15 tidlige symptom på graviditet

Selv om man registrerer ett eller flere gravidtetssymptomer, behøver det ikke å bety at man faktisk er gravid.

Publisert
Sist oppdatert

«Er dette symptom på at jeg er gravid?» er et av de oftest spurte spørsmålene i Mammanetts forum. Mange er opptatt av å få vite svaret så tidlig som mulig, men det er ikke alltid like lett å tolke symptomene riktig.

Noen mener de kjenner graviditeten umiddelbart, men ifølge jordmor Tove Nordahl er det lite sannsynlig at man kan merke en graviditet allerede i dagene etter eggløsning.

– De fleste får nok ikke tegnene før i uke 5, sier hun.

– Noen sier at de kjenner tidlige tegn på graviditet lenge før positiv test. Jeg kan ikke påstå at dette bare er tull, men det finnes ingen vitenskapelige fakta som kan underbygge disse påstandene, sier hun.

Mange som prøver å bli gravide tenker mye på hva som skjer i kroppen i dagene etter eggløsning, og det kan du også lese detaljert om her.

Varierende tester

Jordmor sier at det også kan variere når man med sikkerhet kan slå fast at man er gravid.

– Det kommer an på graviditetstesten, noen er mer sensibel enn andre. Det er noen som viser positivt to-tre dager før forventet menstruasjon, mens andre må man vente til forventet mens eller en dag over forventet mens.

– Husk også på at eggløsningen kan variere og man kan bli gravid fem dager før og to dager etter forventet eggløsning! Det betyr selvfølgelig noe for når man tester positivt, legger hun til.

JORDMOR TOVE: Varierende når graviditetstesten vil fortelle deg om du er gravid eller ikke Foto: privat
JORDMOR TOVE: Varierende når graviditetstesten vil fortelle deg om du er gravid eller ikke Foto: privat Vis mer

Utvikler falske symptomer

Selv om man registrerer ett eller flere gravidtetssymptomer, behøver det ikke å bety at man faktisk er gravid. Et sterkt ønske om å være gravid, kan til og med føre til at man får en voksende mage – og et såkalt innbilt svangerskap.

– Mange forveksler også tegn på at det faktisk er menstruasjonen som kommer og ikke at man er gravid. Ømme bryster, humørsvingninger, stikninger i livmor etc.

- Det er klart at har man et sterkt ønske om å bli gravid og hele tiden tror man er det, så tenker jeg at det er naturlig at man leter etter tegn. Tegn som da kan forveksles med premenstruelle plager, sier jordmor Tove.

Festeblødning kan være et av de første symptomene på graviditeten - omtrent seks dager etter eggløsning, men det er ikke enighet om hvor mye man kan vektlegge et slikt symptom, og må derfor regnes som et usikkert symptom.

TA EN TEST: Selv om alle tegnene er på plass, er det ikke hundre prosent sikkert du er gravid! Vis mer

Her er noen tegn som ifølge Nhi.no kan tyde på at du kan være gravid:

1. Uteblitt menstruasjon

Det mest kjente tegnet på at man kan være gravid er uteblitt mens. Men det er viktig å vite at dette også er et tegn på PMS og at det kan ha sammenheng med vekttap eller vektøkning, stress og hormonendringer. Pssst, her er noen andre årsaker til at du ikke har fått mensen.

2. Ømme og hovne bryst

Mange kvinner melder om at brystene blir vonde og at de vokser litt helt i starten av svangerskapet. Brystene kjennes gjerne tyngre og brystvortene får en mørkere farge.

3. Trøtthet

Om du plutselig føler deg unormalt trøtt og uopplagt, kan det være et tegn på at du er gravid. Dette skyldes at konsentrasjonen av hormonet progesteron stiger i kroppen. Mange kvinner opplever at trøttheten er verst i første trimester og at den avtar etter hvert.

4. Oftere tissetrengt

Dersom du med ett opplever å måtte oppsøke toalettet hvert femtende minutt, kan det skyldes hormonendringer under graviditeten. Etter hvert vil også den voksende livmoren presse mot urinblæren.

5. Kvalme

Et annet klassisk symptom på graviditet er kvalme. Dessverre oppstår den ikke bare på morgenen, men kan komme når som helst på dagen. Enkelte opplever kvalme allerede to uker ut i svangerskapet, men heldigvis varer den for de fleste ikke lenger enn til uke 13-14. En av årsakene til at mange gravide blir kvalme, er at østrogenutskillelsen i kroppen øker raskt slik at magesekken tømmer seg langsommere.

GRAVIDITETSKVALME: Enkelte kvinner opplever kvamle gjennom hele svangerskapet. Foto: Scapix
GRAVIDITETSKVALME: Enkelte kvinner opplever kvamle gjennom hele svangerskapet. Foto: Scapix Vis mer

6. Lette blødninger

Det er lett å tro at det er mensen, men om blødningen er liten kan det være et tegn på at du er gravid. Denne implantasjonsblødningen skjer cirka seks til fjorten dager etter befruktningen, når det befruktede egget fester seg til slimhinnen i livmoren.

7. Økt utflod

Enkelte opplever også mer utflod under graviditeten. Årsaken til dette er at skjedeveggene blir tykkere nesten umiddelbart etter befruktning. Den økte celleveksten i skjedens slimhinne fører til at utfloden øker. Utfloden er hvit, melkelignende og uten ubehagelig lukt.

8. Hodepine

Forandringer i hormonene kan føre til at mange opplever hodepine. Gravide kan bruke smertestillende medisin som Paracetamol, men Legemiddelverket anbefaler at man kontakter legen sin dersom behovet for medisin varer mer enn en uke.

9. Forandret smaksopplevelse

Et tegn på graviditet er for mange at de plutselig ikke orker å spise enkelte matvarer, for eksempel kaffe eller sterk mat. Andre opplever plutselig trang til matvarer de vanligvis ikke spiser så mye av. Hva dette skyldes er usikkert, men man antar at det også kan ha sammenheng med hormonforandringene i kroppen.

10. Overfølsom nese

Reagerer du plutselig på alle typer lukter, eller føler at ting stinker mer enn normalt? Det kan også skyldes at du har en liten baby i magen.

SVANGERSKAPSDILLA: Enkelte får økt appetitt på enkelte matvarer, mens andre ikke klarer å spise noe. Foto: Scanpix
SVANGERSKAPSDILLA: Enkelte får økt appetitt på enkelte matvarer, mens andre ikke klarer å spise noe. Foto: Scanpix Vis mer

11. Forstoppelse

Forstoppelse kan også være et tidlig tegn på at du er gravid. Når progesteronverdiene i kroppen øker, vil maten passere langsommere gjennom fordøyelseskanalen. Dette er årsaken til at mange kvinner tidlig i svangerskapet opplever å få treg mage. Pass på å spise rikelig med fiber, drikk vann og hold deg aktiv!

LES OGSÅ: Derfor blir du forstoppet

12. Besvimelser og svimmelhet

Føler du deg svimmel, kan det være et tidlig tegn på graviditet. Tidlig i svangerskapet utvider blodårene seg. Dette kan føre til lavt blodtrykk som gjør deg ør i hodet. Å besvime er derfor ikke uvanlig når man er gravid. Lavt blodsukker kan også være en medvirkende årsak, sørg derfor for at du drikker og spiser jevnlig.

13. Humørsvingninger

Er du mer lettantennelig enn tidligere, eller gråter du av ingenting? Det kan være et symptom på at du er gravid. Hormonforandringene i kroppen kan også føre til at humøret svinger opp og ned. Heldigvis for dine nærmeste, så går det over!

HORMON-OVERLOAD: Det er helt normalt å bli mer følsom under en graviditet. Foto: Shutterstock
HORMON-OVERLOAD: Det er helt normalt å bli mer følsom under en graviditet. Foto: Shutterstock Vis mer

14. Økt kroppstemperatur

Etter eggløsning øker kroppens temperatur med cirka 0,5 grader og holder seg slik frem til neste menstruasjon. Hvis du måler morgentemperaturen for å fastslå når du har eggløsning, og oppdager at temperaturen holder seg forhøyet mer enn to uker, så kan det være et tegn på at du er gravid.

15. Mageverk

Smerter i magen kan lett forveksles med menstruasjonssmerter, men det kan være et tidlig tegn på at du er gravid. Dette skyldes at livmoren vokser raskt i begynnelsen av et svangerskap, noe som kan gi menslignende smerter.

Gravid? Bruk vår terminkalkulator for å regne ut når du har termin!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer