Svangerskap:

6 påstander om svangerskap og fødsel - hvilke stemmer?

Det er mye informasjon å holde styr på når man går gravid. Her får du en oversikt over ting du kanskje lurer på i forbindelse med svangerskapet.

MYTE ELLER FAKTA: Kan du se på magen om bærer på en gutt eller jente? Og stemmer det at gravide må spise for to? FOTO: NTB Scanpix
MYTE ELLER FAKTA: Kan du se på magen om bærer på en gutt eller jente? Og stemmer det at gravide må spise for to? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du gravid? Da har du kanskje en haug med spørsmål. Mye av det vi tror vi vet om svangerskap og fødsel kommer fra filmer, gamle myter og ting vi har lest og hørt av andre.

KK har spurt eksperter om 6 påstander om svangerskap, og hvorvidt de stemmer eller ikke. Kanskje du blir litt klokere på hva som foregår i kroppen din?

1. Når vannet går har du dårlig tid

Stemmer som oftest ikke. Du har sikkert sett det i en rekke filmer: Vannet går, og det blir fullt kaos. En taxi må praies, den gravide skriker av smerte, og man må nå frem til sykehuset så fort som mulig. Hvordan er det i virkeligheten?

- Som oftest skjer ikke vannavgang på samme måte som på film. Det er ikke nødvendigvis et stort splæsj, og som oftest er det ikke så hektisk eller dramatisk. For å være godt i gang med en fødsel, trenger man også rier, sier Henriette Haugeto, som er jordmor ved Oslo Jordmor og kvinnesenter, til KK.

Ved vannavgang skal man riktignok ringe til sykehuset. Der vil jordmor stille deg ulike spørsmål for å kunne vurdere når du skal komme til en sjekk.

- I noen tilfeller er det nødvendig at man kommer med én gang, mens andre ganger får man vente litt hjemme. Det er en rekke faktorer som må vurderes for å si noe om hastegrad og hvor langt man er kommet i fødselsforløpet.

Hun forklarer at jordmor vil ønske å se fostervannet for å vurdere mengde, lukt og farge.

- Noen ganger forveksles vannavgang med urin eller tyntflytende utflod. Det er ikke nødvendig å skift bind rett før ankomst på sykehuset, men om du ønsker å skifte bind, ta med deg det våte bindet i en pose, sier Haugeto.

LES OGSÅ: Gravide Sunniva spiste tre desiliter jord hver dag

GUTT ELLER JENTE: Det finnes mange myter og kjerringråd som påstås å kunne avsløre om du bærer en gutt eller jente. FOTO: Shutterstock
GUTT ELLER JENTE: Det finnes mange myter og kjerringråd som påstås å kunne avsløre om du bærer en gutt eller jente. FOTO: Shutterstock Vis mer

2. Du kan se på mageformen om du bærer på en gutt eller jente

Stemmer ikke. Du har sikkert hørt de velkjente mytene: Legger den ekstra vekten seg kun på magen, bærer du på en gutt. Legger det seg på hoftene, er det mest sannsynlig en liten jente du venter. Hårvekst på leggene, mageformen og hvilken side du sover på, skal også si noe om hvilket kjønn du har i magen.

- Dette er en myte. Så langt har ingen forskning vist at dette stemmer, sier Haugeto.

Selv om mytene ikke er vitenskapelig bevist, kan det jo være god underholdning å sjekke dem ut! Her finner du 20 myter om hvordan du kan se om du venter en jente eller en gutt.

LES OGSÅ: 7 fakta du bør vite om fødselen

3. Drikker du alkohol som gravid, får barnet samme promille som deg

Stemmer. De aller fleste er nok enige i at alkohol og graviditet ikke hører sammen, og de aller fleste kvinner kutter ut all alkohol når de blir gravide. Og det stemmer faktisk at barnet i magen vil få like høy promille som mor, dersom hun drikker alkohol, ifølge Norsk Helseinformatikk. Resultatet av å drikke alkohol under svangerskapet kan bli en rekke av ulike skader, skriver de videre.

- Når en gravid kvinne drikker alkohol suges det opp i blodet og går over til fosteret via morkaken. Etter kort tid får derfor fosteret like høy promille som mor, har Henriette Øien fra Helsedirektoratet tidligere uttalt til KK.

4. Gravide kan bli glemske

Stemmer. Du har nok hørt om at gravide kvinner kan bli svært surrete? For ikke å glemme den velkjente ammetåka. Under svangerskapet endres fokuset til kvinnen.

Jordmor Henriette Haugeto forklarer at som gravid er man full av hormoner. Noen opplever at hormonene kan påvirke konsentrasjonen.

- Mot slutten av svangerskapet er det vanlig at fokuset flyttes mot det som er nært forestående, at man gjør klart til barnets ankomst og at konsentrasjonen/interessen for andre ting ikke er like stor. Dette kaller vi for «nesting».

KK har tidligere skrevet om hvordan gravide kvinner presterer dårligere på oppgaver som handler om oppmerksomhet, hukommelse og evnen til å ta beslutninger. Du kan lese mer om dette her.

5. Gravide må spise for to

Stemmer ikke. Du har helt sikkert hørt dette i flere filmer. En gravid kvinne spiser en svær middagsporsjon, og sier: «I'm eating for two!». Det er riktig at gravide kvinner må få i seg mer næring, men ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky sier at du ikke skal tenke at du spiser for to.

- De første ukene og månedene er babyen mikroskopisk liten. Men etterhvert som babyen vokser, og du også bygger mer morkake, mer brystvev og mer blod, trenger du mer mat. Likevel ikke som for to voksne.

Hun mener du heller bør tenke at du skal spise dobbelt så sunt, heller enn dobbelt så mye. Her er en guide fra Arsky som viser hva du kan trenge av ekstra mat under svangerskapet:

  • 1.–3. måned: En frukt ekstra om dagen, for eksempel et eple.
  • 4.–6. måned: Et mellommåltid ekstra, for eksempel en brødskive med fiskepålegg eller ost - og en frukt, for eksempel en appelsin - hver dag.
  • 7.–9. måned: To mellommåltider ekstra, for eksempel havregrøt med frø og nøtter og en skive med leverpostei og paprika - og en frukt, for eksempel en pære - hver dag.

LES OGSÅ: Slik bør du trene og spise som gravid

KOSTTILSKUDD: Ja, man bør ta visse tilskudd under svangerskapet. FOTO: Shutterstock
KOSTTILSKUDD: Ja, man bør ta visse tilskudd under svangerskapet. FOTO: Shutterstock Vis mer

6. Gravide bør ta kosttilskudd

Stemmer. Arsky forklarer at alle gravide anbefales å ta tilskudd av B-vitaminet folat de første 12 ukene.

- Dette fordi folat beskytter mot ryggmargsbrokk hos fosteret. Om du planlegger å bli gravid, kan du også ta folat før unnfangelsen. Etter 12. uke er ryggraden lukket og faren for brokk over.

Videre forklarer hun at det er for få kilder til mye folat i kosten, og at det faktisk er folat i tilskuddsform som har best effekt mot ryggmargsbrokk.

- Mange gravide har behov for tilskudd av D-vitamin, jern og jod, avhengig av kostholdet og jernlagre tidlig i svangerskapet. Mål verdiene hos legen din og finn ut hva du eventuelt trenger, sier Arsky.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer