6-åringen og den tøffe fasen

6 års alderen er preget av sterk fysisk vekst. Armer og bein vokser. Den raske veksten gjør at 6-åringen ikke har så god kroppsbeherskelse som tidligere. Kroppen kan noen ganger virke nesten lealaus. Seksåringen snubler, dulter borti, støter til, ødelegger ting og er ikke venner med motorikken.

Seksåringen går gjennom en omveltende periode i livet. Foto: Shutterstock.com ©
Seksåringen går gjennom en omveltende periode i livet. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skrubbsår og blåmerker er et vanlig fenomen på 6 år gamle kropper.

Etter hvert vil barnet få god kontroll over kroppen igjen, og øver seg på krevende ting som; hoppe tau, strikk, paradis, kaste på blink, tohjulssykkel, fotball, ski, turning.

Les også:- Blir barnet mitt mobbet?- Lite tid sammen, og stresset hverdag- Gi barna lommepenger!

6-års krisen

et du at det ofte er slik at man faktisk kan kreve mer av en 5-åring enn en 6-åring? Anna Wahlgren bekrefter dette. Hun forteller at de fleste barn rundt 6 år står ovenfor en 6-årskrise. Fra å være det balanserte, harmoniske barnet på 5 år vil et barn i 6-årsalderen oppleve en slags katastrofe. Dette blir den andre store omveltende fase siden trassalderen. 6-årskrisen blir ofte vanskelig både for 6 åringen og foreldrene. I seksårsalderen er det samme barnet nesten ikke til å kjenne igjen, og ikke minst kjenner barnet seg selv nesten ikke igjen! I takt med at 6-åringen skyter i været, virker det som om hans indre krøller seg sammen. Om barnet forandrer seg mye for en periode, betyr ikke dette at noe er i veien.

Framfor alt er ofte 6-åringen full av mistro. Ingen er egentlig glad i meg, forstår meg eller trenger meg. Selv om venner og familie bekrefter dette, er det så vanskelig å tro på. 6-åringens vanskeligste selskap er ofte ham selv. At han mistror andre, bunner i at han mistror seg selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer