<b>GRAVID IGJEN:</b> Det er en rekke ting som skiller den andre graviditeten fra den første! Foto: NTB Scanpix
GRAVID IGJEN: Det er en rekke ting som skiller den andre graviditeten fra den første! Foto: NTB Scanpix Vis mer

8 ting du må vite om å få barn nummer to

- Livet blir definitivt aldri helt det samme!

Publisert

Gratulerer! Du er heldig! Ikke nok med at du har fått et barn, nummer to er på vei! Eller kanskje du fortsatt sitter i tenkeboksen og vurderer familieutvidelse.

Mange vil nok hevde at det er en mye større omstilling å gå fra det å ha null til å ha ett barn, enn det er å gå fra ett til to barn. Har du først fått barn vil livet forandre seg og det vil aldri bli helt slik det var før du ble forelder.

Det er allikevel noen ting det er greit å vite før barn barn nummer to:

1. Den perfekte aldersforskjellen finnes ikke

Skal du ha to tette eller bør det være minst fire år mellom søsken? Ekspertene klarer aldri å bli helt enige om hva som er det beste og sannheten er at det egentlig ikke finnes et klart fasitsvar på hva som er den beste aldersforskjellen.

Sjansen for et sunt svangerskap og friske barn kan imidlertid påvirkes dersom det er kort tidsrom (mindre enn ett år) mellom en graviditet og den neste. Bortsett fra dette, finnes det ingen ideell standard på mellomrommet mellom barna. 

2. Graviditet nummer to vil (mest sannsynlig) bli helt forskjellig fra den første

Da du ventet ditt første barn hadde du god tid til å planlegge, glede deg og forberede barnets ankomst. Dersom du ble trøtt av å gå rundt med den store magen la du deg bare nedpå litt. Var det slitsomt på jobben, kunne du heldigvis hente deg inn igjen i helgene.

Kanskje var du til og med så heldig at du hadde en kommende barnefar som alltid stod parat til å etterkomme alle dine merkelige graviditetscravings.

Graviditet nummer to vil derimot bli en helt annen affære – vel å merke om du fortsatt har en baby eller en smårolling som krever din tid og oppmerksomhet. Regn med at du får mindre tid til å ligge på sofaen – og cravingsene må du ta hånd om selv!

SØSKENSJALUSI: Det kan være litt tøft i starten, men som regel går det over av seg selv.  Foto: NTB Scanpix
SØSKENSJALUSI: Det kan være litt tøft i starten, men som regel går det over av seg selv. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Det er vanskelig å forberede barn på å bli storesøsken

Det er slett ikke uvanlig at søskensjalusi kan oppstå allerede fra første dag og selv små barn kan vise sjalusi ovenfor yngre søsken. 

Det å gå fra å være enebarn til plutselig å måtte dele mammas oppmerksomhet med en annen, kan (forståelig nok!) være tøft og vanskelig å fatte for et lite barn.

Du trenger imidlertid ikke uroe deg, søskensjalusi er helt normalt. Det er ting du kan forsøke å gjøre for å lette overgangen for den eldste, men til slutt vil det mest sannsynlig gå over av seg selv. 

4. Ikke forvent samme oppmerksomhet 

Når du avslører for omverdenen at du venter ditt første barn, mottar du lykkeønskninger fra fjærn og nær, jubel, trampeklapp og fanfarer. (Det er i alle fall slik det kan føles der og da!)

Selv om folk selvsagt også vil være glade på dine vegne når du får nummer to, kan reaksjonene allikevel være av en litt annen karakter.

Barn nummer to er på en måte forventet (helst innen en tidsramme på fem år, hvis ikke begynner du å få spørsmål om når du skal ha neste barn) og vekker derfor ikke like stor ståhei.

5. Magen vil vises tidligere

Mens noen mener det bare er en myte, hevder andre kvinner at man ved graviditet nummer to kan se magen omtrent fra den første måneden

At magen blir tidlig synlig trenger imidlertid ikke bety at du vil få en gigamage. Hvor stor gravidmage du får avhenger blant annet av faktorer som hvor høy du er og babyens størrelse. 

GRAVIDMAGE: Mange kvinner opplever at magen blir synlig tidligere med baby nummer to. Foto: NTB Scanpix
GRAVIDMAGE: Mange kvinner opplever at magen blir synlig tidligere med baby nummer to. Foto: NTB Scanpix Vis mer

6. Raskere fødsel andre gang

En god nyhet er at mange kvinner opplever at fødselen går raskere andre gang. En vanlig førstegangsfødsel varer normalt i cirka 10 timer, mens for flergangsfødende er en normal fødsel cirka 8 timer – det vil si fra riene er regelmessige til barnet er ute.

Ulempen kan riktignok være at fødselen i enkelte tilfeller kan gå litt for fort, da styrtfødsler skjer langt hyppigere hos flergangsfødende. 

7. Du vil være mer avslappet

Når man venter sitt første barn, suger man til seg alt av informasjon om graviditeten, fosterets utvikling, fødselen og barneoppdragelse. Flere går bananas i forretninger som selger barneklær og leser alt de kommer over av hva som er best i test av barneutstyr.

Andre gang har interessen for denne typen ting mest sannsynlig dalt en god del. Den største handletrangen uteblir og informasjonsbehovet er radikalt mindre – du kan jo tross alt de aller viktigste tingene fra før!

8. Du vil bli like glad i nummer to

Når man har et barn som man elsker over alt på jord, kan det være vanskelig å forestille seg at man skal klare å bli like glad i det neste barnet også. 

Dette kan være vonde tanker å bære på i graviditeten, men ifølge ekspertene har du ingenting å frykte.

Når barn nummer to blir født og viser seg å være like søt, morsom og oppvakt som den eldste, så faller man pladask for dette barnet også!

LES OGSÅ: Vil du ha minst to barn? Da bør du starte før du fyller 27!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer