2-3-åringer kan gjerne stå på slalåm

De aller yngste kan også være med i skibakken, så lenge de er motivert og synes det er gøy.

Gøy for de minste også: Mange barn synes slalåm er kjempegøy Foto: NTB scanpix
Gøy for de minste også: Mange barn synes slalåm er kjempegøy Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange skiglade foreldre gleder seg til dagen barna er store nok til å bli med i skibakken. Men når er det forsvarlig å ta de med?

– Det finnes ingen konkret alder som er anbefalt. Jeg vet om de som har begynt når de er ett år gamle, men generelt vil jeg anbefale å vente til barnet er tre år, sier Eva Ruder Thorén, daglig leder i Trysilguidene.

Thorén understreker at det er viktig at foreldrene lytter til barna, slik at det blir en lystbetont aktivitet, og ikke noe barnet tvinges med på.

– Når treåringene kommer til skiskolen vår, er det ikke alle som har like lyst. Men de aller fleste synes det er gøy. Halvannen time hver dag kan bli lenge for noen, så det er viktig å ta hensyn.

Og når det gjelder voksne er det heller ingen øvre aldersgrense for å lære seg slalåm. Camilla (42) var redd for å stå på ski, men bestemte seg for å lære seg slalåm.

Daglig leder i Trysilguidene: Eva Ruder Thorén Foto: Privat
Daglig leder i Trysilguidene: Eva Ruder Thorén Foto: Privat Vis mer

Langrenn før slalåm?

Thorén er fra Sverige, og der er barna ofte yngre enn tre år når de starter med slalåm. Hun tror nordmenn er mer opptatt av at barna skal lære seg langrenn først

– Det er ikke nødvendig å begynne med langrenn før man starter med slalåm, men det kan være lettere de første dagene dersom barnet har trent balansen. Men jeg synes det handler mer om hvordan barnet er, og motorikken totalt sett.

For at opplevelsen skal bli best mulig, er det veldig viktig å velge riktige klær. Mange lag er nøkkelen her, og ull er en sikker vinner. Varme sokker og votter må heller ikke glemmes.

Husk også å bruke hjelm!

– Det er veldig smart å bruke skovarmer før man går ut, da holder man på varmen lenger. Noen barn forstår ikke at de er kalde, så det er viktig å følge med. Dersom barna har vært nedkjølt noen ganger, vil de få en helt annen innstilling, sier Thorén.

Start smått: Ikke la barna kaste seg utfor de store bakkene i starten. Foto: NTB scanpix
Start smått: Ikke la barna kaste seg utfor de store bakkene i starten. Foto: NTB scanpix Vis mer

Unngå disse nybegynnerfeilene

Thorén anbefaler å benytte seg av en skiskole når barna skal teste ut slalåm for første gang. 

– Mange foreldre tror de fint kan lære bort selv, men ofte blir man for teknisk fokusert, og vil at barna skal lære, i stedet for å se på det som en lek. Men jo morsommere det er, desto mer lærer de.

Unngå å starte rett i bakken – da kan barna bli redde. En rolig start er viktig, slik at barna skal bli kjent med utstyret og hvordan de behersker det.

– Om man gir barna en mulighet til å begynne med slalåm tidlig, så blir det en livslang aktivitet – det blir en selvfølge at man skal stå på ski. 

Les også: Babyaktiviteter 

Barn i alle aldre kan stå på slalåm

Så lenge barna er motiverte, finnes det ingen lavre aldersgrense for når de kan bli med i skibakken, mener Stine Opstad Nilsen, fysioterapeut som jobber med barn, ved Bekken og Barn i Bærum. Hun introduserte sine barn for slalåm da de var to år.

– Mange foreldre holder de mellom beina, men da har de en tendens til å henge på deg uten å ha vekt på skiene selv. Jeg synes det fungerer best med sele.

Når man bruker sele vil barna få kjenne på hvordan det er å stå på skiene selv, og lære hvordan man skal svinge.

– Etter hvert som de får bedre kontroll kan man bruke en slakere sele slik at de ikke henger fremover, men styrer selv. Noen bruker ploglås, det kan også være en mulighet, sier Nilsen.

Fysioterapeut: Stine Opstad Nilsen Foto: Privat
Fysioterapeut: Stine Opstad Nilsen Foto: Privat Vis mer

Foreldre kan lære bort grunnleggende slalåmteknikk

Nilsen anbefaler å øve med barna selv når de er to-fire år gamle, og heller investere i en instruktørtime når de begynner å få dreisen på det.

– Barna må lære å ploge og avpasse farten. De må være i stand til å bremse, og det kan ta litt tid å lære. Når de er så små vil de ikke kunne ta til seg all informasjonen som blir gitt på et skikurs – vent heller til de blir litt eldre, og er klare for å ta det et steg videre.

Nilsen har et godt tips til foreldre som skal lære de yngste barna slalåm: Be dem om å holde hendene på knærne. 

– Små barn faller fort bakover, så å holde hendene på knærne vil hjelpe dem med å få balansen midt over skiene. Husk også at de skal ha veldig korte ski, og ikke bruk staver før de er litt oppi årene – det er bare forstyrrende når de er små.

Bør du holde barna inne når det er mange minusgrader ute?

Anbefaler å starte med langrenn

Å starte med langrenn kan være en fordel om du ønsker at barna skal bli med på de tradisjonelle skiturene. Og noen tar baby med på skitur i pulk, så de er med på skiaktivitet helt fra de er bittesmå.

– Langrennski krever mer av barnets balanse og motorikk, og dermed kan det være en fordel om barna har fått utforske det før de prøver seg i slalåmbakken.

Men husk: Har dere først startet med slalåm, kan det være vanskelig å gå tilbake til langrenn.

– Når barna først har fått smaken på slalåm, kan det være vanskelig å få de med på langrenn, da det er mye morsommere å bare kjøre nedover. Men begge aktivitetene hjelper hverandre, slik at barna for eksempel blir stødigere i nedoverbakker på langrennsski dersom de er vant med slalåm, sier Nilsen.

Hvor gammel var barnet ditt da det stod slalåm første gang? (Avsluttet)
1 år8% (25)
2 år25% (80)
3 år23% (73)
4 år18% (58)
5 år7% (22)
6 år4% (14)
7 år4% (11)
8 år2% (7)
9 år eller eldre8% (24)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer