5-åringen, en harmonisk alder

En femåring er motorisk på en topp når det gjelder motorisk utvikling og er ofte full av fart og energi.

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En femåring kan hinke og hoppe tau, klarer å ta i mot en sprettball, kan løpe på tærne og lære seg å plystre og knipse. Det kan også forsøke seg på vanskelige oppgaver som å svømme, rulleskøyter, etc. 5-åringen er nå på mange måter flink med å bruke kroppen sin. Nå når barnet en høyde på kroppsbeherskelse som vil falle noe når barnet kommer i 6-årskrisen. Barnet virker som om det også er tydelig på sine begrensninger. 5-åringer er ofte mindre utsatt for ulykker enn 6-åringer.

Søvn

En femåring sover i gjennomsnitt 10-11 timer om natten. Selv om femåringen har masse energi trenger de også en tid for seg selv etter en hektisk aktivitet.

Når barn er 4-5 år lærer det å bruke en saks, og kan klippe ut enkle modeller. Å bruke saks er faktisk et enormt fremskritt fremover i utviklingen av fingerferdigheter og koordinasjonen mellom hjerne og muskler. 5 åringen er godt i stand til å mestre mange nye formingsteknikker etter hvert som de får bedre finmotorisk kontroll. Nål og tråd til bruk i veving og søm, kniv til å spikke med o.l.

De fleste 5 -åringer kan:

 • Femåringen forstår 13.000 ord. Snakker i 5-8 ord setninger
 • Kan tegne mennesker og dyr
 • Forstår ulikheter
 • Kan telle til 10 og kan noen bokstaver
 • Kan konsentrere seg i lengre perioder.
 • Forstår begrepet tid.
 • Forstår forskjellen på rett og galt
 • Husker historier og kan gjenfortelle dem

Gi femåringen lommepenger!

Det høres kanskje tidlig ut, og helt unødvendig. Men forbrukerøkonomene Mammanett har snakket med er klokkeklare: Barn helt ned i 5-års alder bør få lommepenger! La 5 åringen selv betale for bladet og lørdagsgodtet. Det tar tid før barnet forstår pengenes verdi, men å betale for sine egne ting gjør barnet på sikt i stand til å skjønne hva penger er verdt.

LES MER: Gi barna lommepenger!

Språkutvikling og empati

enne aldersgruppa begynner å interessere seg mer for å tulle med ord, dikte selv, og lukte litt på bokstaver og tall.

De lærer nye og vanskeligere ord hele tiden, og ordforrådet øker i rivende fart. Dette er året for de store språklige oppdagelser. Det skjer mye på det intellektuelle plan. 
Barna får større bevissthet om verden de omgir seg med, og hva alle nye ting de oppdager heter, og hvilke egenskaper de har.

Det stadig bedre språket gjør at mange barn nå begynner å bli flinke til å løse konflikter. Konflikter kan løses verbalt, og i mindre grad fysisk. Empatiske ferdigheter videreutvikles i denne alderen. Som et resultat har femåringen lettere for å dele og leke med andre. 

Fredfull, harmonisk

5-årsalderen er kanskje den mest harmoniske alderen i vårt liv! De fleste 5-åringer er i en fase hvor de opptrer vennelig og fredfullt. Men selvsagt kan også en femåring bli sint og frustrert. 5-åringen vet hva det kan og inngir seg sjeldent ut på saker og ting som det vet innebærer risiko for å feile. Hvorfor gjøre noe jeg ikke kan? Jeg gjør bare det jeg kan, og det blir perfekt! Selvfølelsen er på topp!
Barnet er også opptatt av moral, rett og galt. Ikke få voksne og barn har fått rettet mot seg en moralsk pekefinger fra - nettopp - en 5-åring: - "Hvordan kan du gjøre slik, det er ikke lov!" 5-åringen vil så absolutt forbedre verden. At hun selv en gang i blant ikke overholder lovene og regler ses selvfølgelig mellom fingrene ...
Men å være så fredfull og perfekt kan selvfølgelig bli kjedelig i lengden. Foreldrenes budskap til femåringen bør være at "du er fortsatt et barn, nyt det! Ikke bare etterstreb å forbedre verden!"

Lek og vennskap

år barna har blitt 5 år, blir venner en enda viktigere del av livet.
Det gir dem en plass i det større nettverket i samfunnet rundt dem. Vennskapet barna i mellom kan være mer flyktig, de kan leke like greit med den ene som den andre, men for noen, og utover i dette året knytter de gjerne sterkere vennskapsbånd med enkelte. Barnehagen blir en viktig arena for å finne venner.

Deres evne til å forhandle og inngå kompromisser kan være noe ulik, og konflikter kan være med på å gjøre vennskap av mer kortvarig karakter, før barna etter en periode igjen er turtelduer.
Hos fem - åringen er rolleleken sentral. Barna er tydelig opptatt av det som skjer rundt dem, i familien og nærmiljøet. De er ofte tydelige på at leken bare er lek, og ikke virkelighet. Du kan høre dem si: "nå er jeg liksom ditt og datt". Grensene mellom lek og ikke-lek er tydeligere hos 5-åringen enn 4-åringen.

Gjennomsnittelig vekt og høyde ved 5 års alder

 • Jenter:
  Vekt: 13,2 - 26,3 kilo, snitt på 18,2 kilo
  Høyde: 95 - 124 cm, snitt på 109,5 cm
 • Gutter:
  Vekt: 13,5 - 25,3 kilo, snitt på 18,3 kilo
  Høyde: 96 - 124 cm, snitt på 110 cm
  Kilde: WHO


Visste du at...
Jenter flest blir 7 cm lavere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?
Gutter flest blir 7 cm. høyere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?


Klar for 6-årskrisa?


Kilder:
Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth L. Lofthus

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer