10 supre barneapper

Stimulerer barnets kreativitet, gir kunnskap og ferdigheter.

MER ENN TIDSFORDRIV: Appene som barnet lærer noe av. Foto: NTB scanpix
MER ENN TIDSFORDRIV: Appene som barnet lærer noe av. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ligger mye lek og læring i å utforske apper for barn i barnehagealder. Det sier Cathrine Fragell Darre, barnehagelærer og prosjektleder i ”Digital praksis i barnehagen” i Norlandia barnehage. 

- Hva man får ut av en iPad-applikasjon handler om hvordan de voksne legger det opp og hvordan barna tar det i bruk. Jeg tror det er viktigere med rammene rundt spillingen, enn at barn absolutt må bruke såkalt pedagogiske apps eller læringsapps for at foreldre skal kunne "forsvare spilling". For det føler de ofte at de må, sier Fragell Darre.

SE PEDAGOGENS 10 TIPS TIL GODE APPER LENGRE NED

LES OGSÅ: 10 produkter for høyteknologiske barn 

GIR BARN DIGITALE VERKTØY: Cathrine Fragell Darre, barnehagelærer og prosjektleder i ”Digital praksis i barnehagen” Foto: Erlend Schei
GIR BARN DIGITALE VERKTØY: Cathrine Fragell Darre, barnehagelærer og prosjektleder i ”Digital praksis i barnehagen” Foto: Erlend Schei Vis mer

Hun har siden januar 2014 jobbet i barnehage med et prosjekt som blant annet har som formål å gi barna kunnskap, holdninger og ferdigheter knyttet til digitale verktøy i kreativitet, lek og læring. Prosjektet er også et ledd i barnehagens mandat for sosial utjevning. Fragell Darre står også bak bøkene Kreativ bruk av digitale verktøy og Blogg som pedagogisk verktøy. 

LES OGSÅ: Mammanetts app; gravid uke for uke

Appene for De yngste 

Cathrine Fragell Darre har plukket ut ti apper på forespørsel fra mammanett, som hun anbefaler til barn mellom 2 og 6 år. 

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Loopseque kids

Barna kan lage musikk. En vakker og harmonisk app. Den har innbydende grafikk, det er farger, lyder og rytmer. Barna lager mønstre ved å klikke på feltene i appen. Disse feltene representerer en lyd hver for seg. Jo flere felter barna trykker på, desto flere lyder spilles. De kan bygge opp både symmetriske og usymmetriske mønstre som spilles som små musikkstykker. Dette er underholdning, kreativitet og logikk i en og samme app.

Last ned: Fra itunes

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Tellespillet

En norsk telleapp med med fine dyrefigurer. Appen er fargerik og morsom for de yngste. 

Last ned: Fra Itunes

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

De Tre Bukkene Bruse

En fantastisk app med eventyret om Bukkene Bruse. Appen er et artig alternativ til andre eventyrapper, da den til en viss grad er interaktiv. Barna kan dra bukkene videre i fortellingen, og styrer derfor farten på historien. Underveis dukker det opp elementer de kan trykke på. 

Last ned:  Fra Itunes og Google Play

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Sound Touch

En enkel, fin og underholdende app for de yngste. Fine bilder, varierte bilder og fin oppbygging. Barna trykker på et bilde og man hører lyden til dyret, objektet, kjøretøyet osv. Kan brukes for å inspirere barn til å selv fortelle om ting de kjenner til. Enten det er dyr de har sett og har kjennskap til, instrumenter eller kjøretøy.

Last ned:  Fra Itunes og Google Play

 

Flere anbefalte apper for barn 0-2 år

Apper for eldre barn

Minecraft

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Minecraft er enkelt fortalt digital Lego. Du styrer spilleren din gjennom en verden bygget opp av blokker. Blokkene kan bygges med, og de kan ødelegges. I Minecraft lever det dyr som sauer, griser, kyllinger, høner, kuer og så videre. Disse kan brukes som husdyr, men de kan også brukes til å lage mat eller klær. Du kan spille Minecraft på forskjellige måter. I appen til nettbrett er alternativene «survival» og  «creative». 

I «survival» er det slik at man kan miste liv, som fremkommer som hjerter øverst i venstre hjørne. Man kan ta til seg mat og øke antall liv. Når det blir natt kommer det frem monstre som «creepers», edderkopper og skjeletter. Disse kan man ta livet av, ellers kan de ta livet av din figur. Figurene er pikselerte, og ser mindre skumle ut enn troll i norske folkeeventyr. I «creative mode» har de mer tilgang på materialer uten å måtte sanke det inn først. I begge "modes" kan de bygge og skape seg en egen verden ved å hugge trær, finne jern, lage saks, klippe sau, farge ull, for eksempel med sopp, og lage klær. De kan bygge hus, de kan samle ulike typer materialer og verktøy. Det de samler kan legges i en kiste. I «creative» er det uendelig med byggematerialer, og du har ikke liv eller sult som i «survival», men de eldste barna synes ofte survival er mer spennende. Anbefalt aldersgrense for appen Minecraft er satt til ni på grunn av det de kaller  ”mild tegneserievold” eller som datatilsynet skriver i sin rapport om barn og digitale medier fra 2014.

Last ned:  Fra Itunes og Google Play

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Drawing Pad/Tegnebrett

Barnas favoritt når det kommer til å tegne på nettbrett. I denne appen kan du gjøre utrolig mange valg, men på en genialt enkel måte. Barna navigerer enkelt rundt og tar egne valg helt på egenhånd. De kan tegne med utallige forskjellige verktøy, kritt, pensler, tusjer, blyanter, stempeltusjer med hjerter, stjerner og lignende. De kan endre farge på bakgrunnsarket, de kan bruke ark med rammer og mønstre, de kan hente foto fra fotoalbumet og bearbeide dem. Skrive navnet sitt, tegne på det og så videre. Det finnes et stort antall klistremerker som kan hentes fram, både når de tegner på ark og når de driver med tegning/skriving på egne bilder. Denne appen er flott å kombinere med andre produksjonsapper når barna skal lage digitale fortellinger. Det er lett å dele det de lager, enten via fotoalbumet eller i sosiale medier og e-post. Her kan det også kjøpes tillegg om ønskelig. Men det er en fullstendig komplett app også uten ekstra kjøp.

Last ned: Fra Itunes og Google Play

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Book Creator

Barna kan her bygge opp sin egen bok. Boka kan så leses i iBooks (iPad) eller Google Play Books (Android-nettbrett). Barna kan sette inn tegninger laget i Drawing Pad, hente bilder fra internett (snakk gjerne om lovlig bruk av andres bilder) eller bilder de har tatt som ligger lagret i fotoal¬bumet. Bildene kan roteres, flyttes og skaleres. Boka kan lages i ulike formater. Man kan importere video, musikk og ta opp lyd. Produktet kan deles med e-post, i iTunes og Drop-box. Om barna ønsker egne fysiske utgaver kan boka også eksporteres og printes ut som en PDF.

Last ned: Fra Itunes og Google Play

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

iStopMotion

Barna kan lage stop motion animasjonsfilm – en enkel og lettfattelig app som er logisk bygget opp. Her kan barna lage animasjonsfilm og legge på lyd. De tar ett og ett bilde, og får hele tiden opp et filter av det siste bildet over skjermen. På den måten ser barna hvor langt de flytter objektene i forhold til forrige bilde. De kan til enhver tid se på resultatet av det de har gjort for så å arbeide videre. Dette gjør det lettere for barna å mestre bruken helt på egenhånd. Nettbrettet bør festes og holdes i ro underveis, det finnes ulike stativer til slike formål. Gaffateip i kombinasjon med stoler, bord og lignende kan også gå. Bare sørg for at nettbrettet er stødig. Filmene kan enkelt deles til filmrullen på iPad og i sosiale medier.

Last ned: Fra Itunes

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Elleville Elfrid

En app med flere minispill. Vi kommer inn på Soltoppen, som er Elfrids boligom-råde. Det er utgangspunktet for flere minispill. Vi kan velge å gå inn i skjulet til vaktmesteren, der det er ulike oppgaver som å finne objekter og matche dem med sin egen skygge. Barna kan blant annet tegne i tegnedelen av appen. Tegningene kan vi se igjen på veggen på rommet til Elleville Elfrid. Rommet brukes også som meny inn til noen av de ulike minispillene. Her finner du bildelotto som kommer i flere nivåer, bygging med digitale klosser og mye mer. Brukeropplevelsen er utviklet i samarbeid med Myrertoppen barnehage.

Last ned: Fra Itunes og Google Play

Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Toca Hair salon

Barna friserer, klipper, farger, vasker og holder på med håret til et knippe forskjellige figurer. De kan lime hår på igjen, vaske det og tørke det. De kan ta bilder av resultatet, det legger seg i fotoalbumet og kan hentes fram i for eksempel Drawing Pad. Så kan de leke videre med bildet der og dele det via e-post eller sosiale medier. En artig app som blir mer utviklende i kombinasjon med Drawing Pad.

Last ned: Fra Itunes og Google Play

Flere anbefalte apper for barn 2-6 år

Pedagogiske apper

Mange foretrekker såkalte pedagogiske apper hvor utgangspunktet er forhåndsdefinerte læringsmål. Men apper som er laget for underholdning, kan også være lærerike. 

- I en barnehagesammenheng kan applikasjoner som ikke er forhåndsdefinert som pedagogiske, også bidra til  pedagogiske prosesser. Prosesser som handler om økt kreativitet, inspirasjon i lek og læring. Barns medieinntrykk påvirker leken, derfor kan enkelte kommersielle spillapper også ha sin plass i barnehagen, sier Fragell Darre. 

- Det er ikke gitt at et barn lærer bare fordi voksne har bestemt at et spill innehar visse kvaliteter og innhold man ønsker barnet skal lære. Når det er sagt, så finnes det mange flotte pedagogiske apper og mange virkelig gode produksjonsapper som bidrar til kreativ bruk

- Er man for opptatt av forhåndsdefinerte læringsmål, kan det forringe prosessen når barn skal holde på med iPad, sier Fragell Darre. 

LES OGSÅ: Appen som får barnet til å sovne

- Ha heller faste dager hvor barnet/barna får spille over litt tid, fremfor 20-30 min hver dag, råder pedagogen. Foto: NTB scanpix
- Ha heller faste dager hvor barnet/barna får spille over litt tid, fremfor 20-30 min hver dag, råder pedagogen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fragell Darres tips til foreldre: 

Fragell Darre ser ingenting negativt ved å la barna spille fra tidlig alder, men det er heller ingenting galt ved å la barna vente. 

- Jeg er tilhenger av teknologi og jobber mye med pedagogisk og kreativ bruk av det. Vi må være balanserte i alt vi gjør. Det er ikke enten eller. Det er utrolig mye gøy og nyttig man kan gjøre med teknologi. 

  • Ha faste dager hvor barnet/barna får spille over litt tid fremfor 20-30 min hver dag. Da unngår man jevnt mas fra barn som kan henge seg litt opp i det at de gjerne vil spille. Da vet de hvilke regler som gjelder, de slipper å tenke på det. Dessuten får de muligheten til å komme lenger i spillet, gå opp et nivå og holde på en stund fremfor å kanskje måtte avslutte når de er godt igang. Det kan bare øke frustrasjonen når man må avslutte mens man er midt oppe i noe, det er det ingen som liker- ikke voksne heller. 
  • Det er ikke greit at et barn på 3,5 år får bestemme selv over skjermbruken sin. Det er heller ikke greit å spille rett før leggetid. Spill aktiviserer hjernen, det er en bra ting, men ikke rett før leggetid. 
  • La barn spille sammen, la dem samarbeide, hjelpe hverandre og vente på tur. La dem også få mulighet til å bruke teknologien til å skape noe. Bruk for eksempel Book Creator til å lage egne bøker, iMovie for å lage filmtrailere og iStopMotion for å lage animasjonsfilmer med for eksempel lego. Minecraft er et fantastisk spill med mange kreative muligheter. 
  • Engasjer deg, vis interesse for det barnet gjør, da er det alltid lettere å overholde reglene.

LES OGSÅ: Appen som gravide bør vite om: Måler fosteret

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer