10 ting foreldre ikke trenger å stresse med

Du bør hvert fall ikke stresse med å få flat mage og flott kropp etter fødselen, ifølge mammablogger Marte Frimand-Anda.

SLAPP MER AV: Det er ingen vits å stresse med å gå ned i vekt rett etter fødselen, det går seg til etter hvert, mener Marte. Foto: Aschehoug Forlag
SLAPP MER AV: Det er ingen vits å stresse med å gå ned i vekt rett etter fødselen, det går seg til etter hvert, mener Marte. Foto: Aschehoug Forlag Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forsøker du å være den perfekte forelder?

Det å være perfekt er ifølge eksperter et uoppnåelig og stressfremkallende ideal, mens det å være god nok ofte er vel så bra.

Tror mange har dårlig samvittighet

En som er helt enig i dette, er mammablogger og forfatter Marte Frimand-Anda. Hun tror de fleste foreldre innimellom kjenner på dårlig samvittighet over å ikke gjøre ting slik de «burde». 

– Det kan nok variere hva det er og hvor mye man stresser med ting. Men hvis man har mange «burde tanker» så kan det bli veldig slitsomt fordi du føler at du ikke strekker til, sier hun.

En god del av de tingene dagens foreldre stresser med mener hun dessuten er fullstendig bortkastet tid. Her er 10 av dem:

1. Gjøre alt pedagogisk riktig

I boken «Føkk lykke!» skriver Marte blant annet om hvor opptatte dagens foreldre er av å gjøre alt pedagogisk riktig.

Vi foreldre trenger ikke være pedagogiske. Pedagoger jobber i barnehager og skole og de er kjempeflinke med barna våre. Barn trenger ikke ha det slik hjemme også. De trenger bare vanlige foreldre.

– Jeg tror dagens foreldre stresser veldig mye med å gjøre alt riktig, sier Marte.

– Det finnes så mange eksperter som bombarderer oss med informasjon om hva vi burde gjøre for å få smarte og lykkelige barn og hva vi gjør som skader dem. Dette er noe av det jeg tar et oppgjør med i boken min. Jeg prøver å vise at det fint går an å oppdra barn mens man har lave skuldre og at man kan gjøre ting på sin egen måte, sier hun.

LES OGSÅ: Slik jukser du deg til «supermamma»

GRÜNDERMAMMA: Mange drømmer om å starte butikk eller skrive bok i løpet av permisjonen sin, men glemmer at det å ha en baby kan være en fulltidsjobb, mener Marte. Foto: NTB Scanpix
GRÜNDERMAMMA: Mange drømmer om å starte butikk eller skrive bok i løpet av permisjonen sin, men glemmer at det å ha en baby kan være en fulltidsjobb, mener Marte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Gjøre så mye under permisjonen

– Jeg hører at veldig mange planlegger å pusse opp under svangerskapspermisjonen sin – man skal jo bare ha fri, smiler Marte.

– Og i ukebladene står det om gründermammaene som gjør alle disse fantastiske tingene i permisjonen sin og så tenker man at det skal jeg gjøre også. Jeg skal starte butikk eller begynne å sy klær. Men det å ha en baby er for mange en fulltidsjobb, sier hun.

Marte mener det viktigste foreldre kan gjøre i permisjonen er å slappe av og ta det med ro sammen med babyen sin.

– Det er ikke måte på hvor mye du skal gjøre sammen med babyen i permisjonen; yoga, sang, svømming, massasje og barselgruppe en gang i uken. Selv hadde jeg en kolikkbaby og fikk beskjed på helsestasjonen om at det var lurt å sosialisere seg og «komme seg ut litt». Jeg forsøkte og det ble bare stress. Egentlig burde vi slappet av hjemme!

3. Ha et spennende sexliv

Ifølge sexolog Gro Isachsen er det ikke uvanlig at både nybakte mødre og fedre opplever dalende sexlyst i tiden etter fødselen. Men for mange par kan dette bli en ekstra stressfaktor - for bør man ikke ha mye sex for å unngå at forholdet går ad undas?

Det mener ikke Marte, som synes det er helt greit at man i denne perioden senker sine egne ambisjoner om å ha et spennende sexliv.

– Det er lov å si at det ikke blir så mye «futt under dyna» fordi man er sliten og ikke har energi eller lyst. Man får ikke like mye tid til hverandre som før, men det trenger man ikke stresse med, sier hun. 

– Når man får et barn kommer ikke forholdet til å være som før, det blir gjerne litt mindre spontanitet og mindre energi. Men det betyr ikke at forholdet blir dårligere, mange synes det blir sterkere og man tolererer mer av hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: Bedre sex med barn i magen?

GREIT Å SENKE AMBISJONENE TIL SEXLIVET: Ordet «sengekos» får en helt ny betydning etter at man har fått barn… Foto: NTB Scanpix
GREIT Å SENKE AMBISJONENE TIL SEXLIVET: Ordet «sengekos» får en helt ny betydning etter at man har fått barn… Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Ha et perfekt hjem

Sover du dårlig om natta på grunn av den stadig voksende haugen med klesvask, leker som flyter over hele huset eller hybelkaninene som synes å dukke opp overalt? Det er det ingen grunn til, mener Marte.

– Det er helt greit å la det flyte litt i den verste småbarnsperioden. Det trenger ikke være strøkent, nyoppusset, ryddig og rent.

– Nå er det selvsagt mange som ikke trives med rot, men øvelse gjør mester der også, smiler hun.

Hun har forståelse for at mange føler seg presset til å ha det pent hjemme. – Huset representerer oss og hvordan vi lever, men akkurat i barsel- og småbarnsperiodene er vi ikke helt oss selv uansett, så da er det ikke så farlig. Jeg tror de aller fleste har forståelse for at man har det litt rotete når man har baby eller barn, sier hun.

5. Være «yummy mummy»

Mammanett har tidligere skrevet om «yummy mummy» trenden, hvor målet synes å være at kvinner skal raskest mulig tilbake i form etter fødselen. Marte mener derimot at det å ha mammamage og mammakropp er helt ok. 

– Du trenger ikke stresse med å få flat mage og en flott kropp rett etter fødselen, det går seg til etter hvert, sier hun. 

Det å sammenligne seg med andre mener hun er fullstendig bortkastet energi.

– Alle er forskjellige; Noen får flat mage rett etterpå og legger ikke på seg, mens andre, som meg, la på seg 20-25 kg og sliter fortsatt med de ekstra kiloene, sier hun.

LES OGSÅ: Den nybakte moren har tatt tre plastikkoperasjoner på ett år

FLAT MAGE RETT ETTER FØDSELEN: Flott for dem som har det, men Marte mener at det å ha mammamage og mammakropp er helt ok.  Foto: NTB Scanpix
FLAT MAGE RETT ETTER FØDSELEN: Flott for dem som har det, men Marte mener at det å ha mammamage og mammakropp er helt ok. Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. Servere barna kun sunn mat

Stresser du med å lage all mat fra bunnen av, mens du føler deg som en dårlig mor fordi du en sjelden gang serverer tomatsuppe fra pose?

Det trenger du ikke, sier Marte.  

– Vi spiser helt normalt sunt. Det betyr normal sunn hverdagskost og da er det rom for en grandiosa pizza midt i uka hvis man er ekstra sliten eller har litt dårlig tid. Jeg tror et normalt sunt norsk kosthold er mer enn godt nok, man trenger ikke stresse med alle disse småtingene, sier hun.

At barna nekter å spise enkelte matretter, synes hun heller ikke er noe å bekymre seg over.

– Dersom barna ikke vil spise fisk så kan det fort endre seg, plutselig en dag spiser de det. Mange har heller ikke spist fisk hele livet sitt, men lever bra uansett, legger hun til.

LES OGSÅ: Å være "flink med mat" kan ha en høy pris

7. At barna ikke følger den riktige utviklingskurven 

Klarer ikke barnet ditt si R, bruker det fortsatt smokk eller sliter dere med pottetreningen? Det er mye barnet skal beherske de første årene av livet sitt, men mens hovedpersonen som regel tar det hele med knusende ro – kan det få en stakkars forelder til å miste forstanden.

Marte mener foreldre ofte stresser helt unødvendig. 

– Barnet vil jo slutte med smokk før eller siden og det samme gjelder bleier. En annen ting er å sovne selv. Barna mine er seks og fire år gamle og jeg sitter inne hos dem til de sovner, men jeg kommer ikke til å sitte inne på rommet deres når de er femten år gamle, smiler hun. 

– Vi voksne er raske med å gjøre ting til et problem og finne løsninger på det, men barn forandrer seg hele tiden. Plutselig kommer det en ny fase med noe vi er bekymra for og så går den over igjen også.

LES OGSÅ: Kjære mamma, du er god nok!

STRESSER MED SMOKKESLUTT: – Barnet vil jo slutte med smokk før eller siden og det samme gjelder bleier, sier Marte. Foto: NTB Scanpix
STRESSER MED SMOKKESLUTT: – Barnet vil jo slutte med smokk før eller siden og det samme gjelder bleier, sier Marte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

8. Reise på flotte ferier

Synes du det er flaut å «bare være hjemme» i sommerferien, når «alle andre» reiser til syden? Det trenger du ikke å være, mener Marte.

– I dag er det nesten opplest og vedtatt at alle små gutter skal få oppleve Kaptein Sabeltann før en viss alder. Men alle gutter ikke det. Det å reise på flotte ferier er ikke noe barna savner om vi ikke sier til dem at det er et savn. Det er vi foreldre som skaper dette behovet, mener hun. 

LES OGSÅ: - Mamma, hvorfor må jeg være på SFO når alle vennene mine er på ferie?

9. Fotfølge barna hele tiden 

I en tid hvor det å være «helikopterforeldre» synes å bli mer og mer normalt, velger Marte å gå stikk motsatt vei. 

– Barn klarer seg fint selv. De kan leke selv uten at vi voksne er med og leker, og uten at vi organiserer leken for dem. De kan til og med kjede seg! 

– Vi trenger ikke være så redde for at de skal skade seg. La dem få gå litt på egenhånd og det er heller ikke verdens undergang å slå seg litt, sier hun.

10. Ha kvalitetstid - alltid!

Marte mener dagens foreldre er for opptatte av å ha kvalitetstid sammen med barna, og i det legger hun at vi hele tiden skal gjøre noe sammen. 

– Vi drar på badeland, går på ski og baker boller, men hverdagstiden er god nok. Det å gjøre hverdagsting som for eksempel husarbeid mens du småprater med barna kan være like så bra som badeland og Tusenfryd.

– Det er også godt å ha en lørdag uten planer, hvor vi bare er sammen uten at vi nødvendigvis trenger å gjøre noe sammen – men bare er tilgjengelig for hverandre, sier hun.

LES OGSÅ: Norske foreldre stadig mer overbeskyttende

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer