8 åringen - brytningstid

Selv om det er en lite stormfull periode barnet nå går igjennom frem til pubertetsalder, er det likevel viktige år i barnets liv og utvikling. "Tweens" avledet av ordet "between", blir stadig brukt om barn mellom 8-12 år. Tweens står i brytningstid mellom barn og ungdom.

Har du en åtteåring - ja, da har du en "tweens" Foto: Shutterstock.com ©
Har du en åtteåring - ja, da har du en "tweens" Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Våre grunnleggende karaktertrekk er sort sett lagt i 8-årsalderen. Barnet vil selvsagt fortsatt utvikle seg, og kanskje nye og uventede anlegg kan springe frem? Men vi kan si at en 8-åring viser mye av hvilken personlighet han også vil ha som voksen. De første leveårene gjør oss i vesentlig grad til den vi blir.

Åtteåringen kaster loss - og begynner på en reise som de etter hvert må klare på egen hånd." (Forstå 8-åringen, Lisa Miller)

Regelrytter?

8 åringen vet hvilke regler som gjelder hjemme og på skolen, og bruker minimalt av energi på å sette spørsmålstegn og krangle om dette (Men bare vent... det kommer på senere alderstrinn!) De kan være små dydsmønstre som har sans for en god sak, enten det er miljøvern eller u-hjelp. Her kan de vise stort engasjement.

Les også:
Når skal barnet få mobiltelefon?
Foreldre - unngå masefella!

Forholdet til foreldre

Barnet er selvsagt fortsatt avhengig av foreldrene. Det trenger de trygge rammene som foreldrene og familien gir. Men det er ikke like opptatt av foreldre som tidligere. Det bruker mer jevnaldrende venner og klassekamerater for å speile seg selv enn foreldrene. Mindre barn i 5-6 årsalderen kan gruble mye over at foreldrene er et par, og kan lage babyer, mens en 8-åring tenker mindre på dette og vil sannsynligvis ikke bli overrasket i det hele tatt hvis det får beskjed om at et nytt søsken er på vei. Slik er jo livet!

Bli heller ikke overrasket om barnet ikke er spesielt opptatt av kjærester og kyssing, det har tatt en liten pause fra dette frem til puberteten nå.

Alene hjemme?

Når et barn er modent for å være hjemme alene varierer fra barn til barn, og hva foreldre mener om dette. Det går ikke an å finne en generell aldersgrense på når dette er greit, men de fleste 8-åringer synes det er greit å være hjemme alene en halvtime eller to. Er det større søsken hjemme, er det enda enklere å forlate dem alene sammen.

SFO-ordningen varer til barnet går ut 4. klasse (barnet er ca. 10 år). Du bør derfor tilvenne barnet forsiktig til å være litt alene nå, hvis det ikke allerede har vendt seg til det. Gi alltid beskjed om hvordan barnet kan få tak i deg, eller andre voksne i nærheten som du har informert. En 8-åring bør også ha kjennskap til nødnummer 113.

Kroppslig og motorisk utvikling

Gutter i denne aldersgruppen leker ofte bryting, slåssing og klaterer oppå hverandre. Bare ansiksuttrykket forteller deg om det er alvor eller ikke. Gutta tester ut styrke på hverandre, mens jentene sjeldnere oppfører seg på denne måten.

Bein og armer blir bare bedre og bedre koordinert. Og nå vil også utviklingen av finmotorikken skyte fart. Barnet blir påfallende flinkere til å skrive. Skriften blir mindre og penere.

Hjelp barnet med et positivt selvbilde

Selvbildet handler om hvordan barnet ditt oppfatter seg selv. Her er noen tips hvordan du kan fremme et positivt selvbildet hos din 8-åring

  • Verdsett barnet som person, vis at du stoler på ham
  • Vis at du er glad i barnet fordi han er den han er, ikke pga hans prestasjoner
  • Ros barnet for det han er flink til, la deg imponere! Gi mer ros enn ris.
  • Unngå overdose kritikk, kjefting
  • Unngå fiendlighet
  • Vær til stede fysisk og mentalt - men ikke treng deg på
 

Barn og data

PC og internettbruk er positivt for barn, og det viser seg at barn som bruker internett aktivt greier seg bedre på skolen enn de som ikke gjør det. Internett er tekstbasert og øker lese og skriveferdigheter ved daglig bruk.

Pc i seg selv er ikke skadelig, men måten den brukes på og omfanget av bruken. En 8-åring trenger hjelp av voksne til å begrense hvor lenge og hva han kan gjøre på PC. Vær spesielt tilbakeholden med spill og internettsider som har voldelige tendenser. Flere undersøkelser har vist at det er sammenheng mellom voldelige dataspill og aggresjon hos barn. Det samme gjelder selvsagt vold på TV.

 

Kilder:
- Forstå 8-åringen, Miller, Yrkeslitteratur 1994
- Forstå barnet ditt 8-12, Ulvund, Cappelen 2007
- Se hva jeg kan, Ellneby, Cappelen 2004

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer