Babytiden:

5 tips for å støtte en venninne som nettopp har blitt mamma

- Ikke gi råd hun ikke har bedt om, sier jordmor.

OVERVELDENDE I STARTEN: Det er mye som er nytt og annerledes for den nybakte mammaen. - La henne få være litt i fred i starten, råder jordmoren.
OVERVELDENDE I STARTEN: Det er mye som er nytt og annerledes for den nybakte mammaen. - La henne få være litt i fred i starten, råder jordmoren. Vis mer
Publisert

Har du en ny mamma i livet ditt? Har en god venninne nettopp fått en baby, og du er usikker på hvordan du kan støtte og vise interesse på best mulig måte?

Nye foreldre trenger hjelp, men mange er redde for å be om det. Søvnmangel, mye ansvar og sterke følelser kan oppleves som overveldende for mange i starten, og da kan små og hyggelige gester fra venninner bety veldig mye.

Du trenger ikke snu hele livet ditt på hodet for å hjelpe henne, men vær gjerne litt på tilbudssiden. Hvis søvnmangel er et problem kan du tilby å ta en liten trilletur i nærområdet med babyen mens den nybakte mammaen sover. Hvis hun bruker store delen av dagen på å amme, kan det være gull verdt med hjelp til vanlige oppgaver som å handle mat. Ta også med noe frukt og god mat når du kommer på barselbesøk.

Selv om alt dette er kjempefine måter å vise omsorg på, kan det i mange tilfeller være enda viktigere å bare lytte til henne. Å bli mamma kan være en overveldende og isolerende opplevelse, og følelsesmessig støtte kan styrke både humøret og selvtilliten hennes. Minn henne på at hun allerede er en fantastisk mamma!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

NY MAMMA: De fleste gleder seg til å vise frem den lille babyen til familie og venner.
NY MAMMA: De fleste gleder seg til å vise frem den lille babyen til familie og venner. Vis mer

5 gode råd

- Etter fødsel nevner en del kvinner at de ikke alltid synes det er greit at andre skal holde babyen deres lenge. Noen er veldig følsomme når det gjelder det, og det er greit.

Det sier jordmor Kjersti Pettersen, som er en av Bergens mest erfarne jordmødre til KK.

Hun råder deg til å gjøre følgende:

1. La henne få være litt i fred i starten.

2. Ta med litt å bite i når du kommer på besøk.

3. Vis forståelse for at ammingen tar tid. Det tar ofte mye mer tid enn mange forventer.

4. Spør om hun trenger litt praktisk hjelp, som å henge opp klær, ta ut av oppvaskmaskinen eller lignende. Da får pappa/medmor også litt ekstra tid til mor og barn når de er ferdig på jobb.

5. Lytt til hennes historie, ikke dra inn alle andres fødselsopplevelser eller erfaringer. La henne få sine egne.

- Avlastning med husarbeid er viktigst

Hvis du selv har barn, har du nok en haug av tips, råd og erfaringer som du gjerne vil dele med henne, men hold det gjerne for deg selv.

- Å være lyttende og til stede uten å gi råd hun ikke ber om, er nok den viktigste og beste støtten for en ny mor, sier jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter AS til KK.

Kleven anbefaler deg også å tilby avlastning.

- Bare ta med noe godt å spise eller fyll opp kjøleskapet, uten å nødvendigvis spørre om du skal ta med noe. Da får hun ikke sjansen til å takke nei, noe hun gjerne gjør for å ikke være til bry, råder hun.

Avlastning med husarbeid er like viktig, om ikke viktigere, enn avlastning med babyen den første tiden.

VANSKELIG TID FOR MANGE: Ikke si "nå må du kose deg". Ikke alle opplever den store lykken de første dagene, råder eksperten.
VANSKELIG TID FOR MANGE: Ikke si "nå må du kose deg". Ikke alle opplever den store lykken de første dagene, råder eksperten. Vis mer

Tradisjon med barselgraut

Før i tiden da et barn ble født, var det vanlig at moren ble liggende til sengs i flere dager. Etter at hun kom seg opp og kom til krefter, kom slekt og naboer på besøk med barselgrøt. Dette var som oftest rømmegrøt. Enda snakker mange om barselgrøt, og mange har med seg kake eller noe god mat når de drar på barselbesøk.

- Du kan ta tilbake tradisjonen med barselgraut, men selvsagt erstatte det med mat som vi spiser i dag. Du kan levere middag eller annet på døren.

Det sier Kari Aarø, som er leder av Den norske jordmorforening til KK.

Hun anbefaler videre å:

1. Ikke si «nå må du kose deg». Ikke alle opplever den store lykken de første dagene.

2. Vær der for henne, men ikke kom uanmeldt på besøk.

3. Tilby deg å passe den lille mens hun sover.

4. Ikke forvent at hun kan sitte på kafé å amme.

Ifølge tre erfarne jordmødre er altså det viktigste du kan gjøre for en ny mor å tilby støtte, lytte til henne, hjelpe med praktiske oppgaver og vise forståelse for at det er en ny og overveldende tid for henne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer