4 symptomer på eggløsning

En eggløsningstest kan gi deg et sikkert svar, men kroppen din sender også klare signaler! Kjennskap til disse fire symptomene på eggløsning, kan hjelpe deg å bli gravid.

FINNE UT NÅR MAN HAR EGGLØSNING: Både temperaturmåleren og kalenderen kan gi deg en pekepinn! Foto: NTB Scanpix
FINNE UT NÅR MAN HAR EGGLØSNING: Både temperaturmåleren og kalenderen kan gi deg en pekepinn! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Symptomer på eggløsning er ofte litt diffusse og kan være vanskelig å oppdage, men kvinner som over tid forsøker å bli gravid, oppdager ofte et møster av symptomer på de fruktbare dagene.

Dersom du ønsker å bli gravid, har du størst sjanse dersom du har sex i den korte perioden rundt eggløsningen. En eggløsningstest kan gi deg et temmelig sikkert svar, men du kan også se etter fire andre tegn!

Når har jeg eggløsning?

Ifølge gynekolog Terje Sørdal, gynekolog og medisinsk ansvarlig ved Medicus, vil eggløsning normalt skje 12 dager før neste mens begynner.

– Dette kan sjekkes ut med eggløsningstester eller temperaturmålinger. Ved lang syklus kommer eggløsningen sent, ved kort syklus kommer eggløsningen tidligere i syklusen, forklarer han.

Dersom syklusen din er regelmessig, kan du bruke enkel hoderegning. I en gjennomsnittlig syklus skjer eggløsning 14 dager før menstruasjonen kommer, eller på dag 14 i en syklus på 28 dager.

Du kan også benytte deg av Mammanetts eggløsningskalkulator som regner ut når du mest sannsynlig har eggløsning.

Eggløsningstester er mest presise

Dersom syklusen din ikke er regelmessig, eller du vil ha et mer presist bilde av eggløsningen din, kan du ta en eggløsningstest.

En eggløsningstest måler nivået av LH-hormoner i urinen din og du kan dermed se når LH-nivået stiger. Dette er et tegn på at en av dine eggstokker skal til å frigi et egg.

– Men husk at EL-testen slår ut cirka 36 timer før selve eggløsningen, påpeker Sørdal

Når bør man ha samleie for å bli gravid?

Dersom du ønsker å bli gravid, bør du ifølge gynekolog Terje Sørdal ha samleie før selve eggløsningen slik at det er sædceller til stede når egget løsner.

– I en normal 28 dagers syklus vil det være tilstrekkelig med samleie på dag 12 og 14. Ved kort syklus litt tidligere og ved lang syklus litt senere. Sædcellene vil være til stede og være befruktningsdyktige i flere dager. Ved bruk av eggløsningstest kan det være tilstrekkelig med sex den dagen den blir positiv, sier han.

LES OGSÅ: Hva er normal eggløsning?

4 symptomer på eggløsning:

Dersom du ikke har en eggløsningstest eller du synes det blir litt for dyrt i lengden, så er det ifølge gynekolog Terje Sørdal fire kroppslige tegn som kan indikere om du har eggløsning:

  1. Humørforandringer
  2. Brystspreng
  3. Seigt klart sekret fra livmorhalsen (eggløsningsslim)
  4. Eggløsningssmerte

Smerter ved eggløsning

Ifølge Nhi.no får omtrent 1 av 5 kvinner smerter ved eggløsning. Når egget modnes i eggstokken øker trykket i folikkelcysten, det er denne man tror kan skape stramning og smerter i eggstokken.

Noen ganger kan det også komme en liten blødning fra follikelcysten som brister, dette kan også tenkes å utløse smerter.

Måling av temperatur

Å måle kroppstemperaturen gjennom menstruasjonssyklusen kan også gi deg en pekepinn på når og om du har eggløsning. For å finne ut av dette må du måle temperaturen over en periode og til samme tid hver eneste morgen.

LES OGSÅ: Kan man bli gravid når man har mensen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer