” Ohoi, dette var jo gøy!” Foto: Claire Porter / Flickr CC
” Ohoi, dette var jo gøy!” Foto: Claire Porter / Flickr CC Vis mer

7 tips som gjør pottetreningen til en lek

Publisert

Har du forsøkt “alt” for å få barnet ditt til å slutte med bleie? Ikke svar ja før du også har testet disse metodene!

Det er ikke alltid overgangen fra bleie til potte er like rask og smertefri som man gjerne skulle ønske. Her er 7 tips som gjør det morsommere for de små:

Egne pottebøker

Et problem for mange er at barnet ikke sitter lenge nok på potta til å utføre hverken nummer en eller nummer to.

Men hvis man gjør potteturen til en riktig kosestund, kan barnet bli sittende lenge. Et varmt og godt badegulv som det er deilig å sette “tottelottene” på og et par favorittbøker kan gjøre susen. Noen barn vil “lese selv” og nyte privatlivets fred, mens andre trenger at du leser for dem.

Utvilsomt passende potte-lektyre. Foto: produsentene
Utvilsomt passende potte-lektyre. Foto: produsentene Vis mer

 

 

For å gjøre det ekstra attraktivt, kan du ha noen bøker som det kun er tillatt å lese når man sitter på potta. Det finnes mange morsomme barnebøker som kan passe utmerket som do-lektyre for de små – for eksempel “Endelig bæsj!” av Camilla Lundsten, “Bæsj!” av Stephanie Blake og “Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans” av Werner Holzwarth.

Det finnes også to bøker som heter “Go’ jentas pottebok” og “Go’ guttens pottebok” av Dawn Sirett. Disse har hver sin lille historie og fotografier av jenter/gutter som går på do og potte.  I tillegg inneholder de fine klistremerker som man kan gi i belønning til barnet.

LES OGSÅ: Barneoppdragelse - 10 vanlige utfordringer 

Syng en liten potte-trall

Er barnet ditt glad i sang og musikk? Da kan det være et smart triks å la potteturen få en egen liten “hymne”. Finn en morsom sang eller en melodi som du vet barnet liker fra før og syng den hver gang hun/han sitter på potta. 

“Diddelido diddelido – alt gikk i do!”  Foto: Sarah Kanouse  / Flickr CC
“Diddelido diddelido – alt gikk i do!” Foto: Sarah Kanouse / Flickr CC Vis mer

 

 

 

Visvas sin gamle do-sang er en klassiker for alle oss som er oppvokst på 70- og 80-tallet og er svært passelig i denne stund. For dere som ikke helt husker; sangen heter “Diddelido Diddelido” og starter med “Her sitter jeg sånn litt på tvers og synger på et lite vers, venter på en liten bæsj”.

Følg gjerne opp med en skikkelig applaus når det kommer en liten skvett i potta. Hensikten er å la barnet forbinde potta med noe veldig positivt (og gøy!) og dermed få lyst til å bruke den hver gang – istedenfor å velge å gjøre sitt fornødne i bleia.

Invester i en spesialpotte

Det kan være smart å gå til innkjøp av en artig potte som barnet gleder seg til å sitte på – og potte-utvalget er større enn man skulle tro. Det finnes alt fra potter som ser ut som et lekeapparat til potter med eget iPad-stativ! Sistnevnte er ikke å få kjøpt her til lands ennå, og godt er kanskje det?

Potter for en hver smak. Foto: Produsentene
Potter for en hver smak. Foto: Produsentene Vis mer

 

 

 

Noen av de mest populære er de pottene som avgir lyd og musikk når det kommer noe oppi. Dette skal motivere barnet til å komme tilbake gang på gang. Enkelte potter kan også settes oppå toalettskålen for å gjøre overgangen til toalettet enklere og noen kan gjøres om til en krakk når potten ikke lenger er nødvendig.

Om du allerede har en litt kjedelig og vanlig potte og ikke er så interessert i å kjøpe ny – kan du la barnet ditt få gleden av å dekorere den selv med fine klistremerker.

LES OGSÅ: Potteklistremerker

La barnet få kjøpe tøffe truser

Enkelte mener at dagens bleier er for komfortable og at de ikke gir barnet nok incentiv til å slutte med å gjøre fra seg i bleien. Det kan derfor i enkelte tilfeller fungere best bare å kutte ut bleien og heller være forberedt på å ta den ekstra runden med vasking som det vil innebære. 

Tøft undertøy er motiverende. Foto: Lindex.no
Tøft undertøy er motiverende. Foto: Lindex.no Vis mer

 

 

 

Har du mange tepper og tekstilmøbler i huset, vil det nok være en fordel å dekke de til i den innledende fasen. Ekstra jobb for oss, men da vil i alle fall barnet få oppleve at det er ubehagelig å gå med vått undertøy. Men vær obs på at du ikke på noen måte straffer eller gir barnet negative tilbakemeldinger når det kommer noe i trusa. Sørg også for regelmessige dobesøk for å minimere antall uhell.

LES OGSÅ: Start pottetrening ved 18 måneders alder   

Dersom du ikke er helt klar for å kutte bleien om natta, kan du kjøpe såkalte “Trusebleier” som holder på fuktigheten men som ikke fjerner følelsen av våt bleie. Kall det gjerne “pysjamastruse” eller noe som gjør at barnet skjønner hvorfor det ikke kan bruke den på dagtid.

Mange av de store kjedebutikkene har undertøy med motiver som helt sikkert vil falle i smak hos de små. Her kan man få alt fra truser med vakre prinsesser til tøffe superhelter. Ta med minsten på shopping og la barnet selv få velge ut hva det vil ha. Å være stor er en fin motivasjon til å slutte med bleie!

Få følge av en liten venn!

Har barnet ditt en favorittbamse eller dukke som følger med overalt? Da må jo selvsagt denne også få være med på toalettet! Kjøp en dukkepotte som bamsefar eller dukkemor kan sitte på og plasser den ved siden av minstemanns potte. 

Klart bamse må få sin egen potte! Foto: Darren W / Flickr CC
Klart bamse må få sin egen potte! Foto: Darren W / Flickr CC Vis mer

 

 

 

Et alternativ er at du gir barnet ditt en babydukke som kan tisse selv (finnes også i gutte-versjon!) og la barnet ditt få leke mye med dukken i god tid før dere starter pottetreningen. På den måten vil barnet være mentalt forberedt og forbinder potten med noe positivt.

Treffsikkerhet er en dyd

Enkelte gutter velger å stå istedenfor å sitte, men dette med å sikte riktig er ikke alltid like lett. En ting de fleste gutter responderer bra på, er når oppgaver blir gjort om til et spill – som å skyte på blink. Fest små “objekter” nederst på innsiden av toalettet, som guttungen kan ha som mål om å treffe med strålen. Det er selvfølgelig viktig å finne ting som ikke vil tette rørene når de blir skylt ned. Så det kan for eksempel være små “klatter” med barberskum eller puffet ris. 

Å trene på treffsikkerheten kan være smart… Foto: Johan Bire / Flickr CC
Å trene på treffsikkerheten kan være smart… Foto: Johan Bire / Flickr CC Vis mer

 

 

Dette er utvilsomt en temmelig utradisjonell måte å angripe saken på, men om det fungerer vil du kunne glede deg over utallige sparte timer når det gjelder toalettvasking i årene som kommer!

LES OGSÅ: Bleier med innebygd alarm 

Ren og skjær belønning

Om du har prøvd å gi masse ros, sunget utallige sanger og gitt stående applauser - men det allikevel ikke har fungert for barnet ditt, kan du gå drastisk til verks å innføre premiering. Her er det viktig at man ikke “skyter seg selv i foten” ved å innføre så heftige premier at barnet behøver en avvenning av selve premieringen når målet med pottetreningen er nådd. Metoden går nemlig ut på kun å gi barnet premier i oppstartfasen, og når barnet etter hvert får teken på dette skal belønningen opphøre. 

Masse ros og påskjønnelser gjør pottetreningen til en glad stund. Foto: Todd Morris / Flickr CC
Masse ros og påskjønnelser gjør pottetreningen til en glad stund. Foto: Todd Morris / Flickr CC Vis mer

 

 

 

En måte å gjøre det på er å premiere med klistremerker på et “potteskjema” eller i en egen “pottebok”. La barnet få velge seg et klistremerke og klistre det opp selv. Du kan eventuelt også la barnet få en ekstra premie ved fem oppnådde klistremerker, men det er viktig at du ikke gjør det for komplisert. 

LES OGSÅ: Pottetrening: kan man bli bleiefri på tre dager?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer