6 gode grunner til å stumpe røyken når du er gravid

Foto: Istockphoto.com
Foto: Istockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig færre blivende mødre røyker. Men fortsatt er det mange. De yngste røyker mest. Over 40 prosent av gravide under 20 år og rundt 30 prosent av dem i aldersgruppen 20-24 år røyker daglig.

Bare halvparten slutter 

Tall fra oktober 2006 viser at over halvparten av gravide som røyker ikke slutter. Både kvinnene og helsepersonell må ta mer ansvar, forlanger eksperter. Denne statistikken fra medisinsk fødselsregister viser at 13,6 prosent av gravide i Norge røyker daglig ved svangerskapets begynnelse. 3,1 prosent røyker av og til i begynnelsen av graviditeten. Til sammen røyker altså 16,7 prosent enten hver dag eller av og til i startfasen av svangerskapet. Ved svangerskapets slutt røyker 9,8 prosent enten daglig eller av og til. 

Du har helt sikkert hørt at man ikke bør røyke når man er gravid. Men vet du egentlig hvorfor? Mange har hørt at røyking medfører noe lavere fødselsvekt hos fosteret, men at dette i seg selv ikke trenger å være bekymringsverdig. Sannheten er at røykingen kan forårsake flere og alvorligere konsekvenser for fosteret.

 

6 særdeles gode grunner for røykekutt:

  • Krybbedød rammer oftere barn av foreldre som røyker. Nå har man også funnet ut årsaken: karbonmonoksyden i sigarettrøyken hemmer modningen av fosterets hjerteceller. Dette kan føre til at barnet får dødelige forstyrrelser i hjerterytmen. Dersom mor røyker under svangerskapet, er risikoen for å miste barnet i krybbedød tre ganger større.
  • På Barnesenteret ved Ullevål sykehus har man gransket effekten av mors røyking på fosteret. 803 barn fikk testet lungekapasiteten like etter fødselen. De som ble utsatt for mors røyking i svangerskapet hadde dårligere lungefunksjon. Og det er grunn til å tro at barna vil ha denne svekkelsen med seg hele livet.
  • Rundt 1.500 kvinner innlegges hver år på sykehus på grunn av svangerskap utenfor livmoren. Nå viser ny forskning at en tredel av disse svangerskapene kunne vært unngått om kvinnene ikke hadde røykt. Røyking bedøver kroppens flimmerhår. Det er ikke bare i luftrøret vi har slike flimmerhår. Også i egglederene. Her hjelper flimmerhårene det befruktede egget fram til stedet som det skal vokse - livmoren. Når disse flimmerhårene blir bedøvet, er det større risiko for at det befruktede egget forblir i egglederen. Dette er en farlig tilstand for mor og fosteret kan ikke vokse og leve her særlig lenger enn 2-6 uker. Mange kvinner som har hatt et svangerskap utenfor livmoren får senere vansker med å bli gravide igjen.
  • Fosterets vekst og utvikling kan bli redusert. Nikotin virker trolig sammentrekkende på de fine, små blodårene i morkaken som skal forsyne fosteret med næring. en undersøkelse ved Ullevål viste at barn med lavere fødselvekt hadde en overvekt (70%) av mødre som røkte. Lav vekt hos fosteret disponerer for en rekke komplikasjoner.
  • Undersøkelser har også vist at gravide som røyker er mer disponert for abort, for tidlig fødsel og dødfødsel.
  • Din røyking gir barnet dårligere helse, også i voksen alder. Les merRøyking i svangerskapet gir følger for helse i voksen alder

Vanskelig å slutte å røyke

Sosialkurator Eva Helgesen avholder kurs for mennesker som ønsker å slutte å røyke. Vi spør henne om hvorfor hun tror at det er så vanskelig for mange gravide å slutte å røyke. - Det er helt klart at det er vanskelig å slutte å røyke for mange. Tror vel at de fleste gravide slutter å røyke, men de som ikke gjør det, er kanskje den del av befolkingen som er ekstra hekta på nikotinen - av ulike grunner. Det kan hende at de knytter veldig mye til hva røyken kan gjøre for dem - hvor sterkt de trenger den - hvilken ventil den egentlig representerer når det gjelder å takle hverdagen og følelsene. I jobben min på et sosialkontor kommer jeg i kontakt med mange mødre som har det kjempevanskelig. En del av dem røyker. Det kan rett og slett være deres vanskelige livssituasjon som er årsaken til at de heller ikke under graviditet klarer å slutte å røyke. Tror at gravide som ikke slutter å røyke, trenger ekstra mye hjelp og støtte dersom de skal klare å slutte. Det er ikke sikkert at det hjelper det gran å gi dem enda mer dårlig samvittighet. Men jeg tror jo at for at de skal kunne fortsette å røyke under svangerskapet, er de nødt til å bagatellisere de skadevirkningene røyken kan ha på fosteret. Tror jo at alle foreldre ønsker barna det beste og ingen vil bevisst skade sine barn. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer