Kan du si nei til jordmor? Må du egentlig føde i sykehusskjorta? Og når kan du dra hjem etter fødselen? Her er fem praktiske ting du kanskje ikke visste om sykehusfødselen.
Katrine Lysne jobber som kommunejordmor på Konnerund helsestasjon i Drammen, og driver fødselsforberedende kurs. Hun er ikke ukjent med både førstegangsgravide og fleregangsfødende som har spørsmål rundt fødselen, og i verste fall en reell frykt i forhold til det å skulle føde, såkalt fødselsangst.
Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff mener at det å føde fremdeles blir sett på som "skummelt", og dette er en trend jordmødre prøver å snu.
- Frykt og angst fører til anspenthet som hormonelt og på alle måter påvirke fødselsforløpet negativt. Trygghet, avspenning og tro på egen fødeevne gir økt produksjon av oxytocin og endorfiner i fødselsforløpet, og påvirker fødselen på en positiv måte, sier hun.
LES OGSÅ: 5 ting du kan bli overrasket over når det gjelder fødselen
Her er 5 ting du kanskje ikke visste om det å skulle føde på sykehus:
1. Du kan be om en annen jordmor
- Det er ikke så ofte det skjærer seg mellom jordmor og den fødende, men det kan selvsagt skje. Vi er alle forskjellige , og hvis kjemien ikke stemmer er det lurt å be om å få bytte jordmor. Fødekvinnen skal utsettes for minst mulig forstyrrelse og stress, så hvis det blir aktuelt å be om et bytte, kan ledsager ta oppgaven med å be om det, sier Lysne.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger