4-åringen, en eventyrer

Ikke få røverhistorier er blitt fortalt med intens innlevelse av fireåringer. Barnet har sansen for dramatiske hendelser, og legger gjerne på litt når ting skal fortelles. Barnet tror på det det selv forteller deg, eller er bare vagt bevisst på at dette kanskje ikke har hendt i virkeligheten.

FIRE ÅR: Ingenting i veien med fantasien! Foto: Foto: Shutterstock.com ©
FIRE ÅR: Ingenting i veien med fantasien! Foto: Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det lyger ikke. Og hva er egentlig forskjellen på fantasi, løgn og sannhet? 4-åringen er i alléfall ikke opptatt av dette. Barnet utbroderer historiene sine med stadig flere detaljer, og den føles stadig mer riktig for barnet.

Spennende eventyr og historier, rim , regler og dikt appellerer til den eventyrlige 4-åringen. Noen 4-åringer klarer også nå å gjengi korte historier eller eventyr det har hørt. Det liker også å fortelle historier om hva det selv har opplevd, og liker at andre hører på. Fireårsalderen er en tid som er spesielt rik på tanker. Fireåringer er ikke bare opptatt av tull og fjas, men også de vesentlige tingene i livet, som liv og død, religion og seksualitet. Barnet kan bruke mye tid på å gruble over disse mysteriene.

Hvorfor ditt og hvorfor datt

En 4-åring vil vite alt. Den spør og spør og spør om alt mellom himmel og jord. Mens en 2 og 3-åring spør mest "Hva er dette?", vil en 4-åring konsentrere seg om mer komplekse spørsmål: "Hvorfor må vi spise mat?", "Hvorfor akkurat nå?", "Hvorfor henger stjernene fast på himmelen?", "Hvor bor man når man er død?" Lykke til!

Barn higer etter kunnskap for å utvide sin opplevelsesverden, og du er den som sitter inne med svarene. Eller gjør du det...? Vet du virkelig hvorfor stjernene henger fast på himmelen? Eller hvor de døde bor? Er det virkelig gode nok grunner til å innta måltidet nå, og ikke om 1 time? Barnets utspørring kan oppleves som ganske utfordrende for foreldrene i perioder. Anna Wahlgren mener at man da med fordel kan snu situasjonen på hodet. I stedet for å stadig prøve å svare barnet, kan man heller si: "Hva tror du? Hvordan tror du at stjernene henger fast på himmelen?" Svaret vil trolig fascinere deg, og du vil lære mye nytt.

De fleste 4-åringer kan:

 • Tegne et ansikt
 • Bruke gaffel og skje riktig
 • Pusle et puslespill opp til 12 brikker
 • Gå på do selv
 • Ta i mot en ball
 • Identifisere 6 farger og 3 former
 • Stable mer enn 10 klosser
 • Tre store perler på en snor
 • Snakke i hele setninger
 • Telle til 7
 • Kjenne sitt navn, alder og bosted
 • Gjenkjenne noen bokstaver
 • Forstå konseptet med å vente på tur (Eks. vente på tur til huska blir ledig)
 • Knyte skolisser og forsøke å knappe knapper

Gjennomsnittelig vekt og høyde ved 4 års alder

 • Jenter:
  Vekt: 11,8 - 22,6 kilo, snitt på 16 kilo
  Høyde: 90-116 cm, snitt på 103,5 cm
 • Gutter:
  Vekt: 12,2-22,1 kilo, snitt på 16,3 kilo
  Høyde: fra 91-116 cm, snitt på 103,5 cm

Visste du at...
Jenter flest blir 7 cm lavere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?
Gutter flest blir 7 cm. høyere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?
 

Lek og vennskap

arnet utvikler seg fra ca. 2 1/2 års alder til å bli stadig mer opptatt av andre barn. 4-åringen er i stand til å leke sammen med andre barn, ikke bare leke ved siden av andre barn. Mange 4-åringer er også i stand til å starte en lek med andre barn, uten at voksne setter i gang.

I denne alderen begynner barnet å vise interesse for å være med andre barn hjem, og få besøk av venner. Lek med eldre barn vil inspirere nye ideer til egen lek. Lek med mindre barn vil fremme omsorgsfølelsen, og opplevelsen av å være stor og kunne tilføre andre noe.


Rollelek er interessant. Ofte ser man små brannmenn med anleggshjelm og ymse verktøy eller trillepiker med baby i vogna. Familiens husdyr er også - mer eller mindre frivillig - med i leken. 4-åringen leker ofte "voksen på jobb". Da er ofte ansiktsuttrykket viktig og alvorlig. La barnet leke - ikke forstyrr hvis ikke hun eller han inviterer deg med i leken. Typisk for 4-åringen er også at det ALLTID leker. Også når det ikke egentlig burde leke - et kjent fenomen ved middagsbordet? 

Fantasivenner?

Særlig mellom 3 og 5 års alderen kan barn dikte opp egne usynlige lekekamerater. Dette er helt normalt. Noen ganger kan denne lekekameraten finne på rampete ting. Som å gå inn med skoene på, lugge lillebror eller ødelegge ting. 4-åringen din vil da stå veloppdragen ved siden av og fortelle deg at "det var ikke jeg som gjorde det. Det var Petter" En 4-åring begynner ofte å få en økende kunnskap om hva som er rett og galt å gjøre. Og det vet at det ikke er bra å klype lillebror. Men noen ganger blir fristelsen for stor. Da er det godt å ha usynlige "Petter" å skylde på. Les mer om Fantasivenner.

Klarer du å holde tritt?

Tenk deg følgende prosjekt: Du blir med barnet ditt i barnehagen en dag. Det er vinter og snø, og barnet ditt vil leke i akebakken. Det kjører raskt ned, og klatrer raskt de 40 meterne opp igjen. Gang på gang. Hvor lenge henger du med? Ikke så lenge, nei... En 4-årings fysikk står det stor respekt av. Det elsker også som regel å drive med all form for fysisk aktivitet, og fryder seg over at kroppen mestrer stadig flere og nye fysiske utfordringer. Men det er selvsagt forskjell på 4-åringene. Noen er mer vågale enn andre. Noen trenger å tenke seg to og tre ganger om før de prøver noe nytt. De fleste i denne alderen er imidlertid nysgjerrige på hva kroppen kan mestre. Løpe, klatre på alt som egner seg for klatring, sykle, gå litt på ski og aking er ofte populære aktiviteter for 4-åringer.Kilder:
Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth Lofthus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer