Moderne foreldre:

43 prosent av foreldrene sier de ønsker å være bestevenn med barnet sitt

Ønsker du det samme? Da bør du tenke deg om, råder ekspertene.

GIR ALT TIL BARNA: Et vennskapsforhold mellom barn og foreldre kan føre til flere problematiske situasjoner, spesielt hvis du er mer opptatt av å bli likt enn av å sette grenser.
GIR ALT TIL BARNA: Et vennskapsforhold mellom barn og foreldre kan føre til flere problematiske situasjoner, spesielt hvis du er mer opptatt av å bli likt enn av å sette grenser. Vis mer
Publisert

Enten du er mamma, pappa, mor, far, medmor eller medfar, ønsker du selvfølgelig å bli likt og elsket av dine egne barn. Veldig mange foreldre sier at de ønsker å være bestevenn med barnet sitt, og det er flott at vi møter barn på en respektfull og god måte.

Det er lett å skjønne at du som forelder vil unngå konflikt når du er sliten og kommer sent hjem fra jobb, og det er nok noe av grunnen til at mange gir etter for barnets behov og ønsker litt for ofte.

Problemet er bare at når du gjør alt du kan for å bli likt og for å unngå konflikt, vil vennerollen ta over for oppdragerrollen, og det byr det på en rekke utfordringer.

Det sier seg selv av rollene og ansvaret til en «forelder» og en «venn» er fundamentalt forskjellige, kanskje til og med motstridende.

Når barna er små har foreldre veldig klare jobber: de tar avgjørelser til det beste for barnets utvikling, setter grenser og er forbilder, lærer, veileder og holder barna trygge.

Men hva skjer når foreldre blir bestevenner i stedet for oppdragere?

- Det har gått for langt

- Flere foreldre ønsker å være bestevenn med barna sine og mange prøver å være den mammaen eller pappaen som de selv ønsket seg da de var barn. Det er bra at vi ønsker et bedre forhold til barna og møter dem med vennlighet og forståelse, men det har gått litt for langt.

Det sier psykologspesialist Line Marie Warholm til KK. Hun er forfatter av boken «Kule kids og foreldre som strever med å slippe taket», som blant annet tar opp tema «bestevennforeldre».

- Å være forelder er et egosentrisk prosjekt, og vi vil at barna skal like oss. Derfor blir tonen fort veldig vennskapelig, sier Warholm.

Et vennskapsforhold mellom barn og foreldre kan føre til flere problematiske situasjoner, spesielt hvis du er mer opptatt av å bli likt enn av å sette grenser.

BESTEVENNER: Mange tror at det beste for barna er at de får det de ønsker seg, men det er viktig at de lærer å tåle følelser som misunnelse og sjalusi. De kan ikke få alt hele tiden, og alle vil oppleve å ikke lykkes i noe og ikke mestre noe. FOTO: NTB
BESTEVENNER: Mange tror at det beste for barna er at de får det de ønsker seg, men det er viktig at de lærer å tåle følelser som misunnelse og sjalusi. De kan ikke få alt hele tiden, og alle vil oppleve å ikke lykkes i noe og ikke mestre noe. FOTO: NTB Vis mer

Dette viser studie

Ifølge Psychology today viser en nylig gjennomført undersøkelse blant 1000 foreldre og 500 tenåringer i USA, Storbritannia og Canada at:

  • 43 prosent av foreldrene sier de ønsker å være bestevenn med barnet sitt.
  • 40 prosent ville kjøpt alt barna ville ha hvis de kunne.
  • 37 prosent foretrekker å ha barna sine hjemme til enhver tid fordi de ønsker å beskytte dem.
  • 71 prosent av foreldres innkjøp til barnet gjøres uten å spørre barnet. Foreldre gjetter hva de ønsker seg i stedet for å spørre.
  • 41 prosent av 20-24-åringene bor hjemme.
  • 56 prosent av foreldrene har ikke hastverk med at barna skal forlate hjemmet.
  • 72 prosent av foreldrene ville ønsket barna sine velkommen tilbake når som helst.
  • 65 prosent av tenåringene tror foreldrene deres «prøver hardt for å være venner».
  • 40 prosent av tenåringene sa at de ville oppdra sine egne barn annerledes.
MÅ FÅ GJØRE FEIL: - Hvis du blir for vennskapelig fratar du dem veldig viktige erfaringer. De må lære seg at livet ikke alltid går på skinner, sier eksperten. FOTO: NTB
MÅ FÅ GJØRE FEIL: - Hvis du blir for vennskapelig fratar du dem veldig viktige erfaringer. De må lære seg at livet ikke alltid går på skinner, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Må lære å møte motstand

Barn og unges privilegium er at de kan være grenseløse i sine ønsker, men så kommer det en voksen og setter grenser. Et barn kan hyle og skrike, men det er trygt at voksne setter grenser.

- Det er et utrolig stort ansvar for barn hvis de får bestemme alt og får det som de vil hele tiden. Vi voksne som har levd en stund vet tross alt bedre. Foreldre tror ofte at de gjør en dårlig jobb hvis barna er misfornøyd med dem eller barna reagerer negativt på at de stiller krav, men det er faktisk jobben deres, sier Warholm.

Mange tror at det beste for barna er at de får det de ønsker seg, men det er viktig at de lærer å tåle følelser som misunnelse og sjalusi. De kan ikke få alt hele tiden, og alle vil oppleve å ikke lykkes i noe og ikke mestre noe.

- Jeg tenker at du ikke bør være bestevenn med barna dine. Snakk om det som er vanskelig og møt barnas behov, men ikke ta bort alt som er vanskelig. Si gjerne «jeg skjønner at det er vanskelig for deg at alle de andre får dyre dunjakker, men du får ikke det og det må du tåle», råder hun.

- Våg å være den sure voksne

Mange foreldre går for langt i å prøve å beskytte barna mot all motstand, ubehag og smerte, og er veldig raske med å hjelpe barna og tilpasse situasjoner. Det er vanskelig for barn å være sint på voksne som tilrettelegger alt hele tiden.

- I ungdomstiden er det mye følelser og utvikling, og i en slik fase kan det være godt og deilig å ha voksne rundt seg som man kan legge skylden på. Våg å være den sure voksne som ungdommen kan klage på, oppfordrer Warholm.

I dag gjør ungdom mindre opprør og bryter færre regler, og Warholm sier at i stedet for utagering blir det mye innagering. De vender frustrasjonen inn mot seg selv og mange får depresjon, angst eller spiseforstyrrelser.

- Hvis du blir for vennskapelig fratar du dem veldig viktige erfaringer. De må lære seg at livet ikke alltid går på skinner. De må få lov til å surre litt rundt i fred og gjøre sine egne feil, det er veldig viktig, sier hun.

OPPDRAGELSE: - Å være forelder innebærer et ansvar, og det innebærer i mange sammenhenger at du må oppdra barnet ditt, sier eksperten.
OPPDRAGELSE: - Å være forelder innebærer et ansvar, og det innebærer i mange sammenhenger at du må oppdra barnet ditt, sier eksperten. Vis mer

Vi ønsker å fremstå vellykket

- Vi mennesker hadde ikke overlevd uten det tette båndet mellom barn og foreldre, så behovet vi har for å være venn med barna våre har nok delvis en biologisk forklaring. I tillegg blir vi påvirket av kulturen vi lever i og erfaringer vi har gjort oss med våre egne foreldre.

Det sier psykolog, forsker og fagutvikler Solfrid Raknes til KK.

Når foreldre er for medgjørlige og lar barna få viljen sin i hverdagen, handler det nok både om kjærlighet til ungene og at de selv vil ha det bra og unngå konflikt. Ofte er det ubevisst, og mange av valgene vi tar i hverdagen tar vi automatisk, uten å reflektere særlig mye over det.

En del er også veldig opptatt av å fremstå som en god forelder overfor andre, og har behov for å være bestevenn med barnet for å skryte av den flinke sønnen eller datteren sin i sosiale medier.

Raknes mener det er dumt å ha for stort fokus på å være venn med barna, fordi det kan gå på bekostning av oppgaven om å oppdra, lære og sette grenser.

Ikke et likeverdig forhold

- Fra et barn er nyfødt og i lang tid etter det, er hun helt avhengig av at foreldrene tar valg om hva hun skal spise og når hun skal sove. Etter hvert kan hun ta flere egne valg, men trenger likevel mye veiledning og hjelp fra de voksne når det gjelder for eksempel kosthold, skolegang og helse, sier Raknes.

Når vi tenker på et vennskap tenker vi på et likeverdig forhold, og hvis en forelder prøver å ha et likeverdig forhold til barnet sitt så gjør de rett og slett ikke jobben sin, mener Raknes.

- Det er et avhengighetsforhold med en ubalanse i relasjonen, og slik må det være, sier hun.

Barn vil ofte bare ha det gøy, men foreldre må se litt fremover og tenke gjennom hva som skal til for at barnet skal klare seg og få det bra i livet. Derfor er det viktig å skille mellom vennerollen og forelderrollen.

AVHENGIG: - Fra et barn er nyfødt og i lang tid etter det, er hun helt avhengig av at foreldrene tar valg om hva hun skal spise og når hun skal sove. FOTO: NTB
AVHENGIG: - Fra et barn er nyfødt og i lang tid etter det, er hun helt avhengig av at foreldrene tar valg om hva hun skal spise og når hun skal sove. FOTO: NTB Vis mer

Ønsker å være en kul forelder

- Hvorfor tror du foreldre ønsker å være bestevenn med barna sine?

- Mange som er foreldre i dag har selv hatt strenge foreldre med en mer autoritær foreldrestil. Det kan sette sine spor, og mange tenker nok at de vil være en kulere mamma eller pappa, og at de ikke vil være så streng som sine egne foreldre. Noen blir da helt motsatt, som kan resultere i at de blir en «bestevennforelder».

Det sier Trine Anette Øfsti Bråten, som familiecoach, kurs- og foredragsholder og grunnlegger av kompetansesenteret Diameta til KK.

Mange synes også det er vanskelig å være foreldre, vanskelig å sette grenser og vanskelig å være den som har oppdragerrollen, fordi de ikke vet hvordan det bør gjøres. De trenger mer kunnskap om det.

- Ordet «oppdra» eller «upbringing», det består av bringing up eller dra opp, og handler blant annet om å få opp kunnskaps- og bevissthetsnivået til barnet, og da må man være en oppdrager, forklarer hun.

Skadelig å legge bort foreldrerollen

I noen situasjoner kan det være fint og givende å være bestevenn med barnet sitt, men det er viktig at det ikke går på bekostning av rollen som forelder.

- Å være forelder innebærer et ansvar, og det innebærer i mange sammenhenger at du må oppdra barnet ditt. Da er det visse ting du må gjøre, og du kan ikke være bestevenn i alle situasjoner. Hvis du er bestevenn med barnet ditt hele tiden, legger du bort foreldrerollen og det tror jeg kan bli et problem, sier Øfsti Bråten.

Hvis barnet ditt ikke får de grensene og den kunnskapen han eller hun trenger for å bli selvstendige individer som klarer seg i samfunnet vårt, kan det få konsekvenser på flere områder i livet.

Grenser og naturlige konsekvenser er viktig i samfunnet vårt, og barn må lære å ha respekt for hverandre og voksne mennesker. Hvis den respekten mangler kan det få konsekvenser i flere sammenhenger, for eksempel på skolen.

- Hvis foreldre ikke setter grenser, kan konsekvensen være at barna ikke viser respekt og hører på de voksne i skolen. Det kan også få konsekvenser i voksenlivet hvis de ikke viser respekt for arbeidsgiver og regler. Det er ikke heldig for barna, sier hun.

Ikke betro deg til ungdommen

Når barna kommer i ungdomsalder opplever mange foreldre at de er store nok til å være en god samtalepartner og forstå mye, og det kan være lett å gå i fellen med å snakke til tenåringen som til en god venn, uten tanke på maktubalansen i forholdet.

- Etter en skilsmisse er det spesielt en del mødre som betror seg til barna om bruddet, eksmannen og utfordringer, noe som kan skape stress for barna. La barn være barn, ikke bruk dem til å få dekket dine egne behov, råder Raknes.

Selv om en 12-åring kan virke voksen og moden, er hun fremdeles et barn som trenger en trygg og god voksen som forbilde. Og selv om ungdommer får mer ansvar og frihet, trenger de foreldre som hjelper med å ta gode valg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer