12 vanvittige ting foreldre gjør for barna sine

- Kjenner du deg igjen i noen av disse?

FROSKEHOPPET PÅ TUSENFRYD: «Håper ingen jeg kjenner ser meg nå…!» Foto: Privat
FROSKEHOPPET PÅ TUSENFRYD: «Håper ingen jeg kjenner ser meg nå…!» Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør vi ikke for barna våre? De aller fleste foreldre ønsker å se barna sine glade og fornøyde, selv om det noen ganger går på bekostning av vår egen lykke.

Plutselig befinner du deg i en situasjon som du i din villeste fantasi ikke hadde klart å forestille deg. Eller du ender opp med å betale store summer for noe du egentlig avskyr. 

Vi har spurt noen av Norges foreldrebloggere om det mest vanvittige de har gjort for barna sine.

Kjenner du deg igjen i noen av dem?

LES OGSÅ: Ting bare barn gjør - og det bør vi i grunn være glade for!

KJØPESENTER-MORO:  «Hvem er denne fyren og hvorfor har jeg stått en halvtime i kø for å holde rundt ham?» Foto: Privat
KJØPESENTER-MORO: «Hvem er denne fyren og hvorfor har jeg stått en halvtime i kø for å holde rundt ham?» Foto: Privat Vis mer

1. Tar bilde sammen med en eller annen utkledd fyr på kjøpesenteret

Har du opplevd å stå i en evighet i kø for å hilse på en av disse evinnelige utkledde figurene på kjøpesenteret?

Beate fra bloggen Perfekt Bærumsfrue forteller at da hennes sønn skulle treffe sin helt, gikk det ikke helt som planlagt.

– Jeg endte opp med å ta bilde sammen med Postmann Pat alene, siden guttungen sprang avgårde akkurat når bildet skulle bli tatt, forteller hun.

– Jeg prøvde å gå foran som et godt eksempel og si at «Se, Postmann Pat er snill han. Nå er det din tur». Det ble kun dette bildet med meg!

MIDDAG FOR TO: «Bare eeen til, så spiser vi vanlig. Okei?» Foto: Privat
MIDDAG FOR TO: «Bare eeen til, så spiser vi vanlig. Okei?» Foto: Privat Vis mer

2. Kjører rene standupshowet ved middagsbordet

Har du et kresent barn som helst ikke vil spise noe som helst? For å løse denne situasjonen velger noen foreldre å gjøre matopplevelsen litt morsommere for barna.

En kjent metode er å lage motorlyder og kjøre skjea som lastebil inn for å «parkere» i munnen. En annen er å late som om man spiser noe ekkelt som trollsnørr i stedet for erter eller juletrær i stedet for brokkoli. 

Marte fra bloggen Casa Kaos har latt seg inspirere av en kjær, gammel Disneyfilm!

– Femåringen min elsker å spise spagetti som Lady og Landstrykeren. De fire, fem første spagettiene er ganske festlige. Men så blir det litt kjedelig. Og så tar det en evighet før man blir mett, sier hun.

LES OGSÅ: Advarer mot foreldres overfokus på mat og matregler

TRE TIMER SENERE: «Hjelp – begge beina mine har sovnet!» Foto: Privat
TRE TIMER SENERE: «Hjelp – begge beina mine har sovnet!» Foto: Privat Vis mer

3. Leker de mest absurde leker – i timesvis!

Har du noen gang sittet i en skittentøyskurv og lurt på hvordan du skal klare å komme deg ut av situasjonen, uten å utløse krampegråt hos barna dine? Det har Martes ektemann!
 
– Sjur er en ekte lekepappa, forteller Marte, - Men noen ganger synes til og med han det er litt kjedelig å leke med barna. Som når fireåringen insisterer på at de skal leke båt, og han sitter på andre timen i skittentøyskurven og synger «Ro ro ro din båt».

MAKEOVER: «Hvor lenge må jeg gå med dette egentlig?» Foto: Privat
MAKEOVER: «Hvor lenge må jeg gå med dette egentlig?» Foto: Privat Vis mer

4. Lar barna få gi deg en «makeover»

Mange unger elsker å leke «spa» eller frisør, og selvoppofrende fedre stiller gladelig opp som kunder. Peter fra bloggen Pappahjerte gjorde det imidlertid for å støtte sønnen sin!

– Jeg lot frua lakkere neglene mine rosa i ren sympati for at pjokken ville ha rosa negler. Og siden han ikke ville ta det av med det første gikk vi rundt sånn en hel dag!

LES OGSÅ: Hver dag får Eira en ny tegning av pappa

GULVVASK: «Dette går så fint så, ikke no’ problem!» Foto: Privat
GULVVASK: «Dette går så fint så, ikke no’ problem!» Foto: Privat Vis mer

5. Lar ikke barna hindre deg - ever!

Noen ganger er man bare ikke i form til å ta den store kampen med barna. 

Yvonne fra bloggen Stein i havet hadde store planer om å ta gulvvasken før leggetid og plasserte sønnen foran tv-apparatet. Halvveis i vaskingen ble han lei og fikk det for seg at han heller ville sitte på morens fang. 

– Ikke snakk om at han ville høre når jeg sa han kunne få sitte på fanget så lenge han ville etterpå og det hele endte i tårer. Mine ord hjalp ikke og så fikk han det for seg at han skulle sitte på ryggen min og leke hest.  

– Jeg innså at dette ikke var en kamp jeg ønsket å gi meg ut på, og dermed ente jeg opp med å vaske gulvet med en fireåring på ryggen. Han på ryggen fulgte nøye med, og jeg fikk virkelig høre det om jeg ikke vasket hver eneste cm minst to ganger! 

NÅR BARNA HAR SOVNET: «Kanskje jeg skulle sett en episode til av Postman Pat?» Foto: Privat
NÅR BARNA HAR SOVNET: «Kanskje jeg skulle sett en episode til av Postman Pat?» Foto: Privat Vis mer

6. Ofrer ALT for ro og fred

For foreldre flest kommer ungenes behov alltid først, selv om det går på bekostning av vår egen komfort!

– Jeg fylte opp alle iPadene familien har med barnefilmer og barneapper og slettet mitt eget, for å være sikker på at ungene hadde nok underholdning for den 6 timer lange flyturen med påfølgende busstur, forteller Beate. 

– Men det jeg finner ut når flyet letter, er at gubben sover, ungene sover og den eneste som er våken og trenger underholdning er meg selv.

– Det ble en lang tur for å si det mildt!

LES OGSÅ: Slik blir flyturen lekende lett

ØYELAPP: «Slik skal den brukes vennen min!» Foto: Privat
ØYELAPP: «Slik skal den brukes vennen min!» Foto: Privat Vis mer

7. Går alltid foran som et godt eksempel 

Barna gjør som vi gjør og ikke som vi sier, ikke sant? Da Yvonnes sønn måtte bruke lapp på øyet for synskorrigering, var han ikke helt enig i at dette bare var noe han skulle måtte gjøre.

– Etter en lengre diskusjon kom kravet hans på bordet «Mamma, om æ må bruke lapp, så må du også det!», forteller Yvonne.

– Alle lovnader om premier og ekstra spille tid var helt uaktuelle, og om han skulle ha den teite lappen på så måtte moren det også. Jeg innså at dette kom til å bli ubehagelig, for den lappen er alt for liten for meg, og det stakkars øyebrynet mitt ville få unngjelde. 

– Så der brukte jeg en hel ettermiddag til å sparke i stolben og kræsje i veggen siden 50 prosent av synet mitt var borte. Men guttungen brukte lappen, og jeg slapp heldigvis å gjenta prosedyren i ettertid, legger hun til.

LES OGSÅ: Her er tegnene på at barnet har synsvansker

NÅR BABYEN HAR KOLIKK: «Mamma, kan du stikke en tur på Kondomeriet for meg?» Foto: Marcos Welsh / NTB Scanpix
NÅR BABYEN HAR KOLIKK: «Mamma, kan du stikke en tur på Kondomeriet for meg?» Foto: Marcos Welsh / NTB Scanpix Vis mer

8. Hva som helst! (bare babyen slutter å gråte)

Etter noen måneder med mer eller mindre konstant gråting, er foreldre til kolikkbarn villige til å gjøre nesten hva som helst for å roe barnet. 

– Jeg fikk min mor til å kjøpe en kjempevibrator på Kondomeriet, forteller Kristine fra Antisupermamma. – Denne la vi under madrassen til kolikkbabyen, fordi bevegelse/vibrasjoner skulle få ham til å sove bedre …

- De så veldig rart på henne da hun sa: - Den er til barnebarnet mitt!

PRINSESSEPAPPAEN: «Hvordan havnet jeg egentlig her?!» Foto: Privat
PRINSESSEPAPPAEN: «Hvordan havnet jeg egentlig her?!» Foto: Privat Vis mer

9. Støtter aktivt opp om barnas interesser

Mange foreldre er flinke til å stille opp når barna interesserer seg for noe. Om det så dreier seg om å trene fotballaget eller bake kaker til korpsets loppemarked – vi er på plass!

Ole Morten som skriver bloggen Superpapsen forteller at han fikk den store æren av å bli med på datteren Thelmas danseforestilling. 

– «Fikk» er en sannhet med modifikasjoner, ble tunget er vel det korrekte uttrykket. Men for å få lov til å bli med krevde det selvfølgelig korrekt antrekk. Om en skal danse så må en også kle seg deretter. Det var med dette jeg endte opp som den enestående, lite sjarmerende, men dog engasjerte, prinsessepappapen, forteller han. 

– Jeg ser med gru frem til den dagen Thelma og Ellie lærer seg å flette hår. Da skal jeg nok utvilsomt få gjennomgå. Jeg vurderer å klippe meg veldig, veldig kort innen den tid. Da slipper kanskje jeg unna mens det blir hunden som får gjennomgå, legger han til.

LES OGSÅ: Barn sier de skumleste ting...

BLOD, SVETTE OG TÅRER: «Hvorfor spurte jeg i det hele tatt hvilken kake han ville ha!!??» Foto: Privat
BLOD, SVETTE OG TÅRER: «Hvorfor spurte jeg i det hele tatt hvilken kake han ville ha!!??» Foto: Privat Vis mer

10. Gjør ting du absolutt ikke kan

Når barna har bursdag vil vi jo så gjerne at dagen skal bli helt spesiell og at de skal få akkurat det de ønsker seg. Desverre er det ikke alltid slik at evnene våre lever opp til våre egne forventninger.

– Jeg tok fri fra jobben og brukte to dager på å få ferdig den perfekte bursdagskaken – og holdt på å bli helt tullete underveis, forteller Beate.

– Hvorfor spurte jeg i det hele tatt hvilken kake han ville ha!!?? Jeg burde jo forstått at han kom til å svare brannbilkake!

INGENTING ER SOM Å LÆRE BARNA Å SYKLE: «Pust…pes… ikke brems.. pust… prøv å holde balansen…pes» Foto: Privat
INGENTING ER SOM Å LÆRE BARNA Å SYKLE: «Pust…pes… ikke brems.. pust… prøv å holde balansen…pes» Foto: Privat Vis mer

11. Finner frem sin indre atlet

Gleden er stor for barnet når det mestrer det kunststykket det er å sykle, men når vi tenker oss om - så er gleden kanskje aller størst hos oss voksne? 

– Støvet ble børstet bort av joggeskoene og vi satte i gang. Runde etter runde sprang jeg rundt med kroket rygg, samtidig som jeg prøvde å forklare teknikken med å finne balansen og ikke minst teknikken med å bremse, forteller Yvonne. 

– Jeg pustet og peste som en hval, og er ganske sikker på at naboen som måtte hoste litt egentlig lo av meg da jeg hveste ut et hei i sekundet vi fløy forbi.

– Minstemann ropte «fortere fortere», og jeg hylte inni meg at dette er siste gangen jeg lærer noen å sykle. Men hva gjør man ikke for sine barn, selv når det betyr en slitsom opplevelse for deg selv. 

SUPERHELT-BONANZA: «Barnet mitt er han med Spidermancaps, Supermannskjorte, Lynet McQueen bukser og Ben10 sekk» Foto: Privat
SUPERHELT-BONANZA: «Barnet mitt er han med Spidermancaps, Supermannskjorte, Lynet McQueen bukser og Ben10 sekk» Foto: Privat Vis mer

12. Betaler dobbel pris for klærne

Drømmer du om en dramafri morgen uten store påkledningskriser? En løsning for mange foreldre er å kjøpe klær som er dekorert med barnets store helt.

– Jeg har gått i den fella der alt jeg kjøper til barna skal være med superhelt-motiv, Lynet Mc Queen, Moshimonstre eller med Frost-prinsesser på. Sokker er ikke bare sokker lenger, forteller Marte. 

– De blir ikke brukt hvis det ikke er bilde av Supermann eller Batman på. Striper er helt uinteressant. Dette gjelder alt: håndklær, sengetøy, sykkelhjelm, hårbørster, klær, hårstrikk, underbukser, sparkesykler. 

– Og det koster minst dobbelt så mye som klær og utstyr uten Spiderman og Elsa på, legger hun til.

LES OGSÅ: Hvor mye bruker du på barneklær i måneden?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer