8 tabber foreldre gjør på Facebook

Noen av dem er ganske alvorlige...

SE OPP FOR DISSE TABBENE: Noen av dem kan få større konsekvenser enn du tror. Foto: Colourbox
SE OPP FOR DISSE TABBENE: Noen av dem kan få større konsekvenser enn du tror. Foto: Colourbox Vis mer

Du har nok sikkert en eller flere ganger ristet på hodet av andres flaue statusoppdateringer eller pinlige familiebilder på Facebook.

De fleste tabbene skjer som følge av ren tankeløshet, men noen av tabbene kan få svært så alvorlig konsekvens.

Her er åtte eksempler:

1. Verner ikke om barnas integritet

Først - den klassiske "viser frem for mye-tabben".

Hvor mye man skal dele fra familielivet på Facebook og i andre sosiale medier, er et omdiskutert tema.

Mammanett har tidligere skrevet om foreldrene som deler alt fra bilder av morkaker og snørr, til potteoppdateringer og inngående beskrivelse av barnas avføring.

– De fleste av oss er glade i å vise frem bilder av barna våre, både i bilderamme hjemme, på mobiltelefonen og etter hvert i sosiale medier. Men når man deler bilder offentlig, er det ting man bør ta hensyn til når det gjelder barnas integritet, sier Thomas Wold, stipendiat i mediepsykologi ved NTNU.

Han mener også foreldre bør tenke over hva de forteller andre om ungene sine. – Vitser som går på bekostning av barna, kan man godt holde innenfor familiens vegger. Morsomheter som fungerer godt i mindre lag, fungerer nødvendigvis ikke like godt på sosiale medier hvor det blir offentlig, sier han.

LES OGSÅ: Nyfødte Grayson James ble for drøy kost for Facebook

2. Deler egne foto av andres barn

Wold mener også at foreldre må være ekstra bevisste på dette med å dele fotografier av andres barn. Han sier at selv et helt vanlig bilde av en gjeng klassekompiser, kan få uheldige konsekvenser dersom det blir lagt ut på nett uten foreldrenes samtykke.

– Enkelte barn lever i skjul på hemmelig adresse. Vi har dessverre hatt noen uheldige saker hvor barn har blitt sporet opp av de menneskene som er årsaken til at de lever slik.

- Man skal derfor være enormt forsiktig, selv om bildene i seg selv er helt normale og uskyldige, forteller han.

LES OGSÅ: 9 mødre du bør følge på Instagram

3. Deler andres foto av ukjente barn

De siste årene har såkalte Meme-sider og -bilder blitt stadig mer populære. En meme er et bilde med kort tekst over, som beskriver eller skaper en morsom situasjon.

Disse bildene deles mye i kanaler som Facebook og inneholder noen ganger bilder av barn – uten at det nødvendigvis er gitt foreldrenes samtykke til bruk av bildet.

En av dem som har opplevd dette, er den amerikanske forfatteren og skribenten Julia Fierro. I en artikkel på Huffington Post forteller hun at et bilde av datteren gikk viralt etter at det ble stjålet fra Facebook-profilen hennes.

Fierro beskriver hvor ubehagelig det var å lese negative kommentarer om datteren på nettsiden hvor bildet først ble lagt ut, og hvordan hun og mannen forsøkte å stoppe spredningen av bildet uten å lykkes.

– Det å publisere andres innhold uten tillatelse er ulovlig og straffbart. Ofte med bøter, forteller Thomas Moen som er merkevaresjef i Fanbooster.

– Om man selv opplever misbruk, må man ta kontakt med vedkommende øyeblikkelig og påpeke at dette er brudd på norsk lov. Man kan kreve at bildet fjernes og få vite hvor vedkommende fant bildet for å hindre videre spredning, sier han.

4. Klager på skolen og barnehagen

Enkelte foreldre bruker sosiale medier som en kanal hvor de gir utløp for frustrasjon og problemer som oppstår i hverdagen. Er man misfornøyd med de ansatte på skolen eller er uenige i en beslutning i barnehagen, kan det være lett å ty til tastaturet.

Moen sammenligner dette med å skrive et leserinnlegg i avisen.

– Det blir på samme måte. Det er derfor viktig at foreldre prøver å få en dialog med skolen først, for å få en forbedring istedenfor å offentlig henge dem ut, sier han.

Wold er enig i at man bør ta opp problemene direkte med dem det gjelder.

– Man kan gjerne diskutere det først med venner, men behøver ikke gjøre det i et offentlig forum.

- Noen gjør nok slike handlinger i frustrasjon, mens andre gjør det som en hevnhandling for noe de er sinna på. Noe som er enda verre, sier han.

LES OGSÅ: Er barnehagene for gammeldagse?

5. Involverer seg for mye

Når barna når en viss alder, synes det som om alt foreldrene gjør er flaut. Den pinlige hadet-klemmen fra mamma som kanskje et par personer så utenfor skolen, har nå forflyttet seg inn i den virtuelle verdenen hvor den er synlig for «alle».

Enkelte foreldre involverer seg for mye på barnas sosiale profiler, gjennom å skrive kommentarer som gjør ungene flaue, tagge dem på bilder de ikke liker og gjennom å bli venner med deres venner.

– Det er en typisk vond fase i enhver mor og fars liv når man finner ut at barna er blitt så gamle at de skjemmes av deg, sier Thomas Wold med et smil.

– Dette er en tradisjonell overgangsfase som også har funnet veien til sosiale medier, og det er nok en medvirkende årsak til at ungdommer bruker Facebook stadig mindre. De har gjerne en Facebookprofil, men velger å benytte seg av andre sosiale medier der foreldrene ikke er, sier han.

6. Tar barna «med» på fest

Barn liker ikke å se foreldrene sine beruset. Det hindrer ikke enkelte voksne fra å legge ut bilder av seg selv på Facebook hvor man er «godt bedugget» i festlige lag. Bør man avstå fra å legge ut party-bilder når man har barn?

– Både ja og nei, mener Thomas Wold. – Det kommer an på bildet og situasjonen. Det er ikke farlig å legge ut et bilde av en selskapsmiddag eller et fårikål-lag hvor det gjerne både er øl og «en skarp en» på bordet.

- Men igjen må man tenke på at det ikke er alt som passer seg i det offentlige. De fleste skjønner hvilke bilder man ikke burde legge ut – så fremt man er passe edru mens man tar avgjørelsen, legger han til.

Thomas Moen tipser foreldre om å sette seg godt inn i hvilke muligheter de forskjellige sosiale mediene gir til å begrense innsyn.

– Voksne har et ansvar for hvordan de fremstiller seg for barn. Dersom man ønsker å legge ut slike ting, kan man for eksempel på Facebook skjerme ungene ved å bruke lister. Her kan man i detalj velge hvem som skal se hva, sier han.

LES OGSÅ: Anne Lise gjorde det alt for få tør!

 

7. Bruker sosiale medier til å straffe barnet

For et par år siden ble en video av en amerikansk pappa som straffet datteren på en ganske så utradisjonell måte, hyppig delt i sosiale medier.

YouTube-filmen viser en illsint pappa som «avliver» datterens laptop med pistol, etter at hun hadde skrevet på Facebook hvor urettferdig hun syntes foreldrene var.

Selv om dette nok kanskje er ett av de mest ekstreme eksemplene på hvordan foreldre bruker sosiale medier til å straffe barna sine, skjer det også i mer moderate former her til lands.

– Jeg har sett eksempler hvor foreldre har lagt ut bilde av barnas rom for å vise hvor forferdelige de er til å rydde, sier Thomas Wold.

– Dette er en type uthenging som jeg ikke kan se har noe med barneoppdragelse å gjøre, man skal ikke hevne seg slik på egne barn, sier han. – Selv om innholdet på irettesettelsen kan være relevant nok, er det stor forskjell på å ta dette opp direkte med barnet og å henge dem ut offentlig, legger han til.

LES OGSÅ: Husarbeid - dette kan du forvente av barn i ulike aldre

UTRADISJONELL DISIPLIN: Den illsinte pappaen Tommy Jordan håner datteren, og trekker håndvåpen på YouTube som "payback" for en facebookoppdatering fra tenåringsdatteren.

8. Oppretter Facebook-profil for babyen

At Facebook og Instagram har en aldersgrense på 13 år, er det ikke alle foreldre som bryr seg om. Noen velger å opprette egen profil for barna, lenge før de selv har bedt om det.

– Det å bestemme om barn skal være på sosiale medier, bør man vente med til barnet er gammelt nok slik at man kan avgjøre det sammen. Jeg ser ikke noen fordeler med å opprette en slik profil før barnet kan håndtere det selv, mener Thomas Moen.

– Foreldre kan heller hjelpe barna til å bli flinke til å bruke sosiale medier når den tid kommer. Det er viktig for barn å forstå hva Instagram og Facebook er. Som foreldre må man ha et bevisst forhold til det og tenke gjennom hvilke spørsmål som vil komme slik at de er forberedt, sier han.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer