7 tegn på at barnet ditt har det bra i barnehagen

- Dette skal du se etter!

VIKTIG Å HA DET BRA I BARNEHAGEN: Det er ikke alltid like lett for foreldrene å skjønne hvordan barna har det i barnehagen. Foto: NTB Scanpix
VIKTIG Å HA DET BRA I BARNEHAGEN: Det er ikke alltid like lett for foreldrene å skjønne hvordan barna har det i barnehagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trives barnet mitt i barnehagen?

Dette spørsmålet er en gjenganger hos mange foreldre, spesielt de første årene når barnet ikke kan utrykke med ord hvordan det har det.

Selv om barnehagepersonalet forsikrer deg om at barnet ditt slutter å gråte like etter at du har gått fra barnehagen, kan det være vanskelig å gi slipp på tanken om at barnet ditt kanskje mistrives

BRUKER MYE TID PÅ Å BLI KJENT: – Hvert barn er unikt og vil ha sin egen unike måte å vise trivsel på, mener Camilla Hagstrøm, leder i Espira Kløverenga barnehage. Foto: Espira Kløverenga barnehage
BRUKER MYE TID PÅ Å BLI KJENT: – Hvert barn er unikt og vil ha sin egen unike måte å vise trivsel på, mener Camilla Hagstrøm, leder i Espira Kløverenga barnehage. Foto: Espira Kløverenga barnehage Vis mer

Individuelle tegn

Om et barn trives eller ikke, kan ifølge Camilla Hagstrøm, styrer i Espira Kløverenga Barnehage, vises på forskjellige måter. 

– Hvert barn er unikt og vil ha sin egen unike måte å vise trivsel på. Noen barn smiler og ler lett mens andre er mer alvorlige typer. 

– For oss handler det om å bli kjent med hver og en, og deres personlighet. Men at de finner ting å gjøre og ikke bare streifer hvileløst rundt, det er et godt tegn for meg, smiler hun.

Bra at barnet viser følelser

– Jeg ser også på det som et godt tegn at barna tør å vise følelser her i barnehagen, og det inkluderer også de «negative» følelsene; sinne, tristhet og så videre.

– Vår jobb er å anerkjenne alle de ulike følelsene, samt hjelpe de som trenger det med litt regulering. Når barna også spiser og sover godt, begynner det å føles bedre for oss rundt, sier hun.

- De fleste barn trives godt

May Britt Drugli er professor i pedagogikk ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge ved NTNU. Hun sier de aller fleste barn trives og har det bra i barnehagen.

– Men man må være obs på at dette ikke gjelder alle eller hele tiden. Derfor bør barns trivsel være et tema som foreldre og personal jevnlig snakker om, og som man også snakker med de eldste barnehagebarna om, sier hun.

– Det er personalet som lettest ser utrykk for trivsel i de vanlige hverdagssituasjonene og de må formidle det de ser til foreldrene. Trygge foreldre er bra for barna. Men det betyr også at personalet raskt må snakke med foreldrene dersom barnet begynner å utvise mer negative følelser eller lignende. Det kan være et tegn på at de ikke trives eller har det bra, sier hun.

LES OGSÅ: Foreldreplakaten - slik får du et godt samarbeid med barnehagen

7 tegn på at barn har det bra i barnehagen

1. De viser positive følelser i samspill med personal og barn.
2. De smiler, ler og viser glede i det daglige samspillet. 
3. De viser glede ved gjensyn med personal og andre barn.
4. De har noen å være sammen med og noe å holde på med.
5. De søker hjelp, støtte og trøst når de trenger det (og da får de dette)
6. De er opptatt å leke, utforske og lære, inne og ute (på sitt nivå)
7. Eldre barn vil fortelle om morsomme historier eller har positive kommentarer om barnehagen.

Kilde: May Britt Drugli

Viktig med god tilvenning

En god tilvenningsperiode er ifølge Camilla Hagstrøm grunnleggende for at barn skal trives i barnehagen. 

– Det er viktig at det brukes nok tid og at barnet opplever trygge voksne, sier hun. – Både de som tar imot barnet her i barnehagen og foreldrene har mye å si for barnets opplevelse. Det er jo rett og slett slik at mange foreldre synes dette er både skummelt og ubehagelig, og disse følelsene smitter lett over på barnet. 

– Vi anbefaler gjerne foreldre å komme innom oss noen ganger de siste månedene før oppstart, for korte besøk, samt har et eget foreldremøte for de helt ferske. Alt dette for at også foreldrene kan oppleve tilvenningen som tryggere

Lar barna styre dagene i starten

Hagstrøm forteller at de i starten kutter ut mange av de faste aktivitetene og lar hverdagen styres av de nye barna og deres behov

– Enkelte barn trives best inne på egen avdeling i starten, noen vil helst være ute, noen trenger et fang, noen en hånd, mens andre smetter rett inn i sin nye hverdag og er i gang med lek og samspill fra første stund. 

– Det viktigste er at vi tar oss tid til å forstå de signalene barna viser så godt som mulig. Vi følger en «mal» for tilvenning, men det er viktig at vi også er i stand til å gå utenfor malen, og gjøre individuelle tilpasninger for de som trenger det!

LES OGSÅ: Fem spørsmål du ikke tør stille barnehagen

NÅR BARNET GRÅTER: Trenger ikke bety at de mistrives, sier professor i pedagogikk May Britt Drugli. Foto: Privat
NÅR BARNET GRÅTER: Trenger ikke bety at de mistrives, sier professor i pedagogikk May Britt Drugli. Foto: Privat Vis mer

Mistolker barnas gråt

Et kjent situasjon for mange foreldre til små barn, er at barnet hylgråter når foreldrene skal gå fra barnehagen. Da er det lett å tro at årsaken kan være at barnet ikke har det bra. 

– Det kan det selvsagt være et tegn på og da må det tas på det største alvor, men ofte er det et uttrykk kun for at de ikke liker at foreldrene går, sier May Britt Drugli.

– I slike situasjoner må personalet formidle konkret informasjon til foreldrene om hva som skjer etter at de har gått. For eksempel at barnet etter litt trøst er i full gang med lek, smiler og har det fint. Det vil trygge foreldrene på at barnet trives i barnehagen, men allikevel ikke liker avskjeden. 

– Hvis små barn derimot ikke roer seg om morgenen, må barnehagen og foreldrene raskt forholde seg til at dette barnet trolig ikke trives og finne ut av hva som må gjøres, legger hun til.

Helt normalt å gråte

Camilla Hagstrøm forteller at det ikke er uvanlig å oppleve at barnet gråter i tilvenningsperioden men også i perioder gjennom hele barnehagetiden.

– At barna gråter når de blir levert er jo den naturligste ting i verden. I starten er de utrygge på hva dette nye livet innebærer, og de ser sine kjære bevege seg bort. Enhver kan vel oppleve dette som litt tøft? 

– Og de gråter i perioder resten av dagen også, kanskje er de sultne, kanskje tørste, eller trøtte, eller kanskje de rett og slett savner mamma og pappa. Utfordringen i begynnelsen er at vi som ansatte ikke vet enda, for vi har ikke rukket å bli godt nok kjent.

– Men det handler om å ta signalene på alvor, møte barna i sine følelser, og jobbe jevnt og trutt med å skape den gode relasjonen som vi er avhengige av for å gi hvert barn den fantastiske starten på livet som vi ønsker. God dialog er uvurderlig; foreldrene må snakke med oss om sine bekymringer og vi må informere så godt vi kan om de timene barnet er hos oss. 

LES OGSÅ: Utstyret barnet trenger i barnehagen - som ikke koster flesk!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer