6-åringen og den tøffe fasen

6 års alderen er preget av sterk fysisk vekst. Armer og bein vokser. Den raske veksten gjør at 6-åringen ikke har så god kroppsbeherskelse som tidligere. Kroppen kan noen ganger virke nesten lealaus. Seksåringen snubler, dulter borti, støter til, ødelegger ting og er ikke venner med motorikken.

Seksåringen går gjennom en omveltende periode i livet. Foto: Shutterstock.com ©
Seksåringen går gjennom en omveltende periode i livet. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skrubbsår og blåmerker er et vanlig fenomen på 6 år gamle kropper.

Etter hvert vil barnet få god kontroll over kroppen igjen, og øver seg på krevende ting som; hoppe tau, strikk, paradis, kaste på blink, tohjulssykkel, fotball, ski, turning.

Les også:
- Blir barnet mitt mobbet?
- Lite tid sammen, og stresset hverdag
- Gi barna lommepenger!

6-års krisen

et du at det ofte er slik at man faktisk kan kreve mer av en 5-åring enn en 6-åring? Anna Wahlgren bekrefter dette. Hun forteller at de fleste barn rundt 6 år står ovenfor en 6-årskrise. Fra å være det balanserte, harmoniske barnet på 5 år vil et barn i 6-årsalderen oppleve en slags katastrofe. Dette blir den andre store omveltende fase siden trassalderen. 6-årskrisen blir ofte vanskelig både for 6 åringen og foreldrene. I seksårsalderen er det samme barnet nesten ikke til å kjenne igjen, og ikke minst kjenner barnet seg selv nesten ikke igjen! I takt med at 6-åringen skyter i været, virker det som om hans indre krøller seg sammen. Om barnet forandrer seg mye for en periode, betyr ikke dette at noe er i veien.

Framfor alt er ofte 6-åringen full av mistro. Ingen er egentlig glad i meg, forstår meg eller trenger meg. Selv om venner og familie bekrefter dette, er det så vanskelig å tro på. 6-åringens vanskeligste selskap er ofte ham selv. At han mistror andre, bunner i at han mistror seg selv.

Da barnet var 5 år hadde det en uknekkelig tro på at det nærmest var perfekt. Plutselig ser 6-åringen at dette ikke er riktig. Det er mange ting han ikke klarer eller forstår. Og han er ikke flinkest eller best. Akkurat det er et stort problem. Barnet liker spill og konkurranser, men HATER intenst å tape. Forsøk på juks forekommer hyppig. Egentlig liker ikke 6-åringen å vinne heller. Da er det jo noen andre som må tape, og om 6-åringen vinner vil han jo bli den som forårsaker at andre får et nedverdigende tap, og enda større grunn får andre til å hate ham. Dillemma!

De sterke følelsesmessige båndene vil i løpet av 6-årskrisen løsne noe. Barnet vil bli mer selvstendig. Barnets liv står i en omveltende fase. Det begynner på skolen, det deltar kanskje mer aktivt på fritidsaktiviteter. Flere mennesker blir viktige. Lærere og venner. 6-åringen blir drevet videre, ut av det trygge hjemmet sitt, på leting etter et selvstendig jeg. Han skal bygge en verden rundt seg selv, og dette innebærer noe mer enn bare en verden sentrert om seg og sin kjernefamilie.

Hvor lenge varer denne krisen, vil nok mange foreldre lure på. Svaret er ikke videre oppløftende. Krisen vil i grunn pågå frem til tenårene, men i rykk og napp. Barnet får mange "hvilepauser" der det kan virke mer balansert og trygg, ikke minst rundt 10-årsalderen. Krisen varer ikke evig, og de verste unotene går ofte over innen 7-årsalderen.

Råd til foreldre av barn i 6-årskrisen:

 • Vær forberedt på et tøft år
 • Søker barnet ensomheten, la han/hun gjøre det
 • Bak sin tøffe maske har 6-åringen behov for mye støtte, ømhet, kjærlighet og latter
 • Grip fatt i rolige øyeblikk og gi ham møtet han trenger - vis interesse.
 • Stå fram for 6-åringen som en person med styrke og klare linjer
 • Driver han provokasjoner for langt (eks. vold) må du sette klare grenser
 • 6-åringen er på jakt etter å finne sin egen-verdi. La ham få føle at han er nyttig og til hjelp i husholdningen.
 • Skill skarpt mellom 6-åringen din sin adferd og person. Hvis adferden 6-åringen viser ikke er godtatt, viser du til dette. "Jeg aksepterer ikke at du gjør sånn" ikke "Jeg aksepterer ikke at du er sånn"
  (Fra boka "Barneboka" av Wahlgren)

Lek

arnet kan gå ut av leken, diskutere hendelsesforløpt for så å gå inn igjen i leken. Dette kan barnet fordi det kan sette seg inn i en annens situasjon, men det kan ikke se helheten enda. Det kommer først mot slutten av 6 årsalderen.

Språkutvikling - klar for å lese og skrive?

or barn som følger en normal språkutvikling, er 6-årsalderen en tid med nye språklige utfordringer. Den grunnleggende språktilegnelsen er nå unnagjort. Det vil si at de fleste språklydene nå er på plass, de fleste ordbøyningene er i samsvar med voksenspråket og at barnet behersker de vanligste setningsstrukturene. For å tilegne seg skriftspråket må barnet ha bevissthet om språket. Det må vite at språket er et fenomen - ikke bare noe som brukes for snakke om ulike emner.

6-årsalderen skyter jeg-utviklingen fart. Barnet blir opptatt av sin egen identitet. Min bokstav og en skriftlig representasjon av mitt navn blir viktige og interessante. En 6-åring som skriver sitt eget navn med glede og stolthet, har det beste utgangspunktet for videre lese- og skriveutvikling!

Klar for skolen?

Utfordringen for barna består i å klare overgangen fra barnehagens eller hjemmets åpne, frie og selvorganiserede liv til skolens mere målrettede og planlagte aktiviteter. De fleste barn griper med glede den nye utfordringen skolen byr på. Mange 6-åringer har også begynt å kjede seg i barnehagen og ønsker å begynne på skolen.

At barnet er klar for skole betyr ikke, at barnet skal mestre å sitte stille på en stol i 20 minutter, og lytte konsentrert til læreren. En moderne 1. klasse ser barnet som et tenkende og handlende barn. Et barn som deltar aktivt i hverdagslivet, bidrar på denne måten til sin egen læring og utvikling. Lek er læring. Bekymret for hvordan det blir for barnet ditt å begynne på skolen? Snakk med lærere. Skolen er ganske annerledes i dag, enn da vi foreldre begynte på skolen. Les mer om skolestart, og råd til hvordan du kan forberede barnet best mulig: Skolestart

Gjennomsnittelig vekt og høyde ved 6 års alder

 • Jenter:
  Vekt: 17-28 kilo, snitt på 20 kilo
  Høyde: 105-123 cm, snitt på 114 cm
 • Gutter:
  Vekt: 16-27 kilo, snitt på 20 kilo
  Høyde: 115-124 cm, snitt på 115 cm


Visste du at...
Jenter flest blir 7 cm lavere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?
Gutter flest blir 7 cm. høyere enn gjennomsnittet av foreldrenes høyde?


Kilder:
Skrevet av psyk. sykepleier Elisabeth L. Lofthus.

 • Barneboka, Anna Wahlgren, J.W. Cappelens forlag as 1984
 • "Den store boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 2. opplag 2001.
 • "Familiens store bok om barnet", dr. Bent Danielsson og Monica Danielsson. Familievennen forlag - 1998
 • "Pediatri og pediatrisk sykepleie". Randi Grønseth og Trond Markestad, fagbokforlaget 1998
 • Barnelegen, Dr. Bearnard Valman, Teknologisk forlag 1998.
 • Etikk og kommunikasjon v. Anne Høygård, Høgskolen i Stavanger
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer