limet som brukes for å sette på vippene.

– Vi gjør masse vippe extension og ser svært sjelden allergiske reaksjoner. Men vi er forsiktige med å gjøre dette på gravide, som ofte blir mer sensitive på grunn av hormonendringer. Skulle kunder ønske å få utført behandlinger som vi er tvilende til, ber vi alltid om legeattest, sier hun.

– Vi vil heller ikke anbefale vippeserum til gravide. Spesielt ikke etter det kom frem at mange av disse har ingredienser som ikke er listet, sier hun og viser til tv-programmet Helsekontrollen på TV2.

Her kom det frem at vippeserum, som fungerer som et vekstmiddel for vippene, blant annet inneholder kloprostenol som ikke er godkjent i legemidler til mennesker. Stoffet brukes til å påvirke fruktbarheten og fremprovosere spontanaborter hos dyr.

LES OGSÅ: GBS - bakterien gravide bør vite om

8. Kan man tatovere bryn mens man er gravid?

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig med såkalt permanent makeup, det vil si å tatovere områder som bryn, leppene eller rundt øynene. Mange lurer på om man kan ta permanent make up når man er gravid eller mens man fortsatt er i en ammeperiode.

Ifølge Mattilsynet finnes det lite tilgjengelig informasjon om risikoen ved å tatovere seg mens man er gravid. Men siden risikoen er ukjent, bør man for å være på den sikre siden vente med å ta en tatovering eller tatovere permanent makeup til etter man har født.

Rune Jemtland, seniorrådgiver i seksjon merking og kvalitet hos Mattilsynet, har tidligere fortalt til KK at generelt er særlig det første trimesteret av graviditeten kjent å være kritisk når det gjelder normal fosterutvikling.

– Denne perioden er spesielt følsom for påvirkning av kjemiske stoffer som kan overføres fra moren til fosteret gjennom blodsirkulasjonen. Kjemiske stoffer i tatoveringsblekk som frigjøres fra tatoveringsstedet kan således nå fosteret via blodsirkulasjonen gjennom å passere placenta, forklarer han. Det å tatovere seg er langt ifra smertefritt og det er kjent at fosteret kan reagere på mors smerte og bli stresset av det.

– I tillegg er det infeksjonsfare som i noen tilfeller må behandles med antibiotika. Under svangerskapet bør «unødvendig» bruk av medisiner unngås, antibiotika inkludert, sier Jemtland.

9. Kan man ta Paracet eller annen smertestillende som gravid?

Jordmor Marianne Søbakk er også enig i at man bør ha fokus på å ta så lite medisiner i svangerskapet som mulig.

– Jeg tenker at det er viktig å finne årsaken til at man for eksempel har vondt i hodet. Kan du kanskje bare drikke litt mer vann? Men når det kommer til Paracet, så regnes det som en trygg, gammel medisin for gravide. Ibux og Ibuprofen er derimot ikke trygt i svangerskapet.

– Jeg anbefaler alltid gravide å sjekke nettsiden Tryggmammamedisin.no når de har spørsmål rundt medikamenter. Her kan man finne råd om trygg medisinbruk ved graviditet og amming, eller ringe inn og stille spørsmål selv, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke gi Ibux til barn med vannkopper

10. Kan man ta vitamintilskudd som gravid?

Som gravid er det opplagt for de fleste at et sunt og godt kosthold er viktig, men betyr det også at det er bra med vitamintilskudd?

– De norske anbefalingene er at man bør ta folat når man planlegger å bli gravid og gjennom hele det første trimesteret. I tillegg anbefales det tran, samt jern og kalsium ved behov. Vi måler blodprosenten i begynnelsen av svangerskapet og så en gang i uke 24-28 og anbefaler så jern ut fra det, sier Søbakk

– Ut over dette anbefales det et variert kosthold som sikrer behovet ditt for vitaminer og mineraler. Men dersom du allerede har kjøpt en pakke med multivitaminer, kan du selvsagt ta den ferdig.

LES OGSÅ: Vanlige misforståelser om graviditet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer