6 gode råd når barnet skal leveres i barnehagen

Noen ganger kan det føles vanskelig å levere barnet i barnehagen - slik blir det litt enklere.

BRUK GOD TID: Små barn har ofte vansker for å tilvenne seg den nye tilværelsen i en barnehage, så god tid, rutiner og trygghet er viktige stikkord for en vellykket barnehagestart.  Foto: NTB/Scanpix
BRUK GOD TID: Små barn har ofte vansker for å tilvenne seg den nye tilværelsen i en barnehage, så god tid, rutiner og trygghet er viktige stikkord for en vellykket barnehagestart. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan leverer man egentlig barnet sitt i barnehagen, på en best mulig måte? Uten gråt, men med en positiv start på dagen?

Det er nemlig ikke alltid like enkelt som det høres ut; noen morgener (om ikke alle) er hektiske, barnet kan oppleve å være lei av å måtte leveres i barnehagen og du kjenner at du tviler på både når og hvordan du skal si farvel. 

LES OGSÅ: Finnes det en ideell alder for barnehagestart? 

Til alle i denne velkjente situasjonen, har helsesøster Helen Lyng-Hansen og barneforsker Erik Sigsgaard har gitt sine beste råd, gjennom boken "Ha en god dag, Skat". 

Her kommer seks av deres viktigste råd: 

1. Bruk god tid på tilvenning til det nye stedet 

Dersom du gradvis venner barnet til det barnehagelivet før den endelige oppstarten, blir den første avskjeden også enklere. Det er derfor lurt å besøke barnehagen sammen med barnet flere ganger i månedene frem til barnehagestart. Snakk med de andre barna og pedagogene, slik at du viser at du også liker dette nye stedet, og har tillit til de andre voksne. Øv også barnet på å si "hei" og "ha det" når du går hjemmefra, og fortell barnet at du kommer hjem igjen. På den måten kan dere bruke de samme, trygge ritualene når barnet begynner i barnehagen. 

2. Ha rolige morgener 

Sørg for at morgenstundene deres ikke er så altfor hektiske; det gir generelt en bedre start på dagen, og færre konflikter senere. Kom dere derfor opp i god tid, og dersom du skal vekke barnet så gjør det rolig og forsiktig ved å åpne døren, trekke for gardinene og romstrere litt rundt slik at barnet våkner langsomt av seg selv. 

LES OGSÅ: Sjekk hvor mange barn per ansatt det er i din barnehage

3. Gi barnet en hyggelig overgang 

Små barn har vansker for å raskt omstille seg i skiftet fra hjem til barnehage, ettersom hjernen deres fremdeles er umoden. Derfor er det viktig med ekstra omsorg i nettopp denne overgangen. Mange barnehager har fokus på selvhjulpenhet hver gang dere skal ut døren. Om morgenen er det viktigere å prioritere å komme dere av sted, og at barnet får så mye nærvær og hjelp som det har behov for. Du kan støtte barnet ditt ved å la det øve seg på andre tidspunkter, som når dere begge to er opplagt og har god tid. 

4. Ta med noe hjemmefra 

Det kan være enklere for barnet å begynne i barnehagen dersom det får lov til å ta med seg en ting hjemmefra, som de kjenner godt og føler seg trygg med - som for eksempel en bamse eller et bilde av foreldrene; dette vil gjøre overgnagen fra hjem til barnehage hyggeligere. Dersom barnet har med seg en artig leke, kan dere leke med dette på vei til barnehagen og dermed gjøre turen dit morsommere. 

LES OGSÅ: Klær i barnehagen - dette trenger barnet

5. Ta deg tid - men ikke for mye  

Barnet bør vite at du har tid til å ta farvel, men samtidig bør du heller ikke bli så lenge at barnet merker at du har vansker for å gå. Følg magefølelsen din eller spør en av de ansatte om hva deres erfaring tilsier er best. Når barnet er i ferd med en lek eller sitter hos en voksen, er gjerne et godt tidspunkt for å dra. Kyss barnet farvel, og si at du kommer tilbake og henter ham eller henne - og dra der ifra. Dersom dere har det samme farvel-ritualet kan barnet føle seg trygg innenfor disse rammene, og samtidig vite at det ikke er noe å forhandle om. 

6. Si alltid farvel 

Du bør aldri snike deg unna barnet ditt. Det at du bare forsvinner uten varsel kan gjøre barnet utrygt, og det kan gi barnet angst for å miste deg. Fortell derfor alltid barnet ditt at du går, og når du kommer tilbake. Selv om barnet ditt kanskje har det travelt med å leke og ikke enser deg, er det likevel viktig å si tydelig farvel slik at barnet vet at du har gått. Det er ingen grunn til å kreve at barnet sier "ha det" til deg; barn er forskjellige, og ikke alle har behov for et farvel-ritual. 


Artikkelen ble opprinnelig publisert hos Mama.dk: "6 gode råd til at aflevere dit barn i instutisjon" . Mama.dk og Mammanett.no er begge eid av Aller Media.​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer