6 ting du bør gjøre foran barna dine

Mange foreldre er redde for å gråte eller vise for mye følelser foran barna sine. Det trenger de ikke.

VIS FØLELSER: Ikke vær redd for å vise følelser foran barna - enten det er sorg eller glede. Vis gjerne at du er glad i partneren din. Foto: NTB scanpix
VIS FØLELSER: Ikke vær redd for å vise følelser foran barna - enten det er sorg eller glede. Vis gjerne at du er glad i partneren din. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du noen ganger vært veldig sliten og lei deg, og bitt i deg gråten – eller låst deg inne på badet for å la tårene renne fritt, i stedet for å gråte foran barna? Dette er det nok mange voksne som kan kjenne seg igjen i. 

Mange foreldre har lett for å tenke at de ikke bør vise seg svake og sårbare foran barna sine, noen tenker kanskje at barna vil bli usikre eller redde hvis de ser foreldrene gråte. Men det er slett ikke sikkert.

Kanskje gjelder det samme kyssing og kjærtegn? At foreldre tenker det er noe ungene ikke trenger å se, at det bare er flaut - både for barn og voksne? Tvert imot.

LES OGSÅ: Bør barna sitte ved bordet til alle er ferdige å spise?

DET ER LOV Å GRÅTE: Men hvis du gråter foran barna dine er det viktig å forklare hvorfor - og at det ikke er deres feil. Foto: NTB Scanpix/Stefanie Neumann
DET ER LOV Å GRÅTE: Men hvis du gråter foran barna dine er det viktig å forklare hvorfor - og at det ikke er deres feil. Foto: NTB Scanpix/Stefanie Neumann Vis mer

Ting du bør gjøre

Barneoppdragelsen er full av don’ts – altså ting vi ikke skal og bør gjøre. Og, nei, du bør kanskje ikke banne og sverge foran barna dine hver gang du skaller i ei skapdør – eller skjelle ut naboen høylytt i tide og utide. Det florerer med lister over ting foreldre ikke bør gjøre foran barna sine, som å kjefte, banne, baksnakke, snakke stygt om seg selv – og så videre og så videre.

LES MER: Virkemidler uten effekt

Men barneoppdragelse handler også om to do – altså ting vi bør gjøre. Og noen ganger kan det kanskje være lurt å gjøre ting man ikke nødvendigvis tenker er lurt?

Vi har fått hjelp av barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen til å sette sammen en liste over ting du faktisk bør gjøre foran barna dine:

Elisabeth Gerhardsen er spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi og har jobbet med barn og foreldre i over 25 år. Hun har skrevet flere bøker om barn, blant annet om barns selvfølelse. Hun jobber i dag med psykisk helsevern for Samisk nasjonalt kompetansesenter.

LES OGSÅ: Slik hjelper du barnet ditt til god selvtillit

BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen har skrevet flere bøker om foreldre og barn, og mener det er viktig å vise barna at vi ikke er ufeilbarlige. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Dam
BARNEPSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen har skrevet flere bøker om foreldre og barn, og mener det er viktig å vise barna at vi ikke er ufeilbarlige. Foto: Inger Marie Grini/Cappelen Dam Vis mer

1. Flørt med kjæresten

- Vis gjerne litt kjærlig småflørting med partneren. Det virker betryggende på barna, samtidig som det hjelper barna på en hyggelig måte å forstå at foreldrene ikke bare lever for barnas skyld, sier psykolog Elisabeth Gerhardsen.  

Så – kanskje er det ikke så farlig å bli tatt på fersken mens man kysser hverandre, eller gir partneren en vennskapelig dask på baken?

2. Vær åpen om vansker

-Vær åpen om ting som er vanskelig, både egne og andres problemer. 

Ikke skrem barna med din egen fortvilelse, men la dem på en rolig måte få innsikt i hva som foregår rundt dem. Ved å få vite at mormor har fått en sykdom som ikke er så lett for legene å behandle, skjønner de litt mer av hvorfor de voksne ser så alvorlige ut. Samtidig får de god modellæring i hvordan man takler vansker, om familiesamhold, og å prioritere den som trenger deg, sier Gerhardsen.

Mange voksne er redde for å snakke med barn om sykdom og død, og forsøker gjerne å dekke over ting som er vanskelig. Barn forstår ofte mer enn man tror. Hvis man synes det er vanskelig å fortelle barna om slike ting kan det være lurt å søke råd.

3. Vis at du er lei deg

Å gråte foran barna sine kan faktisk være helt greit. Ungene forstår mer hvis du forklarer dem hvorfor du er lei deg, men pass på at du ikke gir barna skyldfølelse. 

- Ikke dekk over om barnet tar deg på fersken i å tørke tårer. Gi barnet forklaring tilpasset barnets alder, og forsikre de minste om at det ikke er deres skyld, og at det vil gå over.  Du bør takle barnets humørsvingninger uten selv å bryte sammen, så om du gråter i en konflikt med barnet bør du forklare at du er ekstra sliten i dag på grunn av noe annet enn barnet, sier Gerhardsen.

Å gråte på kino eller foran tv-skjermen trenger heller ikke være så dumt – eller flaut. Det viser barna at du har empati og kan leve deg inn i andres liv og skjebne.

LES OGSÅ: 12 vanvittige ting foreldre gjør for barna sine

4. Vis ansvarsfølelse og medfølelse med andre

- Ved at barnet ser du lukker naboens postkasse i regnvær, tilbyr en håndsrekning til noen som strever med å komme inn med barnevogn på bussen, eller at du spør et barn som ser litt forkomment ut om det trenger hjelp lærer barnet både empati, og en villighet til å hjelpe andre, sier Gerhardsen.

Noe å tenke på for noen og enhver i den travle hverdagen? De færreste nordmenn har vondt av å være litt mer hjelpsomme.

LE AV DEG SELV: Vis selvironi og vær en god rollemodell. Foto: NTB scanpix
LE AV DEG SELV: Vis selvironi og vær en god rollemodell. Foto: NTB scanpix Vis mer

5. Vis selvironi og aksept for egne mangler

- Ved å vise toleranse for egne feil og en avslappet holdning til eget utseende gir du barnet trygghet til å stå imot presset de dessverre kommer til å møte om å være perfekte på alle måter, sier Gerhardsen.

Det er lov å le av seg selv når man tabber seg ut. Dette kan lære barna dine selvironi. Det å se at mamma går på jobb med hullete sokker kan kanskje også være greit? Barn trenger å se at alle ikke er perfekte - og at alle ikke trenger å være perfekte.

LES OGSÅ: - Klart du kan si «så flink du er» til barnet ditt!

 

6. Vær snill mot deg selv

Mange voksne – kanskje særlig kvinner, er altfor strenge mot seg selv, enten det gjelder prestasjoner eller utseende. Dette er en form for negativitet barn fort plukker opp og kan begynne å kopiere etter hvert. Derfor anbefaler den amerikanske familieterapeuten Susan Stiffelman foreldre å være snillere mot seg selv:

- Ikke si ting som “jeg hater kroppen min”, “Jeg kan ikke tro hvor tjukk jeg er blitt” eller “i dag sa jeg en utrolig dum ting”. Barn bør oppleve at foreldrene er snille mot seg selv. De bør få se foreldre som setter pris på ting de gjør bra, og forteller hva de er takknemlige for. Det er viktig at foreldrene er gode modeller slik at barna lærer å bli glade i seg selv, ta vare på seg selv og være snille med seg selv, sier Stiffelman til nettstedet parenting.com.

LES OGSÅ: Professor: - Ekspertveldet i barneoppdragelse har gått alt for langt!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer