15 morsomme uteleker

KOMMENTAR: - Med disse tipsene er det ingen grunn til å sitte inne og kjede seg!

DET ER MYE MORSOMT Å LEKE MED UTE: Men noen ganger kan det være greit å få litt starthjelp av oss voksne. Foto: NTB Scanpix
DET ER MYE MORSOMT Å LEKE MED UTE: Men noen ganger kan det være greit å få litt starthjelp av oss voksne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har det blitt vel mye skjermtid på ungene i det siste? For dagens foreldre kan det være en utfordring å få ungene ut døra for å leke på egenhånd.

Det sies at det å la barna få kjede seg litt er bra for å utvikle kreativiteten, men noen ganger kan det være kjekt å gi barna noe som setter dem i gang.

Her er 15 morsomme uteleker til barn som kjeder seg!

LES OGSÅ: Derfor bør foreldre elske Pokémon Go

1. Male på lerret

Mange av aktivitetene som er moro inne blir enda morsommere når man flytter dem ut. Et eksempel er å male og det kan gjøres på flere måter.

Har du et gammelt hvitt laken, kan du spenne dette ut over plenen som et lerret (bruk for eksempel teltplugger eller bøyd ståltråd for å holde lakenet festet til bakken). Dette krever at malingen du bruker fester seg på godt tekstil, men pass på at barna har på seg gamle klær som det ikke gjør noe at de søler på (for det vil garantert skje!).

Dersom det regner, kan man dryppe litt konditorfarge på hvite papplater og la det ligge i regnet - eller henge dem opp på en snor. La regnet lage fine mønstre på pappen. 

FULL FART GJENNOM SØLEPYTTENE: Selv sykling blir morsommere når det har regnet! Foto: NTB Scanpix
FULL FART GJENNOM SØLEPYTTENE: Selv sykling blir morsommere når det har regnet! Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Lag en vannbane

Det er også mange uteaktiviteter som blir morsommere i regnet. Kle på barna regntøy og støvler og gi dem forskjellig utstyr; en gammel balje, bøtter, spader og siler.

Ofte har vi ting liggende i garasje og boder som vi ikke tenker over at barna kan bruke – som gamle plastrør eller plankebiter. Kanskje barna klarer å lage en vannbane eller en demning?

3. Hoppe i sølepytter 

Dette er en regnværsaktivitet som er ekstra morsom for barna dersom vi voksne blir med. Kle på dere godt regntøy og gå på jakt etter nabolagets største søledammer!

Se hvem i familien som kan lage størst plask og ta actionbilder av hverandre. Trekk hetta litt ekstra ned i ansiktet dersom du ikke vil bli gjenkjent av naboene…

4. Gå på fotosafari

Gi barna et fotokamera og send dem ut på fotosafari. Det hele kan gjøres litt mer spennende ved at de får et oppdrag om hva som skal foreviges; hvor mange forskjellige insekter klarer de å ta bilde av? Klarer de å bare fotografere ting som har bokstaven E i seg eller å bare fotografere ting med en spesiell farge?

Sørg for at du tar deg tid til å se på resultatet i etterkant!

LES OGSÅ: 10 tips for en regnværsdag

BILBANE AV KRITT: En gårdsplass er som et uendelig stort lerret! Foto: NTB Scanpix
BILBANE AV KRITT: En gårdsplass er som et uendelig stort lerret! Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. Tegne med kritt

Er man så heldig at man bor ved et gangfelt eller et asfaltert område uten trafikk, kan barna virkelig få utfolde seg med krittet i hånd. Flere forretninger selger store kritt, som er spesielt godt egnet til å bruke utendørs.

Her er det bare fantasien som setter grenser; man kan tegne bilbane, sykkelløype, et godt gammeldags «paradis» (til å hoppe på) eller bare tegne rare karakterer og monstre.

6. Lage hinderbane

Hinderbaner er morsomme for barn i alle aldre. Det fine med hinderbaner er at de er veldig enkle å lage av ting man allerede har liggende og at ungene ofte klarer å lage dem helt på egenhånd.

Finn frem tau, hopperinger, planker, kasser, tepper og lignende. En god hinderløype lar barna balansere, krype under og over hinder. Det er også gøy å måtte hoppe fra en ting til en annen.

La barna få måle hvor lang tid de bruker på å gjennomføre hinderløypen. Klarer de å slå sin egen rekord?

7. Fiske klinkekuler med tærne

Dette er en morsom lek for varme dager! Det du trenger er et lite plaskebasseng og mange klinkekuler. Fyll litt vann i bassenget og hell klinkekulene oppi. 

Hvem klarer å fiske opp flest klinkekuler med tærne? 

LES OGSÅ: Advarer mot disse lekene

GRØNNSAKSUPPE: Kongler, gress, blomster og sand, er bare noen av ingrediensene i denne deilige suppen. Foto: NTB Scanpix
GRØNNSAKSUPPE: Kongler, gress, blomster og sand, er bare noen av ingrediensene i denne deilige suppen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

8. Lage et eget utelekekjøkken

Å leke kjøkken ute er kjempemorsomt fordi det finnes så mange «ingredienser» i naturen.

Gi barna en gammel kjele eller en bøtte med vann og diverse kjøkkenutstyr slik at de kan røre, måle og helle. En saks kan være kjekk å ha for å klippe gress, strå og blader til grønnsakssuppe og annet man kan lage på dette kjøkkenet.

9. Leke butikk eller kiosk

Å leke butikk er også en morsom ting å gjøre ute når været er godt.

En liten disk og noen lekepenger er et must for en bra butikk. Dersom man ikke har lekepenger er det et fint sted å starte forberedelsene; Lag mynter ved å legge penger under papir og fargelegg med en blyant slik at mønsteret kommer igjennom. Klipp så myntene ut. Sedler tegnes etter egen fantasi.

Butikkvarer kan være alt fra leker til gammel emballasje som tomme melkekartonger, eggekartonger eller annet man finner i pappreturen. 

10. Bruke trampolinen på nye måter

En trampoline er ikke bare til å hoppe på. Trampoliner kan gi timevis med morsom lek i seg selv, men man kan variere litt for å få det ekstra gøy.

Man skal være forsiktig med å putte harde ting inn i trampolinen, men ballonger er alltid gøy og temmelig ufarlig. Blås opp mange ballonger og fyll trampolinen slik at dere får en «ballbinge».

Trampolinen er også fin å bare ligge på med tepper og puter slik at man kan lese i fred og ro eller spille kort sammen. Hjelper du barna med å tre en presenning over trampolinen, får de en fin hytte. 

LES OGSÅ: 11 morsomme inneleker

KLINKEKULEBANE I GARASJEN: Gaffatape kan brukes til så mangt - også til å lage klinkekulebaner! Foto: Anette Snarby
KLINKEKULEBANE I GARASJEN: Gaffatape kan brukes til så mangt - også til å lage klinkekulebaner! Foto: Anette Snarby Vis mer

11. Lage en klinkekulebane

Dette trenger litt forberedelser, da det kan være lurt å ha samle opp gamle dorull- eller tørkepapirhylser. Barnet trenger også gaffatape, minst en plastflaske, klinkekuler og en vegg som de kan få utfolde seg på.

La barna få teste ut fysikkens lover og se om de på egenhånd klarer å lage en fungerende klinkekulebane!

12. Snekre noe

Hammer, spiker og noen plankebiter er alt barna trenger for å snekre de fineste ting. Hva med å snekre et fuglebrett, en båt med seil eller et lite insektshotell?

Noen ganger kan man faktisk snekre «kunstverk» også!

13. Bowling

La barna få lage sin egen bowlingbane! Det de trenger er noen tomme plastflasker (minimum seks stykker for at det skal se «ekte» ut) og en ball. 

Flaskene kan fylles med vann for å gjøre de mer stødig.

Hvis dere ønsker å gjøre det litt mer avansert, kan dere bruke et tau, planker eller lignende for å skjerme av banen.

LES OGSÅ: Dette er tidenes beste leketøy

SETT OPP TELT I HAGEN: Barn trenger ikke reise langt av sted for å være på telttur! Foto: NTB Scanpix
SETT OPP TELT I HAGEN: Barn trenger ikke reise langt av sted for å være på telttur! Foto: NTB Scanpix Vis mer

14. Sett opp telt i hagen

Man trenger slett ikke reise langt av sted for å bo i telt. Har dere et gammelt telt er dette nok til mange timers lek. Fyll teltet med tepper, puter, soveposer, bamser, bøker og lommelykt.

Kanskje barna også er store nok til å få prøve å sove ute en natt?

15. Bygge hytte

Å lage sin egen lekehytte er noe av det morsomste som finnes. Hytten kan lages av alt mulig, for eksempel hagemøblene. Legg et teppe over et hagebord eller sett to stoler mot hverandre og legg en presenning over. 

Du kan også stille parasollen på det nederste hakket og legge tepper over slik at de henger ned over sidene. 

LES OGSÅ: - Norske barns lek med andre barn er så truet at den burde være på «rødliste»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer