17 års aldersforskjell mellom barna

- Det blir ikke alltid slik man har planlagt, sier Jorunn (39)

TENÅRINGS- OG BABYMOR: Jorunn er stolt av sine to sønner, Robin Andre og Svein Emil.  Foto: Privat
TENÅRINGS- OG BABYMOR: Jorunn er stolt av sine to sønner, Robin Andre og Svein Emil. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jorunn forteller at hun alltid har vært svært glad i barn. Hun er selv oppvokst med seks søsken og hadde derfor et stort ønske om at sønnen Robin Andre skulle få oppleve den samme gleden.

– Savnet etter flere barn kom etter noen år. Mitt første samboerskap tok slutt og med ny mann som ikke hadde barn fra før, kom jo temaet opp. Vi bestemte oss for å prøve men ingen ting skjedde, forteller hun.

LES OGSÅ: - Dette er den perfekte aldersforskjellen

Følte seg mislykket

Etter flere år og mange skuffelser, ble hun til slutt gravid. Dessverre mistet hun barnet når hun var cirka 14 uker på vei. 

Mens jeg fortsatte å smile til verden, følte jeg meg som verdens mest mislykka person innvendig. Skulle jeg virkelig ikke klare å gi sønnen min søsken?

Ekteskapet havarerte og da hun noen år senere falt pladask for firebarnspappa Ronny, var det fortsatt skjær i sjøen. Etter ytterligere skuffelser og nok en spontanabort, bestemte de seg for å gjøre ett aller siste forsøk.

Gråt av glede

Jorunn glemmer aldri den den dagen da de bestemte seg for å ta graviditetstesten. – To streker viste seg før jeg rakk å legge fra meg testen, sier Jorunn med et smil.

– Jeg pakket den inn og tenkte jeg hadde sett feil, men mannen bekreftet at det hadde jeg ikke. Jeg ble sittende å smile, han smilte og klemte meg. Jeg gråt og han trøstet. Jeg var 38 år og kommende tobarnsmor, sier hun.

Jorunn forteller at det ble et svangerskap med mye frykt for å miste barnet, men også med mye håp og glede. – Helt frem til den dagen han kom til verden, fryktet jeg at jeg skulle miste ham, sier hun.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ:

 

- Jeg tenkte det skulle være umulig!

Hilde fikk barn nummer to innen det hadde gått ett år. Les saken.

.

Stolte storesøsken

I dag er minstemann Svein Emil åtte måneder gammel. Han er en blid liten kar med fem eldre storebrødre som stolt passer på ham, spesielt 17 år gamle Robin Andre.

– Han er og har bestandig vært verdens beste storebror, han er utrolig omsorgsfull, kreativ og flink til å sette i gang med ting og ta dem med seg. Han gleder seg til å lære Svein Emil ting og har allerede lært ham å drikke av glass og lage billyder når han spiser mat, smiler Jorunn.

LES OGSÅ: Slik forbereder du barnet på søsken

FAMILIENS MIDTPUNKT: Med fem eldre storebrødre, er det alltid noen som vil leke med Svein Emil. Foto: Privat
FAMILIENS MIDTPUNKT: Med fem eldre storebrødre, er det alltid noen som vil leke med Svein Emil. Foto: Privat Vis mer

Som å ha to enebarn

Jorunn forteller at hun har fått mange reaksjoner og kommentarer på den store aldersforskjellen. 

«At du orker, du er tøff som starter på nytt!» er en gjenganger. Mange mener at det blir som å ha to enebarn og det er hun delvis enig i.

– De har ulike behov og kan ikke behandles likt, men det hadde de ikke kunnet uansett. Mens Robin begynner å bli voksen og klar for å skape sin egen framtid og flytte ut, vil Svein Emil i mange år fremover være totalt avhengig av meg, sier hun.

Både fordeler og ulemper

En ulempe med å få barn med så stor aldersdifferanse, mener hun er at de ikke får den samme gleden av hverandre som om de hadde vært nærmere hverandre i alder.

De vil kanskje se mindre til hverandre og det er ikke alltid like enkelt for meg som mor å oppfylle begges behov samtidig.

– Fordelen er at Robin kan ta vare på Svein Emil på en annen måte enn de andre brødrene kan og de kan ha mer alenetid uten meg eller faren, sier hun.

– Jeg har fått to vidunderlige gutter, en mer enn jeg trodde var mulig, og jeg er så utrolig stolt av både dem og mine bonusgutter!

LES OGSÅ: Sjekk de utrolige kommentarene familier med mange barn får!

FINNES INGEN ØVRE GRENSE: Også barn med svært stor aldersforskjell kan få et veldig godt søskenforhold, mener professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund. Foto: Trond Solberg / NTB Scanpix
FINNES INGEN ØVRE GRENSE: Også barn med svært stor aldersforskjell kan få et veldig godt søskenforhold, mener professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund. Foto: Trond Solberg / NTB Scanpix Vis mer

Blir som en ekstra omsorgsperson

Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, mener også at det både er fordeler og ulemper ved en så stor aldersforskjell.

– Når aldersforskjellen er så stor at den eldste selv kunne ha vært forelder, blir det eldste barnet ofte som en ekstra omsorgsperson for yngre søsken.

- Dette er bra for det yngste barnet, men kan også være en positiv erfaring for den eldste, sier han.

- Ikke forvent for mye!

Samtidig mener han at foreldre bør være bevisste på å ikke legge for store og mange omsorgsoppgaver på eldre søsken.

- Det går en grense for hvor mye vi foreldre kan forvente at de skal gjøre, selv om de er i stand til det, sier han.

Kan få veldig bra søskenforhold

Det er vanskelig å finne tall på hvor mange søsken som har mer enn femten år i aldersforskjell. Ulvund tror imidlertid at det er mest vanlig blant halvsøsken.

– De vil uansett ikke få et «vanlig» søskenforhold på lik linje med søsken som er mer jevnaldrende. Barn med så stor aldersforskjell har ikke lekt eller deltatt i aktiviteter sammen. De har gjerne ikke felles venner eller interesser, men de kan allikevel få et veldig bra søskenforhold. 

LES OGSÅ: - Derfor velger vi enebarn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer