Betale for karakterer

«1000 kroner for en sekser er ikke uvanlig»

Eksperter advarer mot en stigende trend hvor foreldre betaler ungdommen for gode karakterer.

BETALER FOR GODE KARAKTERER: Er det lurt å betale ungdommene for gode karakterer, eller risikerer vi noen utilsiktede negative konsekvenser? FOTO: NTB
BETALER FOR GODE KARAKTERER: Er det lurt å betale ungdommene for gode karakterer, eller risikerer vi noen utilsiktede negative konsekvenser? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det nærmer seg slutten av skoleterminen og mange ungdommer kommer snart hjem med årets første karakterkort. Er du en av de foreldrene som står klar til å vippse over penger?

Det å betale ungdommer for gode karakterer, synes nemlig å ha blitt stadig mer vanlig her til lands.

Mens noen foreldre betaler fortløpende på prøver gjennom et semester, premierer andre karakterene på vitnemål eller karakterkort. Enkelte foreldre har helt droppet lommepenger til fordel for å betale for prestasjoner på skolen og i idrettssammenheng.

– Summen kan nok variere, men jeg tror ikke det er uvanlig å gi 500 kroner for en femmer og 1000 kroner for en sekser, sier førsteamanuensis Cecilie Pedersen Dalland ved OsloMet.

Hun mener at det i utgangspunktet ikke finnes noe fasitsvar på om man skal premiere barn med penger eller ikke, men at foreldre bør være klar over at det kan få noen utilsiktede negative konsekvenser.

– Med en gang vi begynner å betale barn for noe de ikke forventer å få premie for, fordi de gjør det selv av egen lyst og vilje, risikerer vi å ødelegge motivasjonen deres. Vi skaper også en forventning om at de skal få betalt hver gang, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer