MORKAKE-KUNST: Det er tydeligvis bare fantasien som setter grensen for hva man kan bruke en morkake til. Foto: Alicja Crumbs
MORKAKE-KUNST: Det er tydeligvis bare fantasien som setter grensen for hva man kan bruke en morkake til. Foto: Alicja CrumbsVis mer

5 ting du ikke ante du kunne bruke morkaken din til

- Kunne du tenke deg å pryde hjemmet ditt med morkake-kunst?

Enkelte kvinner velger å spise morkaken sin, da den visstnok er svært rik på næring og inneholder blant annet veldig mye jern.

Men blant mødre i USA er det å spise morkaken gammelt nytt, «over there» synes det nemlig å ikke være noen grenser for hva man kan bruke morkaken sin til.

Bilde med morkake-avtrykk i blod

Mange foreldre velger å ta et fot- eller håndavtrykk av den nyfødte babyen sin. Sammen med en hårlokk eller noen bilder av den nyfødte, kan det se flott ut i en ramme på veggen eller som et nostalgisk minne i fotoalbumet.

Men hvis du ikke synes dette er tilstrekkelig, så har du et alternativ her: morkake-avtrykk!

Morkake-avtrykk kan lages som et noe spesielt DIY-prosjekt, men i USA finnes det faktisk flere bedrifter som tilbyr dette til nybakte foreldre.

Det hele foregår ved at man trykker den uvaskede morkaken mot et papir slik at blodet fungerer som «maling».

Et populært motiv synes å være å plassere morkaken mot papiret slik at det ligner (livets-) tre, gjerne med navlestrengen formet som et hjerte eller som ordet «love».

LES OGSÅ: Eva Longoria bruker morkake-krem

DIY: Enkelte familier tar med seg morkaken hjem slik at de selv kan lage avtrykk. Foto: Christopher og Malissa Tack
DIY: Enkelte familier tar med seg morkaken hjem slik at de selv kan lage avtrykk. Foto: Christopher og Malissa Tack Vis mer

Næringsrike (?) piller

Morkake sies å smake som en blanding mellom lever og nyre, noe som kanskje ikke akkurat vekker apetitten hos de fleste.

I USA finnes det imidlertid flere bedrifter som tilbyr seg å gjøre morkaken om til pilleform. Dette skjer gjennom en steke- og tørkeprosess som ifølge Babycenter.com enkelte mødre velger å gjøre selv.

Noen bruker pulveret til å lage sin egen morkake-te, som de blander med nyttige urter.

En av dem som visstnok sverger til morkake-piller, er trebarnsmor Kourtney Kardashian. Etter at hun fødte sitt tredje barn, sønnen Reign, la hun ut bilde av pillene på Instagram med teksten «De endrer livet!».

Yummy...PLACENTA pills! No joke...I will be sad when my placenta pills run out. They are life changing! #benefits #lookitup

A photo posted by Kourtney Kardashian (@kourtneykardash) on

Tørke navlesnoren og forme den

KK.no har tidligere snakket med Sigrid Larheim ved ABC fødeavdelingen ved Oslo Universitetsykehus, som forteller at det er den fødende som eier morkaken sin og at man står fritt til å ta den med seg om man ønsker.

Jordmor Siv Anett Hernar Belgum jobber ved Kvinne/barn klinikken ved Haugesund sykehus og driver sitt eget firma hvor hun blant annet assisterer under hjemmefødsler. Hun har opplevd flere kvinner som ønsker å beholde morkaken sin, men kun blant de som har valgt å føde hjemme.

TØRKER NAVLESTRENGEN: Alicja Crumbs tilbyr både morkakepiller, morkake-avtrykk og tørking av navlestreng. Foto: Alicja Crumbs
TØRKER NAVLESTRENGEN: Alicja Crumbs tilbyr både morkakepiller, morkake-avtrykk og tørking av navlestreng. Foto: Alicja Crumbs Vis mer

Hun forteller at hun alltid hjelper kvinnene til å få gjort det de mener er viktig, uansett hva hun selv måtte mene om det.

– Noen tørker den mens andre ønsker å grave den ned under et tre i hagen som et symbol på livets tre. Jeg har ikke opplevd noen som spiser morkaken direkte eller som har den i smoothie enda, men det er mange som har den i en isboks i fryseren og som ikke helt vet hva de skal gjøre med den, sier hun.

– Flere tørker også navlesnoren og former den til et hjerte. Det skjer gjerne i forbindelse med såkalte lotusfødsler, hvor man velger å la morkaken bli sammen med barnet inntil navlestrengen faller av uten å bli klippet, forklarer hun.

LES OGSÅ: 7 fakta du bør vite om fødselen

MORKAKESMYKKE: I kjedet henger en liten glasskapsel som inneholder morkake-pulver. Foto: Nici Shipway 
MORKAKESMYKKE: I kjedet henger en liten glasskapsel som inneholder morkake-pulver. Foto: Nici Shipway  Vis mer

Morkake-smykker og -øredobber

Morkakepulveret som kan spises i pilleform, brukes også til å lage minneting som smykker eller øredobber.

Kirstin Sengupta presenterer seg som doula og innkapslings-spesialist. I sin Etsy-butikk selger hun øredobber, armbånd og andre minnesaker av harpiks som blandes med pulveret fra morkaken.

- Mødrene som kjøper dette ønsker seg et varig minne av det organet som ga barnet deres næring, sier hun. - Disse smykkene varer mye lengre enn kapslene, legger hun til.

Skjønnhetsprodukter

KK.no har tidligere fortalt hvordan morkaken blir brukt i skjønnhetsprodukter som ansiktsmasker.

Ingrediensene skal gi huden næring, virke foryngende og være rik på sink som får huden til å heles raskere. Hvor morkaken kommer fra, opplyses ikke. Men prisen for å bli smurt inn med det næringsrike produktet starter på 1700 kroner.

Et rimeligere alternativ for amerikanske kvinner er å få laget sin egen morkake-salve. Placenta Wise er en av bedriftene som selger dette produktet og de reklamerer med at salven har en spesielt god helende effekt på keisersnittsår.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

ØREDOBBER: Disse øredobbene i harpiks inneholder pulver fra morkaken. Foto: Kristin Sengupta
ØREDOBBER: Disse øredobbene i harpiks inneholder pulver fra morkaken. Foto: Kristin Sengupta Vis mer

Delta i konkurranse:

Saker spesielt utvalgt for deg: