Fødsel

5 ting mange ikke vet om det å føde på sykehus

Du kan for eksempel be om en annen jordmor.

FØDE PÅ SYKEHUS: Spesielt om det er første gangen, så har de fleste mange praktiske ting de lurer på om det å føde. Foto: Shutterstock / Tyler Olson
FØDE PÅ SYKEHUS: Spesielt om det er første gangen, så har de fleste mange praktiske ting de lurer på om det å føde. Foto: Shutterstock / Tyler Olson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mammanett.no: Katrine Lysne jobber som kommunejordmor på Konnerund helsestasjon i Drammen, og driver fødselsforberedende kurs. Hun er ikke ukjent med både førstegangsgravide og fleregangsfødende som har spørsmål rundt fødselen, og i verste fall en reell frykt i forhold til det å skulle føde, såkalt fødselsangst.

Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff mener at det å føde fremdeles blir sett på som «skummelt», og dette er en trend jordmødre prøver å snu.

- Frykt og angst fører til anspenthet som hormonelt og på alle måter påvirker fødselsforløpet negativt. Trygghet, avspenning og tro på egen fødeevne gir økt produksjon av oxytocin og endorfiner i fødselsforløpet, og påvirker fødselen på en positiv måte, sier hun.

LES OGSÅ: 5 ting du kan bli overrasket over når det gjelder fødselen

Her er 5 ting du kanskje ikke visste om det å skulle føde på sykehus:

1. Du kan be om en annen jordmor

- Det er ikke så ofte det skjærer seg mellom jordmor og den fødende, men det kan selvsagt skje. Vi er alle forskjellige, og hvis kjemien ikke stemmer er det lurt å be om å få bytte jordmor. Fødekvinnen skal utsettes for minst mulig forstyrrelse og stress, så hvis det blir aktuelt å be om et bytte, kan ledsager ta oppgaven med å be om det, sier Lysne.

– Alle kvinner har krav på å få den beste behandling under denne store livsbegivenheten, sier leder i Jordmorforeningen Kirsten Jørgensen.

Hun understreker at de som jordmødre alltid ønsker å ivareta gravide og fødende på best mulig måte, og at kjemien mellom fødselshjelper og den gravide er svært viktig.

- Det finnes ingen rettighetslov i forhold til dette med å bytte jordmor, men vi forsøker alltid å legge til rette for det - i den grad vi klarer det, sier Jørgensen.

LES OGSÅ: Irettesatt av jordmor: «Vi deler ikke ut diplomer til fødende her på huset, skjønner du!»

2. Du kan spise under fødselen

- Det er lurt å spise hvis man er sulten. Men som gravid på fødestua tror mange at de ikke kan spise. For eksempel så vet vel alle idrettsutøvere at de må lade opp før en hard økt?

Det er lurt å spise i startfasen av fødselen da det er vanlig å miste matlysten etterhvert i den aktive fasen, og da er det det du spiste på forhånd «energilageret» ditt. Når vi jobber med å føde barn taper kroppen væske gjennom svette og hardt muskelarbeid, om man ikke fyller på blir man dehydrert og babyen kan få rask puls/ mor kan få lett feber, sier Lysne.

Så altså: Spis og drikk når du føler for det under fødselen. Lytt til kroppen. Det er ingen fødeavdelinger i Norge som råder kvinnen til å la være å drikke eller spise. Drikk gjerne energirike drikker som iste eller søt saft.

3. Du kan si nei

- Du kan si nei, så sant du ikke er umyndiggjort. Retningslinjene til sykehuset er anbefalinger, men jussen er klar: All helsehjelp i Norge er basert på informert samtykke. Det vil si at du skal ha forståelig informasjon om behandlingsalternativer og deretter fatte en beslutning, fastlår jordmoren.

Hun har til gode å komme i situasjoner der paret har fått god informasjon og velger å si nei til for eksempel livreddende behandling av babyen.

Det kan oppstå situasjoner under en fødsel, for eksempel en blødning, der helsepersonell må reagere så raskt at informasjonen blir mangelfull av hensyn til kvinnen og/ eller barnet. Da er det stort sett tøft for partneren å stå «på sidelinja». Husk at en samtale med jordmor etter fødselen kan forebygge mange vanskelige tanker etter slike situasjoner.
Du kan si nei på tross av anbefalinger. Da må det journalføres av hensyn til jordmor eller lege som hjelper deg under fødsel, slik at de kan dokumentere at de har gitt deg råd i tråd med anbefalinger sykehuset har.

4. Du ikke bruke fødeskjorta

- Du må ikke noe som helst. Mange kvinner føler seg mer hjemme i egne klær. Ta gjerne en enkel bomullskjole som det ikke gjør noe om det kommer litt søl på.

Finn dine terminvenner og prat om fødselen

5. Du trenger ikke være på sykehuset så lenge som anbefalt

- Som tidligere sagt er det frivillig tilbud om helsehjelp som gjelder. Du kan fritt velge fødested, hjemme, på fødestue eller på sykehus. For hjemmefødsler anbefaler vi dette bare for friske fødende med et barn i hodeleie til termin. Det er i store internasjonale og norske studier vist at dette er like trygt som å føde på sykehus. I Drammen, der jeg jobber anbefaler vi de som har født på sykehuset å vente minst 4-6 timer etter fødsel før det er trygt å reise hjem, sier Lysne.

Å flytte på og stresse en kvinne rett etter en fødsel er en risikofaktor i seg selv. Fødselshormonene blir forstyrret og sjansen for blødning øker.

De fleste kvinner blir i omtrent tre dager på barselavdelingen, men dette er individuellt. Reis hjem når du er klar for det!

LES OGSÅ: Dette burde noen fortalt meg før fødselen

Til info: Mammenett.no og KK.no er begge eid av Aller Media AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer