25 år gammel og firebarnsmor

– Selv om det ikke var planlagt ei heller ideelt å få barn i så ung alder, ville jeg ikke ha gjort noe annerledes om jeg hadde kunnet, forteller Lillian Marie Forsmo. Bare 17 år gammel ble hun mamma for første gang og i dag, åtte år etter, er hun mamma til fire.

UNG FIREBARNSMOR: Som 24-åring ble Lillian Marie mamma til sitt fjerde barn. Foto: Privat
UNG FIREBARNSMOR: Som 24-åring ble Lillian Marie mamma til sitt fjerde barn. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lillian Marie ble brått voksen da hun som 17 åring måtte bytte ut turer på byen med bleieskift og våkenetter.

Hun gikk den gangen fortsatt på videregående skole, mens samboeren hennes var student. Graviditeten var ikke planlagt, men de besluttet raskt at de skulle beholde barnet.

Tøft i starten

Lillian Marie likte sin nye tilværelse, men forteller at den første tiden var tøff.

– Året etter førstemanns ankomst begynte jeg siste året på videregående mens den lille gikk i barnehage. Dette skoleåret var mye tyngre enn hva jeg hadde forestilt meg, da sønnen vår var mye syk det første året i barnehagen.

– Heldigvis hadde jeg en god dialog med skolen og gjennomførte skoleåret, sier hun.

LES OGSÅ: Ingrid (14) skulle adoptere bort sønnen, men angret

Elsker å være firebarnsmor

Midt i russetiden oppdaget hun at hun var gravid på nytt. Etter det fulgte ungene på løpende bånd og i dag har de barna Gabriel (8), Isabell (5), Alyssa (3) og Lilja (1).

Som i storfamilier flest er det hektisk aktivitet hele dagen, men Lillian Marie elsker livet sitt.

– Det jeg liker aller best med å være firebarnsmor er å se hvor ulike barna mine er, de forskjellige personlighetene og ikke minst utviklingen de har fra dag til dag, år til år.  Man lærer stadig noe nytt og selv som erfaren småbarnsmor har jeg ennå mye å lære, sier hun.

ELSKER Å HA MANGE BARN: - Man lærer stadig noe nytt og selv som erfaren småbarnsmor har jeg ennå mye å lære, sier Lillian Marie. Foto: Privat
ELSKER Å HA MANGE BARN: - Man lærer stadig noe nytt og selv som erfaren småbarnsmor har jeg ennå mye å lære, sier Lillian Marie. Foto: Privat Vis mer

Spør om de har samme far

Nye bekjentskaper blir overrasket når den veltrente og unge kvinnen forteller at hun er mamma til hele fire barn.

– Jeg får stadig vekk spørsmål om barna har samme far når jeg forteller at jeg er mor til fire, noe jeg synes er mer morsomt enn ufint, forteller hun med et smil.

LES OGSÅ: - Jeg er skapt til å føde

Holder seg i form

Mange lurer også på hvordan hun kan se så slank og fantastisk ut etter å ha født så mange barn. Lillian Marie tilbringer mye tid på treningsstudio og har en drøm å kunne stille i bikinifitness om ett års tid.

– Ren og hard viljestyrke har fått meg dit jeg er i dag. Jeg tok opp treningen 6 uker etter min fjerde fødsel. Jeg hadde mye overflødig mammakilo etter svangerskapet og har i løpet av ett år gått ned 30 kilo inklusiv babyvekten, forteller hun.

Takket være et sunt kosthold og mye styrketrening, har kiloene rast av henne. Den travle hverdagen holder henne også i form.

- Det er alltid noe husarbeid å gjøre og stadig vekk en eller to barn å løpe etter både ute og inne, sier hun.

LES OGSÅ: Mødre med muskler

MÅL OM Å DELTA I BIKINIFITNESS: – Ren og hard viljestyrke har fått meg dit jeg er i dag, sier Lillian Marie. Foto: Privat
MÅL OM Å DELTA I BIKINIFITNESS: – Ren og hard viljestyrke har fått meg dit jeg er i dag, sier Lillian Marie. Foto: Privat Vis mer

Hadde ikke mange nok hender

Lillian Marie beskriver livet sitt som svært lykkelig, men forteller også at livet som nybakt firebarnsmor også bød på utfordringer.Hun merket noen ganger at hun ikke hadde mange nok hender.

–Hverdagen er fylt med rutiner, barnelatter, krangel, sutring og trassing, gleder og sorger. Ingen dag er lik, og som mor til fire har jeg lært å sette pris på de små tingene, være til stede og nyte øyeblikkene for de søte små blir altfor fort store, sier hun.

– Jeg har vokst mye på oppgaven og ser frem til å vokse enda mer. Jeg er kanskje ikke som alle andre 25-åringer, men jeg er en lykkelig en, avslutter hun.

Trosser statistikken

Lillian Marie er statitistisk sett meget spesiell og skiller seg ut fra tendensen med stadig eldre mødre og færre barn som blir født i Norge.

  • I 2013 var mor i snitt 29,7 år ved første barns fødsel.
  • Stadig flere får bare ett barn,
  • Det er også en synkende andel som får 3 eller flere barn (31,4 prosent 
  • for 1968-kullet).
  • Samlet fruktbarhetstall har nå sunket fire år på rad, til 1,78 barn per kvinne i 2013, det laveste tallet siden 2002

Kilde: SSB 

TIPS OSS! Fortell oss din historie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer