16 grunner til babyens gråt

Det er normalt at spedbarn gråter men det er også normalt at de nokså lett lar seg trøste. Foto: Shutterstock ©
Det er normalt at spedbarn gråter men det er også normalt at de nokså lett lar seg trøste. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Din baby kommuniserer sine behov gjennom gråt. Men det er ikke alltid like lett å forstå hva babyen vil fortelle deg. 

 

– Årsakene til at barnet gråter endrer seg med alderen, forteller helsesøster Grethe Johansen. 
– Det nyfødte barnet krever noe annet av foreldrene enn den litt eldre babyen. Det er viktig at foreldrene lytter til nyansene i barnets gråt. Det vil kunne fortelle foreldrene hvilket av barnets behov som er udekket, eller hva som plager barnet, sier helsesøsteren.

Får ikke sterkere lunger av å gråte

Den erfarne helsesøsteren poengterer også at gamle myter om å la barnet gråte for å få sterkere lunger er rent vås. – Barn som trøstes og får sine behov dekket, gråter mindre. Det er ikke bra for barnet å gråte og spesielt ikke å ligge alene og gråte over tid.

Normal og unormal gråt 

Det er normalt at barnet gråter 2-3 timer daglig, mest gråt er det i 6 ukers alderen. 

Denne artikkelen tar utgangspunkt i et friskt spedbarn og normal gråt. Det er normalt at spedbarn gråter men det er også normalt at de nokså lett lar seg trøste. Ved langvarig, utrøstelig gråt bør lege kontaktes.

1. Babyen er sulten

En sulten baby vil gape og vri seg til siden hvis du stryker det på kinnet (medfødt søkerefleks hos babyen), smatte og suge på hendene sine. Kun mat vil dekke sulten. En sulten baby vil gi stadig sterkere signaler på at det trenger mat - NÅ! Smokk, vann eller lignende vil bare kunne stilne gråten for en kort periode.

2. Babyen er trett

Babyer har ofte problemer med å roe seg selv ned når det trenger søvn. Dette blir gjerne enda verre dersom de er overtrette. I stedet for å sove gråter babyen og klarer rett og slett ikke å roe seg ned, slik at den får den søvnen den har sterkt behov for. Når du kjenner din baby godt vil du finne ut hva som hjelper; Byssing, hudkontakt, en rolig nynning eller bare stillhet. Noen trenger kanskje å ligge tett inntil foreldrene i et mørkt rom for å roe seg helt ned.

LES MER: 10 råd for god babysøvn

3. Babyen ønsker kos

Jo mindre barnet er, jo større behov for kroppskontakt har det. Babyen liker å se foreldrenes ansikter, høre deres stemmer, lytte til deres hjerteslag og kjenne lukten av dem. Gråten kan være deres måte å be om å bli holdt og få kos.

4. Trenger ny bleie

Noen barn gir klar beskjed med en gang det trenger ny bleie. Andre kan tolerere en svært våt bleie, eller en bleie med avføring en god stund. Uansett - gråter babyen fordi det trenger ny bleie er ofte årsaken lett å spore opp og svært enkel å gjøre noe med.

5. Har vondt i magen

Den vanligste formen for magevondt hos babyer er luftsmerter fordi barnet sluker luft under amming. Å la babyen rape under og etter måltidet kan forebygge luftsmerter. For hyppige måltider kan også gjøre tarmen mer urolig. Også andre ting kan selvfølgelig gi smerter og ubehag i magen, for eksempel at barnet skal ha avføring. Barn som har sjelden avføring kan også bli urolig og sutrete før avføring. Noen babyer får problemer med kolikk en tilstand der babyen gråter mer enn tre timer hver dag. Ved langvarig og utrøstelig gråt bør lege oppsøkes.

6. Tannfrembrudd

Den første tannen kommer som regel i 5-6 måneders alderen. Det kan gi litt sutring, sikling og behov for noe å bite på. Dette er normalt. Langvarig gråt og sykdom skal ikke forklares med tannfrembrudd! En bitering kan avhjelpe de midlertidige plagene. Legg biteringen i kjøleskapet for den gir enda bedre effekt hvis den også kjøler ned tannkjøttet. 

Medikamenter og kosttilskudd bør helst unngås, men dersom babyen plages veldig kan man gi en smertestillende middel, tilpasset barnets alder. Les mer om tannfrembrudd

7. Må rape

Luftsmerter etter et måltid kan tyde på at babyen rett og slett har behov for en skikkelig rap. Babyer svelge luft når de ammer eller suger fra en flaske, og hvis luften ikke slippes ut igjen kan det medførel noe ubehag. Noen babyer er intenst plaget av å ha luft i sin magen, mens andre babyer nesten aldri har behov for å rape.

Luftsmerter kan forebygges ved å la barnet rape under og etter måltidet, unngå for hyppige måltider og la barnet die i halvt sittende stilling.. For barn som plages mye med luftsmerter anbefaler helsesøster Grethe helios ammete eller minifomdråper som kan løse opp luftbobler i tarmen.  

8. For varm eller kald

Kjenn etter med en finger i halsgropen om barnets temperatur kjennes fin ut. Det er vanligere at et lite barn er for varmt enn for kaldt, samtidig som det er svært sårbart for nedkjøling. Det største varmetapet skjer fra hodet. En liten lue er derfor greit å bruke mens påkledningen på kroppen kan være litt lettere. Tilpass klærne temperaturen forøvrig. 

9. Ønsker mindre stimuli

Spedbarn blir fort slitne og kan gi beskjed om at de ønsker ro. Barnet kan signalisere dette ved å snu seg bort og ikke søke blikkontakt. Vedvarende stimuli vil kunne utløse gråt. For mye stimuli kan også handle om for sterkt lys, lyder, kulde, varme osv. 

10. Ønsker mer stimuli:

Også babyer kan kjede seg. Selv om kos og kontakt er det barnet aller helst ønsker seg kan alderstilpasset egenaktivitet være et viktig alternativ: Å få se på ting, å få ligge uten dyne og sparke, å få lov til å utforske et nytt sted eller leke. Jo større barnet er, jo mer stimuli trenger det.

11. Er syk 

Hvis du har møtt babyens grunnleggende behov og trøstet ham, og han fortsatt gråter, er det en god idé å vurdere om babyen er syk. Sjekk  temperaturen for å utelukke feber. Babyer kan være syke selv om de ikke har feber. Andre tegn på sykdom kan være dårlig matlyst, blekhet, et annerledes sovemønster og eventuelt symptomer på luftveisinfeksjon som hoste og tetthet.

Hvis babyens gråt høres og føles annerledes ut enn ved sult, tretthet og frustrasjon, og du mistenker at det er sykt, bør du stole på magefølelsen og kontakte en lege. 

12. Frustrasjon

I enkelte aldre er barnet er mer urolig enn ellers. Rett før et "breakthrough" hvor barnet lærer seg noe nytt kan det bli kjempefrustrert. Barnet kan for eksempel klare nesten, bare nesten, å ake seg fremover for å få tak i en spennende leke. Det har to cm igjen for å kunne rulle seg bevisst sidelengs, eller nesten klare å gripe en leke med hendene for første gang. Spenningen monner ut i en stor frustrasjon over å ikke nå målet. En frustrasjon som er helt nødvendig for videre utvikling.

13. Føle seg forlatt

Barn liker å ha foreldrene i nærheten. Ikke snik deg ut og la barnet være våkent når du legger det ned. Barnet blir tryggere hvis du viser det når du går fra det, og beviser at du alltid kommer tilbake, enn om det stadig må sjekke om du er der eller ikke. 

14. Liker ikke å være avkledd

Dette gjelder spesielt for den nyfødte babyer. Det nyfødte barnet føler seg ofte utrygg når det er helt avkledd. La en skjorte eller lignende ligge over brystet  da kontakten med klærne gir trygghet. 

15. Føler seg utrygg og lite omsluttet

Før det ble født var barnet vant med å være tett omsluttet. Etter fødselen føler det seg trygg når det får kos og berøringskontakt. Å ligge i en stor tom seng eller vogn kan utløse gråt. Det kan hjelpe å rulle sammen et pledd og kanskje også svøpe babyen og på den måten gi følelsen av å være omsluttet.

16. Noe som strammer og gir ubehag

Har du gått gjennom listen, og ingenting stemmer, så er det et alternativ igjen. Babyen kan faktisk være plaget av noe som er så lite at du ikke kan se det. Som for eksempel en tråd eller et hårstrå som strammer rundt en tå eller finger. Det kan faktisk gi store smerter for en baby. 
Noen babyer kan også være ekstra følsomme for små detaljer som merkelapper på klær eller grove stoffer som føles ru mot huden. Hvis du har prøvd alt annet, kan det jo være verdt å prøve om et klesskift gjør babyen mer tilfreds.

Oppdatert. Første  gang publisert september 2013
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer