BARNA STØTTER HVERANDRE: - De kommer alltid til unnsetning hvis en av dem opplever noe kjipt, forteller Mona Larsen. Her sammen med barna Daniel, Ada og Nora. Foto: Privat
BARNA STØTTER HVERANDRE: - De kommer alltid til unnsetning hvis en av dem opplever noe kjipt, forteller Mona Larsen. Her sammen med barna Daniel, Ada og Nora. Foto: Privat Vis mer

5 grunner til at det er lettere å ha tre barn enn ett

- Jepp de finnes!

Mange hevder at det å ha ett barn er som å ha ingen, mens det å ha to barn er som å ha ti. Men hvordan er det da å ha tre barn?

Selv om flere barn utvilsomt krever mer av deg som forelder, finnes det ifølge disse tre mødrene enkelte områder hvor det faktisk kan være lettere å ha tre barn enn «bare» ett! Her er fem av dem:

1. Du vet allerede hva det innebærer å være foreldre

– Det var en stor omveltning å gå fra ingen barn til å bli foreldre for første gang, men å få nummer tre var ikke en så «big deal», sier Liv-Inger Resvoll, mamma til Marte (14), Lise (11) og Silje (7).

– Ett barn fra eller til spiller vel ingen trille, liksom. Sistefrøkna ble bare med på lasset, smiler hun.

Man bryr seg heller ikke så mye om hva andre synes om måten man gjør ting på, særlig i babyperioden. Og så stresser man ikke med alt mulig rart. Det der med at man bader nummer en hver kveld, nummer to annen hver kveld, mens man bare støvsuger nummer tre litt innimellom stemmer. I alle fall nesten, ler hun.

HJELPSOM STORESØSTER: Matilde er seks år eldre enn tvillingsøsknene Eirik og Sofie, og er til god hjelp for mamma Stine Marie. Foto: Privat
HJELPSOM STORESØSTER: Matilde er seks år eldre enn tvillingsøsknene Eirik og Sofie, og er til god hjelp for mamma Stine Marie. Foto: Privat Vis mer

– Når du har tre barn, vet du hvilke barnesykdommer som går, og du er ikke like «på tuppa» når de blir syke, sier Stine Marie Gulla som er mamma til Matilde (9) og tvillingene Eirik og Sofie (3).

– Dessuten har du ikke like god tid, så du slipper å henge deg opp i detaljer. Og du skjønner at det ikke går ut over livskvaliteten om du ikke fikk børstet og flettet håret en dag. Du blir også bedre på å velge dine kamper, da du skjønner at det ikke er verdt å krangle om barnet skal få ha på seg prinsessekjole i barnehagen eller ikke. Det er ikke verdt å skape en dårlig stemning en travel morgen, sier hun.

2. Du har små hjelpere

Matilde er seks år eldre enn sine tvillingsøsken, noe mamma Stine Marie mener helt klart har sine fordeler.

– Hun kunne passe de minste mens jeg for eksempel gikk på do. Jeg kunne jo aldri gå fra den ene når jeg bare hadde ett barn. Det er også en fordel når de er ute og leker seg, da er det alltid en som er eldre som passer på, sier hun.

Liv-Inger mener det er spesielt én time på døgnet som er mye lettere med tre barn enn med ett.

– Det «dødens time», det vil si den timen fra vi kommer hjem fra jobben til middagen står på bordet, sier hun.

– Når vi kommer hjem med lillesøster er det lykken at to eldre søsken venter hjemme. En av dem har som regel energi nok til å underholde ei litt sliten lillesøster mens vi voksne lager maten.

STØTTER HVERANDRE: En ting som gjør det lettere å ha tre barn enn ett, mener Liv-Inger Resvoll. Foto: Privat
STØTTER HVERANDRE: En ting som gjør det lettere å ha tre barn enn ett, mener Liv-Inger Resvoll. Foto: Privat Vis mer

3. De støtter hverandre

Liv-Inger peker på at søsken også har en god støtte i hverandre utenfor hjemmet.

– Våre tre har alle felles interesse i fotballen. Der støtter de hverandre mye, særlig de to eldste. Hvis ingen andre orker å være med på banen, har de alltid hverandre, forteller hun.

– Men det er klart, de er søsken på godt og vondt. Store som små blir godt herdet av å oppleve både motstand og støtte i hverdagen.

Mona Larsen er mamma til Daniel (7), Ada (4) og Nora (2). Hun er enig i at barna finner mye støtte i hverandre.

– Det er herlig for mammahjertet å se at barna blir kjempeglade for å se hverandre når vi henter dem på skolen eller i barnehagen, og de kommer alltid til unnsetning hvis en av dem opplever noe kjipt.

– Storesøster på fire kan for eksempel stå og holde de andre barna i barnehagen litt unna minstejenta på to år og si «Nå blir det for mye for Nora, ikke alle på en gang!», smiler hun.

4. Du har for lengst gitt opp å få nok søvn

Det å få ditt første barn kan overraske deg på mange måter – spesielt når det gjelder den konstante mangelen på søvn. Den «gode» nyheten er at når du kommer til barn nummer tre, har du for lengst gitt opp å få nok søvn.

– Med eldstemann satt jeg oppe i en stol hver natt og ammet. Jeg var også stresset for krybbedød og var stadig inne og sjekket at han pustet, forteller Mona.

– Med andre- og tredjemann innså jeg at jeg bare måtte samsove hvis jeg i det hele tatt skulle få meg noe søvn. Da kunne jeg jo ikke sove utover morgenen når babyen hadde vært våken hele natten, sier hun.

– Når det gjelder søvn er det klart at overgangen var større fra ingen barn til ett, sier Liv-Inger.

– Med de neste visste man mer hva som ventet. Med nummer to og tre visste jeg også mer om når vi kunne forvente å få rutiner på plass. Men for å si det sånn; det var først da barn nummer tre kom at jeg begynte å drikke kaffe, smiler hun.

5. Du trenger ikke underholde barna dine så mye

En opplagt ting for mange er at tre barn alltid vil finne selskap i hverandre, både på hverdager og i ferier.

– Med tre barn kan vi gjerne være hjemme en hel helg, mens da vi bare hadde ett barn følte jeg at vi MÅTTE finne på noe eller treffe noen. Jeg ser fort at barna kjeder når søsknene ikke er hjemme, de kan leke lenger med det meste når de har noen å gjøre det sammen med, sier Mona.

– Vi kan også sove lenger om morgenen i helgene nå, fordi barna kan sitte oppe i stua sammen mens vi voksne ligger og drar oss. Det er jo nesten det beste av alt, smiler hun.

LES OGSÅ: - Barn trenger å få leke i fred!

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: