Alkohol og barn

17. mai: Barnas dag eller dagsfylla?

- På 17. mai er barn ekstra sårbare fordi det er uvante rammer, masse inntrykk og mennesker. Da er det spesielt viktig at de har trygge og gode foreldre som oppfører seg slik de pleier.

ALKOHOL OG BARN: 17. mai feiringen blir ikke helt den samme uten å starte dagen med litt alkohol, eller? Foto: NTB Scanpix
ALKOHOL OG BARN: 17. mai feiringen blir ikke helt den samme uten å starte dagen med litt alkohol, eller? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«17. mai er vi så glad i» synger vi i sangen, men hva er det egentlig vi voksne gleder oss mest til i forbindelse med årets nasjonaldagsfeiring?

Er det pølsene, isen og barnetoget - eller den årlige champagnefrokosten?

Det er mange sterke meninger rundt hvorvidt det er riktig å drikke alkohol i nærvær av barn eller ikke. Mens noen mener ett glass eller to er greit, spesielt på høytidsdager og ved spesielle anledninger, mener andre at man bør korke flaska helt.

Ifølge generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, er 17. mai en av høytidsdagene hvor det har blitt ganske vanlig at alkoholen kommer på bordet.

– Vårt inntrykk er at champagnefrokoster på 17. mai er blitt mer og mer vanlig, også med barn til stede, sier hun.

Hun understreker at de ikke har konkrete tall som kan bekrefte dette, men viser til en undersøkelse foretatt av Respons Analyse på vegne av Av-og-til i 2017.

Her kom det frem at 44 prosent hadde opplevd berusede voksne med barn til stede på 17. mai.

Eriksrud synes tallet er alarmerende høyt. – Det bekymrer oss at det som skal være barnas store festdag også har blitt en dag hvor det er sosialt akseptabelt å starte dagen med alkohol.

– Barn trives best med foreldre som oppfører seg slik de pleier. De er vare på endringer og når de merker at foreldrene forandrer seg, kan de bli utrygge av det. Det er klart at barn er forskjellige og at noen reagerer raskere enn andre, men vi vet at små mengder alkohol kan påvirke det inntrykket barna får av oss voksne, sier hun.

Lett å feilbedømme alkoholinntaket

Eriksrud tror det kan være lett å feilbedømme alkoholinntaket og bli litt mer beruset enn man hadde tenkt når man drikker champagne tidlig om morgenen – spesielt dersom det gjøres på tom mage.

I forbindelse med en lignende undersøkelse i 2015 fortalte en småbarnsmor til AV-OG-TIL:

«Jeg ble kanskje ikke akkurat full, men jeg merket at jeg drakk for kjapt på tom mage og at jeg liksom mistet litt kontrollen. Det var ikke noe kult, for jeg hadde jo ungene mine med meg. Det ble ganske slitsomt utover dagen.»

– Husk at 17. mai er barnas dag og at de har gledet seg til pølser, is og tog. Ingen av dem ønsker seg fulle voksne. Vi tror dessuten at det glasset med champagne smaker vel så godt etter at ungene har lagt seg, sier Eriksrud.

Hun oppfordrer også voksne som ikke selv har små barn om å tenke gjennom hvor mye de skal drikke på champagnefrokosten.

– Dette er en dag hvor det er barn over alt og da bør man tenke gjennom hvor mye alkohol det er verdt å innta før man skal ut å sette sitt preg på barnas store fest.

– Men det aller viktigste er at foreldrene selv sørger for at de er en trygg havn for barna sine på 17. mai. Dette er en dag hvor små barn er ekstra sårbare fordi det er uvante rammer, masse inntrykk og mennesker rundt. Da er det spesielt viktig at barn har trygge og gode foreldre som oppfører seg slik de pleier.

Trenger ikke være full for at barna skal bli skremt

Vera Thorvarsdottir er fagkoordinator for rådgivning i organisasjonen Voksne for barn, en rådgivning for voksne som har spørsmål eller bekymringer om barn.

Hun forteller at de kjenner til at foreldrefyll ofte topper seg ofte i ferier og på helligdager.

Så lenge det er barn tilstede, egner det seg ikke å drikke alkohol i det hele tatt. Voksne tror ofte at de ikke forandrer seg så mye når de drikker og at barn ikke legger merke til det, men vi vet at barn legger merke til det meste.

– Foreldrene trenger ikke nødvendigvis være høylytte og sinte for at det skal oppleves som skremmende for barna, men bare det at foreldre som til vanlig er snille og omsorgsfulle plutselig kan endre atferd. De kan for eksempel oppleves utilgjengelig eller uinteresserte. Barn misliker at foreldrene endrer atferd og det kan føre til at de blir bekymret, sier hun.

Thorvarsdottir håper at alle som på 17. mai deltar på en champagnefrokost med barn tilstede, tar hensyn til dette.

– Det er viktig å ha fokus på at 17. mai er barnas dag og at man kan ha det gøy uten alkohol også. Velg alkoholfri champagne eller brus, og drikk heller alkohol en annen dag når det ikke er barn til stede, oppfordrer hun.

LES OGSÅ: - Jeg ville ikke latt sønnen min møte mamma hvis hun fortsatt drakk

AV-OG-TILs råd om voksne, barn og alkohol:

  • Tenk deg om før du er i situasjonen. Bruk alkovett. Bestem deg på forhånd om du skal drikke eller hvor mye du skal drikke.
  • Husk at barna merker endringen i oppførselen din når du drikker, raskere enn du tror.
  • Sørg for å ha flest anledninger sammen med barn og ungdom uten alkohol.
  • Finn praktiske løsninger som tar hensyn til barna, de trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.
  • Vil du drikke når du er sammen med barn, drikk mindre enn du ville gjort om du bare var i selskap med voksne.
  • Hvis du ser at barn har det vanskelig på grunn av andre voksnes alkoholbruk, ta kontakt med barnet.
  • Ta kontakt med hjelpeapparat som for eksempel barnevernsvakten dersom du observerer omsorgssvikt. 116 111 er alarmtelefonen for barn og unge.

LES OGSÅ: Drikker du sammen med tenåringen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer