14 myter og sannheter om amming

14 myter og sannheter om amming
Publisert
Sist oppdatert

Blir barn som har fått morsmelk mer intelligente? Er det sant at amming gir deg hengepupper? Og er det virkelig slik at flaskebarn skriker mindre enn barn som ammes? 

Uansett om man ammer eller gir babyen flaske, så møtes man av en rekke påstander om fordeler og ulemper. Men hva er egentlig fakta? Mammanett har spurt Astrid Kvasness i Ammehjelpen.

1. Barn som ammes blir mer intelligente: Sant 

– Ja, mye tyder på at dette er tilfelle. Artikkelen Morsmelk, immunrespons og helseeffekter, i Tidsskrift for Den norske legeforening, viser til at flere studier dokumenterer en positiv korrelasjon mellom morsmelkernæring og kognitiv utvikling. Dette kommer best frem i studier gjort i den tredje verden, hvor de med minst utdannelse ikke har råd til morsmelkerstatning og derfor ammer mer enn høyt utdannede kvinner. I slike tilfeller ser man en klar effekt av morsmelken. Dette gjelder spesielt mye hos de aller minste og for tidlig fødte babyene. Delamming, altså noe morsmelk, er bedre for barnet enn ingen morsmelk, og den tidligste tiden er viktigst for baby, så mødre som måtte trappe tilbake har allikevel gjort en viktig innsats for barnet sitt, forteller Kvasness.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer