11 morsomme innleker

Trenger dere noe å finne på? Mammanett har tipsene!

MASSE UBRUKT ENERGI: Når barna kjeder seg trenger de noen ganger hjelp til å kickstarte kreativiteten. Foto: Marie Docher / NTB Scanpix
MASSE UBRUKT ENERGI: Når barna kjeder seg trenger de noen ganger hjelp til å kickstarte kreativiteten. Foto: Marie Docher / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er ungene rastløse og ute av stand til å finne på noe å gjøre?

Noen gang trenger barn en idé for å tenne den kreative gnisten, da er det kjekt for oss voksne å ha noen gode tips i bakhånd.

Mammanett har derfor samlet disse forslagene til morsomme inneleker for store og små! 

1. Leke gjemsel på en ny måte

Å leke gjemsel er like gøy for dagens barn som den var da våre besteforeldre var små, men det finnes måter man kan variere denne klassiske barneleken. 

En variant kalles «sardiner på boks». Det hele går ut på at man snur på rollene ved at det kun er én som skal gjemme seg, mens de resterende barna skal lete. Når en person så finner den som har gjemt seg, skal vedkommende stille bli med og gjemme seg på samme sted. 

Etter hvert som leken utvikler seg, vil det bli mange personer på ett sted (og faren for å bli avslørt øker). Leken avsluttes når den siste leteren har funnet gjemmestedet hvor barna har stuet seg sammen som «sardiner på boks».

LES OGSÅ: Se hvilke brettspill som fikk terningkast seks i vår store test

DUKKETEATER: En banankasse kan enkelt bli et morsomt teater! Foto: Privat
DUKKETEATER: En banankasse kan enkelt bli et morsomt teater! Foto: Privat Vis mer

2. Lage dukketeater

Pappesker synes å være en uuttømmelig kilde til kreativ lek, man kan lage alt fra biler til slott og figurer.

Man kan også lage dukketeater og banankasser er perfekte til dette formålet. Finn frem maling, slik at barna selv kan dekorere teaterets kulisser. Heng eventuelt opp en tekstilbit foran, slik at dere har et sceneteppe.

Når alt er ferdig, kan barna more seg med å spille dukketeater og det blir ekstra morsomt om du tar deg tid til å se et par «forestillinger». 

ROMSKIP: Pappesker er en uutømmelig kilde til kreativ lek. Foto: NTB Scanpix
ROMSKIP: Pappesker er en uutømmelig kilde til kreativ lek. Foto: NTB Scanpix Vis mer

​3. Lage noe med tape

Har du en rull maskeringstape (eller en annen type tape som ikke setter spor og som er lett å få av igjen etterpå), er det et utmerket utgangspunkt for kreativ lek.

Man kan for eksempel bruke tapen til å «tegne opp» en bilbane på gulvet, eller til å lage ruter slik at man kan hoppe paradis.

Et annet alternativ er å lage en balanseløype. Det blir ekstra morsomt om man setter på litt musikk og øker vanskelighetsgraden ved å be dem balansere bakover, hoppe på ett ben og så videre.

LES OGSÅ: Dette er tidenes beste leketøy

11 morsomme innleker

4. Lage papirdukker

Pleide du å lage dine egne papirdukker når du var barn? Det er veldig enkelt; tegn først selve dukken i papp eller tykt papir og klipp den ut.

Bruk så dukken som mal for klærne – husk å lage små firkantede «hemper» på klærne, slik at de kan hektes på dukken.

For å få klærne til å sitte ekstra godt, kan man bruke binders.

5. Skattejakt

Å lete etter en gjemt skatt er så gøy at det nesten ikke spiller noen rolle hva denne skatten egentlig er! 

En skattejakt krever litt forhåndsarbeid av en voksen, men det kan gjøres enkelt. En metode er å be barna lete etter noe som man har flere av, for eksempel lekemynter i gull, duploklosser i en bestemt farge eller lignende. Gjem et visst antall av disse rundt omkring i huset eller i et spesifikt rom og la barna lete.

Dersom man vil bruke litt mer tid på å arrangere skattejakten, kan man tegne opp et skattekart eller gjemme forskjellige ledetråder.

LES OGSÅ: Bursdagsleker for de minste barna

6. Bygge «hytte»

De fleste barn synes det er gøy å kunne lage sitt eget lille hjemmested i huset og dette kan gjøres på mange forskjellige måter. 

Man kan for eksempel la ungene få tilgang til alt som finnes av puter i huset, slik at de kan bruke dem som byggeklosser. Et annet alternativ er å legge et teppe over et par stoler eller å legge et stort laken over kjøkkenbordet slik at det henger ned og dekker sidene. 

For å gjøre det litt ekstra stas; la de få med seg en lommelykt eller legg en lysslynge over hytten for å skape den rette magiske stemningen.

BYGGE HYTTE: Heng et teppe mellom to stoler eller over et bord. Foto: NTB Scanpix
BYGGE HYTTE: Heng et teppe mellom to stoler eller over et bord. Foto: NTB Scanpix Vis mer

7. Lage noe av trolldeig

Trolldeig er en klassiker og selv om det kanskje krever litt hjelp av en voksen, er det noe som kan holde barna okkupert lenge.

Oppskriften på trolldeig er enkel: to kopper mel, en kopp vann og en kopp salt. Mel og salt blandes i en bolle og så rører man vannet gradvis inn. Figurene legges på et stekebrett med bakepapir på og stekes på 160 grader til de er harde (det tar lengre tid jo tykkere kreasjonene er).

Av trolldeigen kan man for eksempel lage dørskilt, julepynt eller telysestaker. Et smart tips er å bruke pepperkakeformer til å stikke ut figurer og hvitløkspresse til å lage hår. 

LES OGSÅ: Bråkete leker er bra for barna!

INNENDØRS "SANDKASSE": Alt du trenger er en liten eske som du fyller med ukokt ris. Foto: Mari / instagram.com/frydogfjas/
INNENDØRS "SANDKASSE": Alt du trenger er en liten eske som du fyller med ukokt ris. Foto: Mari / instagram.com/frydogfjas/ Vis mer

8. Innendørs «sandkasse»

Her er et morsomt alternativ til den typiske sandkassen! Du kan fylle en liten kasse eller en bolle med ris, makaroni, salt, havregryn og lignende. 

Gi barnet skjeer som det kan bruke til spader, små kopper eller leketøy som biler og båter. Om du plasserer et laken eller lignende under boksen, blir det lettere å rydde opp igjen etterpå. 

9. Innendørs bowling

Bowling er morsomt for barn i alle aldre og enkelt å arrangere hjemme. Det ideelle stedet å å spille på er en lang gang eller et område i hjemmet som ikke har for mange gjenstander. Ellers trenger du tomme plastflasker og en ball som egner seg for innendørs bruk. Bruk maskeringstape eller lignende for å markere hvor startlinjen er.

For å stabilisere flaskene og gjøre spillet litt vanskeligere kan du fylle dem opp med vann. 

10. Danseleken – litt vanskeligere

Danseleken er nok kjent for de fleste. Det hele går ut på at alle skal danse til musikk og når den stopper skal man stå helt stille. Den som beveger seg er «ute». 

For å gjøre det litt mer utfordrende; be barna om å stå stille i spesielle posisjoner som for eksempel bokstaver, dyr eller former.

11. Lage noe av gamle magasiner

Hjemmet kan fort fylles opp av magasiner, flyere eller reklamebrosjyrer. Istedenfor å kaste disse direkte til papirgjenvinning, kan du la barna få bruke dem til noe kreativt!

Ved hjelp av saks og lim, kan man lage kollasjer, en ny «avis», et eventyr, en uro, papirhjerter eller annen unik pynt. 

LES OGSÅ: Slik reagerte barna når barnehagen fjernet alle lekene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer