6 tips til barnebursdag på budsjett

Unngå å bidra til «bursdags-inflasjonen». Slik gjør du barnebursdagen billig både for deg selv og gjestene.

BARNEBURSDAG PÅ BUDSJETT: Jovisst skal barna få kose seg med bursdagsselskaper - men det trenger ikke koste skjorta! Foto: NTB Scanpix / Tor Richardsen
BARNEBURSDAG PÅ BUDSJETT: Jovisst skal barna få kose seg med bursdagsselskaper - men det trenger ikke koste skjorta! Foto: NTB Scanpix / Tor Richardsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnebursdager er ikke hva det en gang var.

Tidligere var en barnebursdag synonymt med pølser, brus og lek i hagen, nå er forventningene langt større

– Hvordan vi feirer barnas bursdag har endret seg, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

– Nå skal det gjerne være et tema og en destinasjon på agendaen, som lekeland, badeland, ridning eller annet som gjerne koster en del når man skal ha med et titalls barn.

LES OGSÅ: En barnebursdag trenger ikke koste mer enn to hundre kroner

Foreldre setter standarden

Ifølge tall fra SSB lever hele 92 000 barn i Norge under den offisielle fattigdomsgrensen. Dette betyr at mange barn ikke har foreldre som kan punge ut for dyre barnebursdager eller gaver til et titalls barnebursdager

ADVARER MOT PENGEGALOPP: – Det er viktig å huske på at det er vi som foreldre som setter standarden til barnas bursdagsfeiring, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal
ADVARER MOT PENGEGALOPP: – Det er viktig å huske på at det er vi som foreldre som setter standarden til barnas bursdagsfeiring, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

– Det er viktig å huske på at det er vi som foreldre som setter standarden til barnas bursdagsfeiring og det er ikke sikkert at alle foreldrene kan innfri forventningene. Da ender man fort opp med et svært skuffet barn som føler seg utestengt fordi han eller hun ikke kan feire bursdagen slik «alle» andre gjør, sier Sandmæl.

Dyrt å gå i barnebursdager

For det er ikke bare det å arrangere barnebursdager som kan koste foreldre mye penger.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB, deltar barna våre i snitt på 13 barnebursdager i året. Barn i barneskolealder deltar på flest med hele 17 bursdager i året. 

– Til hver bursdag kjøper vi foreldre gave for cirka 150 kroner. Har man barn i barneskolealdrer bruker vi altså 2550 kroner i året på gaver til barnets klassekamerater. Dette synes jeg er mye penger. Selv om din lommebok tillater det så bør man tenke på at ikke alle har like mye å rutte med, sier Sandmæl.

- Bli enig på foreldremøtene!

Hun mener dette er en problemstilling foreldre ikke bør være redde for å ta opp på foreldremøter.

– Det kan være vanskelig for en forelder å stå alene i kampen mot kjøpepresset, derfor er foreldremøtet en viktig arena for å skape en felles front. Ved at alle foreldrene for eksempel blir enige om et maksbeløp på bursdagsgaver, vil dette føre til større forståelse og til mindre mobbing og ekskludering, sier hun.

Hun mener foreldre selv kan bidra til å unngå «bursdagsgave-inflasjon» ved å rett og slett kjøpe billigere gaver.

– Det er kun vi voksne som bryr oss om hva bursdagsgaver koster, ikke barna. En gang ga sønnen min en prompepute til 20 kroner og det ble bursdagens hit. Mange barn har allerede rommet fullt av leker, da kan det være bedre om hele klassen spleiser på en stor ting eller en opplevelse som en tur til svømmehallen eller kino, sier hun.

LES OGSÅ: Lut lei av alle reglene rundt barnebursdagene

BURSDAGSKAKE: Kake med lys hører barnebursdagen til, men kanskje rekker det med bare en kake? Foto: NTB Scanpix / Tor Richardsen
BURSDAGSKAKE: Kake med lys hører barnebursdagen til, men kanskje rekker det med bare en kake? Foto: NTB Scanpix / Tor Richardsen Vis mer

Slik gjør du barnebursdagen billig:

1. Start planleggingen tidlig

Nettsiden Parents.com tipser om at det kan være økonomisk lurt å starte planleggingen tidlig. Slik har du tid til å sammenligne tilbud fra forskjellige forretninger og kjøpe det du trenger på eventuelle salg. På denne måten unngår du forhåpentligvis å måtte rase ut i siste minutt for å kjøpe en overpriset vare som du har glemt.

2. Lag invitasjonen selv

– Dette er en morsom aktivitet du kan gjøre sammen med barnet ditt. Dere kan enkelt lage invitasjoner ved å lime et hvitt ark på en kartong, bruk så farger og eventuelt glitter til å skrive og dekorere, tipser Sandmæl. 

Et annet alternativ kan være å sende ut invitasjonen digitalt, enten i email eller på sms. Bruk et fint foto av barnet eller last ned en gratis mal fra nettet.

3. Lag maten selv

– Server noe som er enkelt å lage og som ikke koster skjorta. Pølser, pannekaker, eller hjemmelaget pizza er både godt og billig! Det kan også være mye penger å spare på å bake selv. Ønsker du å gjøre det enda enklere, er gele en stor favoritt blant barna, sier Sandmæl. 

Det er mange måter du kan få en enkel kake til å se mer avanser ut. En ferdigpose-kake blir straks en temakake når den pyntes med (vaskede!) småleker som legoklosser eller biler. Eller hva med en godterikake pyntet med all slags smågodt?

4. Gå ut og lek

Det er slett ikke noe galt i å la barna få leke helt fritt i barnebursdagen, flytt gjerne bursdagen ut for mer boltreplass. 

– Bruk naturen som lekeplass. Du kan for eksempel rigge til for aktiviteter som hinderløype og pølsegrilling på bål, tipser Sandmæl. 

5. Slå dere sammen 

Dersom man har lite plass hjemme, kan det være fristende å koste på seg å arrangere barnebursdagen på lekeland eller lignende. Dette kan riktignok gjøre et stort innhogg i lommeboka.

– Hvis barnet har et stort ønske om å arrangere bursdag på et sted som koster litt ekstra kan barna i klassen med bursdag den perioden feire sammen, på denne måten kan dere dele på kostnadene, sier Sandmæl. 

6. Spennende aktiviteter

Bursdagsaktiviteter trenger ikke å være spesielt kompliserte eller kostbare. – Hva med å arrangere skattejakt rundt om i huset eller i området der du bor. Her er det kun fantasien som setter grenser, sier Sandmæl.

Har du forsøkt å la barna spise geleen med sugerør? Dette er en aktivitet som koster nesten ingenting, som er veldig morsom (tenk å endelig få lov til å slurpe!) og som holder barna okkupert en god stund. Andre rimelige aktiviteter er ballongleker, stol-leken og blindebukk.

LES OGSÅ: «Petter» (4) var den eneste som ikke fikk komme i bursdagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer