7 fakta du bør vite om fødselen

Fødselsfaser, kynnere, rier, slimpropp, fostervann, avføring, morkake... Det finnes enkelte ting det kan være greit å kjenne til før den store dagen kommer!

FAKTA OM FØDSELEN: Fødselen er en stor begivenhet som det kan være greit å kunne litt om på forhånd! Foto: NTB Scanpix
FAKTA OM FØDSELEN: Fødselen er en stor begivenhet som det kan være greit å kunne litt om på forhånd! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være gravid er en spennende reise som for de fleste kvinner ender i en vaginal fødsel.

Uansett om du er gruer eller gleder deg til denne store hendelsen;

Det finnes enkelte ting det kan være greit å kjenne til før den store dagen kommer.

Her er 7 ting du bør vite om fødselen!

1. Fødselen består av tre faser

Ikke alle er klar over at fødselen består av tre stadier som har forskjellig lengde og grad av smerte. Den første delen kalles åpningsfasen og i denne perioden åpner livmorhalsen og mormunnen seg. Fødselskanalen utvider seg og klargjør seg på å ta imot et foster. 

Den andre delen kalles utdrivningsfasen og er perioden fra man har full åpning (10 cm) til barnet er født. 

Tredje og siste fase kalles etterbyrden og er den perioden hvor livmoren trekker seg sammen og utløser morkaken. I denne perioden blir eventuelle rifter rengjort og sydd. 

2. Det er forskjell på rier og kynnere

Begrepene brukes ofte om hverandre, men det er en viss forskjell på det å ha en rie og en kynner.

En kynner er en sammentrekning av livmoren, som hverken har et fast intervall eller en fast lengde. Kynnere gjør vanligvis ikke spesielt vondt og det er helt vanlig at man får dem lenge før selve fødselen setter i gang.

Rier skiller seg fra kynnere ved at de er vondere, kommer med kortere og kortere mellomrom og varer opp til eller mer enn ett minutt. Rier er et tegn på at fødselen er i gang. 

SLIMPROPPEN: Må ikke forveksles med denne karen! Han gjør bare sitt beste, uansett hvor irritert du blir på ham i «kampens hete». Foto: NTB Scanpix
SLIMPROPPEN: Må ikke forveksles med denne karen! Han gjør bare sitt beste, uansett hvor irritert du blir på ham i «kampens hete». Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Hva slimproppen er

Mormunnen er nederste del av livmorhalsen og den skiller skjeden fra begynnelsen av livmoren. Rundt denne mormunnen finnes det alltid slim som skal beskytte deg mot infeksjoner. 

Når du blir gravid, vil dette slimet bli tykkere slik at det enda bedre beskytte fosteret mot oppadstigende infeksjoner. 

Allerede i svangerskapsuke 4 har slimet forandret seg, og er et av svangerskapstegnene en lege kan notere seg ved gynekologisk undersøkelse. Slimproppen øker noe i omfang underveis i graviditeten.

LES OGSÅ: Slik foregår en hjemmefødsel

NÅR VANNET GÅR: Er det grunn til å få full panikk? Foto: NTB Scanpix
NÅR VANNET GÅR: Er det grunn til å få full panikk? Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Hva som skjer når vannet går

Et klart signal på at fødselen er i gang, er at hinnene som omslutter fostervannet med fosteret brister og det kommer blank væske fra skjeden. 

Mange har sikkert sett hva som skjer når vannet går på film – det er gjerne et stort splæsj i de mest upassende situasjoner. Det er imidlertid ikke alltid at det kommer så store mengder fostervann, vanlig mengde er cirka 0,5-1,5 liter.

Når du merker at vannet går bør du ta kontakt med fødeavdelingen.

5. At morkaken kommer ut etterpå

Morkaken har som funksjon å gi fosteret næring og oksygen, samt å beskytte fosteret mot skadelig påvirkning. Den transporterer også bort avfallsstoffer og produserer hormoner. 

Vanligvis fødes morkaken like etter barnet, ofte i en svak ri. Mange kaller dette "etterbyrden". De fleste vet at morkaken skal komme ut etter at barnet er født, men for mange kan det være en overraskelse at det kan ta litt tid.

NÅR MAN IKKE KLARER Å HOLDE IGJEN: - Slapp helt av! Ingen av fødselshjelperne kommer til å reagere på denne måten! Foto: NTB Scanpix
NÅR MAN IKKE KLARER Å HOLDE IGJEN: - Slapp helt av! Ingen av fødselshjelperne kommer til å reagere på denne måten! Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. At det er helt vanlig å bæsje på seg under fødselen

Avføring er gjerne ikke det temaet som diskuteres hyppigst i venninnegjengen når de deler sin fødselshistorie, men det er faktisk helt vanlig å bæsje på seg under fødselen.

Når trykketrangen kommer, er det rett og slett umulig å holde inne det som eventuelt måtte befinne seg i tarmen.

De fleste sykehus tilbyr kvinnen å ta klyster om man har tid til det før fødselen. Dersom man ikke får tilbudet, kan man be om å få det.

Det er imidlertid ikke noe problem om du ikke rekker å ta klyster før fødselen. Fødselshjelperne er veldig vante med situasjonen og gjør en god jobb i å passe på at avføring ikke kommer i kontakt med babyen.

7. Du trenger ikke være på sykehuset så lenge som anbefalt

På samme måte som du fritt kan velge fødested, er også helsehjelp etter fødselen et frivillig tilbud. Noen sykehus anbefaler imidlertid at du er på sykehuset minst 4-6 timer etter fødselen før det er trygt å reise hjem.  

De fleste kvinner blir i omtrent tre dager på barselavdelingen, men dette er individuelt og du kan reis hjem når du er klar for det! 

LES OGSÅ: Dette kan bli fremtidens keisersnitt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer