Fødsel:

6 kvinner forteller om da vannet gikk - i full offentlighet

– Svigermor hadde etter mange år endelig byttet ut sin gamle slitne IKEA sofa med en skikkelig fin en. Samboeren min og jeg var på besøk dagen før termin ...

NÅR VANNET GÅR: Hos de aller fleste gravide starter fødselen med rier, men noen opplever at vannet går på de mest ubeleilige steder. FOTO: NTB Scanpix
NÅR VANNET GÅR: Hos de aller fleste gravide starter fødselen med rier, men noen opplever at vannet går på de mest ubeleilige steder. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I amerikanske filmer er det alltid stor dramatikk når en gravid opplever at «vannet går». Det kommer gjerne et realt splæsj før den gravide må komme seg til sykehuset raskest mulig.

Men hva skjer egentlig når vannet går og stemmer det at man alltid må dra rett til fødestuen?

KK har snakket med et knippe mødre om hvordan de opplevde det da vannet deres gikk i full offentlighet.

Vannet gikk inne på restauranten

Yvonne Helgesen (29) forteller at hennes vannavgang ikke var helt ulik de scenene vi kjenner igjen fra ymse filmer.

På grunn av gallesyre ble fødselen forsøkt satt i gang i svangerskapsuke 39, men fordi det hele dro ut i tid bestemte hun og samboer Sveinung seg for å ta en liten matbit på en restaurant like ved sykehuset.

SOM TATT FRA EN FILM: Yvonnes vann gikk da hun og samboeren skulle spise på restaurant. FOTO: Privat
SOM TATT FRA EN FILM: Yvonnes vann gikk da hun og samboeren skulle spise på restaurant. FOTO: Privat Vis mer

– Vi hadde nettopp bestilt maten da det kjentes ut som om jeg måtte tisse. Kjæresten min var akkurat da ute en tur og da han kom tilbake reiste jeg meg for å se etter en do, forteller Yvonne.

– Da sa det bare «splæsj»! Fostervannet rant og rant, slik at både bindet, trusa, tightsen og kjolen ble gjennomvåt.

Like etter begynner riene for fullt og paret må derfor haste seg avgårde tilbake til sykehuset.

– Vi rakk aldri å få maten, så den stakkars kjæresten min ble stående sulten igjennom nesten hele fødselen som varte i seks-syv timer. I hans øyne var det han som hadde det verst, ler Yvonne.

Mer fostervann ved tvillinger

Ifølge Helsenorge.no innebærer vannavgang at det har gått hull på fosterhinnen slik at fostervannet, det vil si den væsken barnet ligger i inne i livmoren, lekker ut. Ofte kan dette være et tegn på at fødselen er i gang.

Mengden fostervann varierer riktignok fra person til person, vanligvis mellom 0,5 til en liter. Ved tvillinger er livmoren større enn ved «enlinger», noe som også kan gi mer fostervann.

TVILLINGMAMMA: Christinas vannavgang vakte nok litt mer oppsikt enn hun på forhånd hadde sett for seg. - Men alt i alt synes jeg det var en fin og morsom opplevelse, sier hun. FOTO: Privat
TVILLINGMAMMA: Christinas vannavgang vakte nok litt mer oppsikt enn hun på forhånd hadde sett for seg. - Men alt i alt synes jeg det var en fin og morsom opplevelse, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Christine Støle (24) var syv måneder på vei med sine tvillingjenter da hun etter en svangerskapskontroll bestemte seg for å ta turen innom et kjøpesenter for å kjøpe støttestrømper.

– Jeg var på vei mot kassa da det plutselig føltes som at jeg tisset på meg. Jeg tenkte «Shit! Skulle ikke drukket en stor brus», men før jeg rakk å tenke ferdig hørte jeg en kneppelyd og et stort splæsj, forteller Christine.

– Jeg ringte i panikk ut til samboeren min Paul Andre som ventet i bilen. Jeg sa «Vannet mitt gikk! Vannet mitt gikk!». Bare noen sekunder etterpå sto han ved siden av meg i butikken.

Samboerparet hadde heldigvis fått klar beskjed fra sykehuset om hva de skulle gjøre dersom vannet gikk.

På grunn av at jentene lå i sete- og fotleie og fordi hun bare var 32 uker på vei, var det viktig at hun umiddelbart la seg i stabilt sideleie og ringte føden.

– Så da gjorde jeg det da, midt i butikken mens jeg plasket i fostervann, smiler Christine.

– De ansatte i butikken var alle unge jenter som bare så forskrekket på meg. Hun ene lurte på om jeg kunne gå ut på bakrommet, mens en annen spurte om hun kunne finne noe til meg. Men jeg ble liggende og vente på ambulansen mens folk stod rundt og så på. Jeg glemmer aldri at to voksne damer hoppet over meg og sa «æsj, ikke trø i det»!

Etter hvert kommer ambulansen og med blålys og sirener på blir Christine kjørt til sykehuset hvor hun knappe to timer etterpå blir mamma for første gang.

– Det måtte fem mann til for å løfte meg opp på båra mens vannet fortsatt rant ut av meg. Da de endelig fikk trillet meg ut til ambulansen hørte jeg hvordan det peip i skoene til ambulansesjåførene, de var rett og slett gjennomvåte!

De fleste fødsler starter med rier

Selv om vannavgang i offentligheten både kan oppleves som dramatisk og litt flaut, er det imidlertid slett ikke slik at fødselen alltid starter med at vannet går.

Ifølge Lommelegen.no skjer spontan vannavgang før riene har startet bare i seks til 19 prosent av alle fødsler. En stor andel gravide opplever at vannet først går under den aktive delen av fødselen eller at fosterhinnen ikke brister av seg selv slik at jordmor må stikke hull på den

– Dette er nok en myte vi har fått fra filmer, da det mest vanlige faktisk er at fødselen starter med rier. Særlig hos førstegangsfødende, sier jordmor Marie Svedberg ved Klinikk for alle.

– Det er heller ikke alltid slik at det kommer mye fostervann på en gang. Dersom hodet er festet i bekkenet, sildrer det som regel bare. Men dersom hodet ikke er festet, slik at det er et mellomrom mellom hodet og bekkenet, kan det komme et splæsj.

– Noen ganger sildrer det når hodet ikke er festet også, fordi det bare har gått et lite hull på fosterhinnen. Ofte er mengden såpass liten at det er lett å tro at man bare har tisset litt på seg eller har utflod, sier hun.

Vannet gikk hjemme hos svigermor

Caya Hansen (26) er i ettertid sjeleglad for at hun ikke var blant de med aller mest fostervann. Hennes vann gikk nemlig i svigermors splitter nye sofa!

– Hun hadde etter mange år endelig byttet ut sin gamle slitne IKEA sofa med en skikkelig fin en. Samboeren min og jeg var på besøk dagen før termin da jeg plutselig kjente at jeg ble våt nedentil. Jeg trodde først det var utflod, siden jeg hadde vært litt plaget med det i svangerskapet.

– Det begynte å bli passelig vått der nede og det sluttet liksom aldri å piple. Jeg skulle snike meg på do for å sjekke hva som foregikk, men da jeg reiste meg opp fra sofaen kom det fossende fostervann nedover buksa, ler hun.

– Det kom heldigvis bare litt på puten jeg satt på, slik at svigermor fikk vasket det bort. Men jeg tenker på det hver gang vi er der og ser den sofaen!

SLAPP Å KJØPE NY SOFA: - Svigermor fikk heldigvis vasket det bort, men jeg tenker på det hver gang jeg ser den sofaen, sier Caya. FOTO: Privat
SLAPP Å KJØPE NY SOFA: - Svigermor fikk heldigvis vasket det bort, men jeg tenker på det hver gang jeg ser den sofaen, sier Caya. FOTO: Privat Vis mer

Ta alltid kontakt med sykehuset

Når vannet går må man ifølge jordmor Marie Svedberg alltid ta kontakt med sykehuset. Dette blant annet fordi det ved en åpning inn til barnet er en økt risiko for infeksjon.

– Når du ringer sykehuset vil jordmor alltid spørre deg om fargen på fostervannet, dersom du kan se det, om hodet er festet og om du har rier.

Dersom hodet ikke er festet er det en risiko for at navlestrengen kan falle ned og bli klemt mellom barnets hode og bekkenet. Hvis hodet ikke er festet skal man inn på sykehuset med en gang, det er derfor viktig at den gravide på svangerskapskontrollene får vite hvordan barnet ligger, forklarer hun.

– Misfarget fostervann betyr at barnet er stresset og har bæsjet i fostervannet. Hvis hodet er festet, man ikke har rier eller misfarget fostervann, kan man vente litt med å reise inn til sykehuset. Men man ringer alltid uansett, understreker Svedberg.

Ikke flau, bare lettet

Kristina Vanvik (23) forteller at hun tilfeldigvis befant seg på samboerens arbeidsplass da vannet plutselig gikk.

– Han jobber med transport og holdt på å laste bilen da jeg kjente at det kom noe som jeg ikke klarte å holde igjen. Jeg trodde først at jeg holdt på å tisse på meg, så jeg hoppet ut av bilen for å gå på do – og der gikk vannet foran mange av min samboers kollegaer, smiler hun.

OVERRASKET SAMBOERENS KOLLEGAER: Kristina synes allikevel ikke det var så ille at vannet hennes gikk i full offentlighet. FOTO: Privat
OVERRASKET SAMBOERENS KOLLEGAER: Kristina synes allikevel ikke det var så ille at vannet hennes gikk i full offentlighet. FOTO: Privat Vis mer

Selv om det kanskje høres litt flaut ut, forteller Kristina at det for henne bare var en positiv opplevelse.

– Det var en lettelse da jeg visste at datteren min endelig skulle få komme til verden. Jeg hadde hatt et tøft svangerskap og var klar for å få henne ut. Jeg tenkte i grunn lite over at jeg stod foran en masse folk mens det så ut som at jeg hadde tisset på meg, ler hun.

Viktig å holde kontroll på temperaturen

Dersom riene ikke har startet, behøver de fleste gravide ved vannavgang ikke reise inn til fødestuen. Du bør ifølge Helsenorge.no allikevel holde kontroll på temperaturen din.

Dersom du begynner å føle deg uvel eller får feber, må du ta kontakt med sykehuset. Du må også ta kontakt dersom barnets aktivitet i magen endrer seg eller om fostervannet endrer farge.

FIN OPPLEVELSE: Noomis vann gikk da hun var hjemme hos en venninne. - Jeg var ikke forberedt på at fødselen ville starte slik, men det var bare utrolig spennende, sier hun. FOTO: privat
FIN OPPLEVELSE: Noomis vann gikk da hun var hjemme hos en venninne. - Jeg var ikke forberedt på at fødselen ville starte slik, men det var bare utrolig spennende, sier hun. FOTO: privat Vis mer

Noomi Pilot (23) forteller at vannet hennes gikk da hun var på besøk hos en nær venninne.

– Jeg skulle sette noe inn i oppvaskmaskinen da jeg plutselig kjente noe varmt mellom beina. Jeg fikk småpanikk og tenkte at det var veldig flaut å tisse seg ut foran hele familien, smiler hun.

– Jeg var nemlig ikke forberedt på at fødselen ville starte med at vannet gikk, da det ifølge min venninne ikke var så vanlig. Men jeg opplevde det hele som utrolig spennende fordi jeg da visste at fødselen var i gang!

Vannet gikk da hun skulle kjøpe sengebeskyttelse

– Vannet mitt gikk inne på en bandasjistforretning da jeg skulle kjøpe kladder til å ha i sengen, forteller Ingrid Nybakk Henne (33).

– Jeg bøyde meg ned for å plukke det opp og «plask» så gikk vannet utover gulvet foran kassen. Jeg var da i fullgått svangerskap og slimproppen hadde gått på morgenen, så jeg burde nok egentlig holdt meg hjemme!

Ingrid forteller at hun i forkant hadde tenkt på hvor flaut det ville være dersom vannet gikk mens hun var ute av huset, men når det først skjedde synes hun faktisk at det var helt greit.

– Det var i hvert fall ikke flaut! Jeg tror en blanding av adrenalin, endorfiner og ymse hormoner koblet meg ut litt. Veien til bilen over Torgalmenningen derimot var litt flau, men heldigvis var jeg sammen med min svigerinne så vi fniste godt mens jeg vagget meg avgårde mot bilen for å sette nesen mot sykehuset!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer