<b>NÅR BESTEVENNINNEN BLIR GRAVID:</b> Dette kan du gjøre for å glede din venninne litt ekstra i graviditeten. Foto: NTB Scanpix
NÅR BESTEVENNINNEN BLIR GRAVID: Dette kan du gjøre for å glede din venninne litt ekstra i graviditeten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

5 måter du kan glede din gravide venninne

Denne tiden blir ofte vennskap satt på prøve. Slik ender dere som bedre venninner enn før!

Publisert

Et vennskap kan fort bli satt på prøve når den ene parten blir gravid, spesielt dersom den andre parten ikke er i samme livsfase.

Enkelte opplever at vennskapet kan gli litt vekk i en periode, for så å bli sterkere igjen på et senere tidspunkt i livet. 

LES OGSÅ: Det er ikke bare kroppen som forandrer seg under en graviditet

Vennskap styrkes i lengden

– Det er ofte lettere å være sammen med folk som er i samme livsfase som en selv, eller som vet hva man snakker om. Men de vennskapene som tåler litt avstand, de varer ofte lengst, i alle fall for min del.  sier blogger Thea Klingenberg.

BLIR STERKERE: - Vennskapene som tåler litt avstand, de varer ofte lengst, sier Thea Klingenberg. Foto: Privat
BLIR STERKERE: - Vennskapene som tåler litt avstand, de varer ofte lengst, sier Thea Klingenberg. Foto: Privat Vis mer

– Sånn var det da jeg gikk gravid også. Jeg fikk litt bedre kontakt med de venninnene mine som hadde født, og det var deilig at de visste hvordan graviditeten var, sier hun.

I likhet med mange andre, var Thea litt redd for å miste kontakten med venner som var single og uten barn.

– Jeg ble derfor med på byen noen ganger. Helt til jeg sto høygravid på en bar, med juiceglasset i hånden, og ble sjekket opp av en raring. Da forsto jeg at det kanskje var på tide å henge med venninnene mine på andre arenaer. Det forsto de også, smiler hun. 

GREIT AT VENNSKAP FORANDRES: – Småbarnstilværelsen er uansett en unntakstilstand, sier Beate Sneve Larsen. Foto: Privat
GREIT AT VENNSKAP FORANDRES: – Småbarnstilværelsen er uansett en unntakstilstand, sier Beate Sneve Larsen. Foto: Privat Vis mer

Greit at vennskapet forandrer seg i en periode

Beate Larsen som skriver bloggen Perfekt Bærumsfrue mener man må akseptere at vennskap kan forandre seg i en periode.

– Småbarnstilværelsen er uansett en unntakstilstand i ethvert vennskap. Man har ikke like mye tid til hverandre, man må være tidligere hjemme, og etter hvert tar fritidsaktiviteter for barna mye tid, sier hun.

– Vi er der akkurat nå og jeg håper og tror at gode vennskap vil bli styrket igjen etter at barna har blitt litt større, legger hun til.

NYE PRIORITERINGER PÅVIRKER VENNSKAPET: Karoline Kolstå tror mange opplever at graviditeten fører med seg nye rutiner som krasjer med det livet man hadde før.  Foto: Privat
NYE PRIORITERINGER PÅVIRKER VENNSKAPET: Karoline Kolstå tror mange opplever at graviditeten fører med seg nye rutiner som krasjer med det livet man hadde før. Foto: Privat Vis mer

Nye rutiner krever sitt

Karoline Kolstø som skriver bloggen Milena Bua er enig.

– Både under og etter en graviditet kan nok mange oppleve at hverdagen blir snudd på hodet. Samtidig som babyen melder sin ankomst, må de fleste også tilpasse seg nye rutiner og oppgaver, noe som gjerne krasjer med livet du levde før du fikk barn.

– I denne overgangen er det naturlig at enkelte vennskap blir svekket, mens andre blomstrer, sier hun.

Uansett om vennskapet deres har endret seg eller ikke - det finnes ting du kan gjøre for å støtte din gravide venninne. Her er bloggernes beste tips: 

1. Lytt - uten å belære

Graviditeten kan for enkelte bli altoppslukende, spesielt dersom det er første gang. Man er veldig bevisst alle de kroppslige forandringene  og gleder seg så utrolig til å møte babyen sin. Dette kan føre til mye prating om graviditet og babyting – og for enkelte i omgangskretsen kan det bli i overkant mye.

Beate synes noe av det viktigste man kan gjøre for sin gravide bestevenninne, er å være til stede og lytte til hva hun har å si. 

– Er hun førstegangsfødende, mens du har barn fra før, kan hun ha mange spørsmål. Prøv å svar på spørsmålene så godt som mulig uten å fortelle de verste detaljene som ikke gjør annet enn å skremme henne. Lytt, ikke belær, sier hun.

Thea mener også at det å lytte er viktig, samt at man tar venninnen på alvor både i positive og negative stunder.

– Det er hyggelig med venninner som følger med på babyens utvikling og vil kjenne på magen og sånn, men det viktigste er kanskje å ha noen å snakke med når man føler seg som alt annet enn en «glødende gudinne». 

– Det viktigste er bare å være der, og lytte til det som blir sagt, uansett om det er forventning, glede og entusiasme, eller bekymring, sier hun.

LES OGSÅ: Etter ni måneder med bekymringer, ble Linn Karin og Kristoffer foreldre

LA HENNE SNAKKE: Vær en god venninne ved å la henne få dele sine opp- og nedturer i graviditeten. Foto: NTB Scanpix
LA HENNE SNAKKE: Vær en god venninne ved å la henne få dele sine opp- og nedturer i graviditeten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Tilby deg å hjelpe

Dersom man sliter med plager som for eksempel bekkenløsning, kan hverdagslige oppgaver oppleves som ekstra krevende og tunge. En hyggelig gest er å tilby seg å hjelpe til med vanlige ting som matlaging eller handling.

Beate forteller at da hun var gravid, kom venninnene hennes på besøk med lunsj og kaker. – Det satte jeg stor pris på, sier hun.

– Bestevenninnen min passet også min eldste sønn en helg på slutten av graviditeten med yngstemann. På den måten fikk han gjort noe gøy den helgen, mens vi som snart skulle bli nybakte foreldre igjen fikk litt tid til bare å være oss to. Det var deilig!

3. Unngå å skremme

Har du selv opplevd en graviditet og fødsel, sitter du inne med mye erfaring og kunnskap som din bestevenninne ikke har. Det betyr derimot IKKE at du skal dele ut denne kunnskapen i tide og utide.

– Da jeg ble gravid tok det ikke lang tid før folk begynte å fortelle meg om sine svangerskap. Jeg husker at jeg ble overrasket over hvor delevillige folk var, og stusset over at de ikke hadde noe særlig filter, sier Thea. 

– Det er kult at folk er åpne, men det er ikke sikkert jeg vil høre om svangerskapsforgiftning og antall sting sydd i underlivet, sånn en tirsdags morgen ved kaffemaskinen. 

– Jeg har blitt litt bevisst det selv. Det er veldig fristende å dele mine egne opplevelser fra graviditeten og fødestua når en venninne venter sitt første barn, men det er muligens ikke akkurat det hun vil høre. Se det an; hvis din gravide venninne spør, så er det bare å skravle i vei. Men hvis hun ikke spør, så er det kanskje ikke akkurat da du skal fortelle om pressriene dine?

LES OGSÅ: Her er 11 drømmefødsler

4. Inviter henne med

Med en gang man hører at en person er gravid, er det lett å sette denne personen i en egen «bås» = den kjedelige båsen bestående av mennesker som ikke lengre kan bli med på noe moro. Gravide blir jo så fort trøtte, ikke sant? De er store, lite mobile, og så kan de jo heller ikke drikke alkohol.

Karoline mener man ikke bør være redd for å invitere den gravide venninnen med. 

– Jeg har selv gjort den feilen, før jeg i det hele tatt hadde vært inne på tanken om graviditet og barn. Dersom jeg skulle ut på quiz eller arrangere ost- og vinkveld unnlot jeg å invitere min gravide venninne, fordi jeg antok at hun ikke var interessert, sier hun.

– Med tiden, og svangerskap, har jeg forstått at det må få være opp til den gravide å velge hva hun ønsker å delta på, og at vi som venninner må være flinke til å inkludere.

BABYSHOWER: Vær var for din venninnes ønsker; det som for andre kan være selve lykken, kan for andre være rene marerittet... Foto: NTB Scanpix
BABYSHOWER: Vær var for din venninnes ønsker; det som for andre kan være selve lykken, kan for andre være rene marerittet... Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. Arranger babyshower - men KUN dersom det er ønsket

Babyshower har etter hvert blitt veldig vanlig i Norge og ofte er det bestevenninnen som står ansvarlig for å arrangere festen.

Bloggerne vi har snakket med har veldig forskjellig syn på om man bør arrangere babyshower eller ikke.

Karoline sier hun synes babyshower var så overraskende koselig, at hun mener alle bør ha en. 

- Mine venninner arrangerte babyshower for meg, noe som betydde ekstremt mye mer for meg enn jeg hadde trodd.

- Etter at man har gått gravid i mange måneder og har måttet takke nei til å bli med på konserter og andre festligheter, var det utrolig godt å se alle de som hadde tatt seg tid til å samle seg rundt meg.

- Etter min egen opplevelse av konseptet, har jeg blitt en forkjemper for denne tradisjonen som dessverre mange synes er alt for amerikansk og unødvendig. 

Beate mener imidlertid at man bør tenke seg om to gangerfør man holder babyshower for sine gravide venninner.

– Ved første tanke er det selvsagt hyggelig at man gjør stas på den gravide på denne måten med en fest, men for mange gjenstår det vanskeligste og tøffeste med hele graviditeten, nemlig fødselen.

– Noen gruer seg, noen har hatt en traumatisk fødsel tidligere, eller så kjenner de noen som kanskje har opplevd at ting har gått riktig galt de siste dagene eller under fødselen. 

Jeg synes rett og slett at det er galt å feire babyen før den er ute av magen. Det blir som å feire at man har vunnet maraton før man er i mål, sier hun. 

Vårt råd er derfor at du forsøker å fange opp din venninnes ønsker rundt babyshower, før du setter i gang. Hun er tross alt hovedpersonen!

LES OGSÅ: Babyshower for fedre er en ny trend i USA

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer