Fly Med Barn

8 tips som redder flyturen med små barn

Det er faktisk mulig å ha hvilepuls hele veien til Syden.

FLY MED BARN: Det trenger ikke være stress, hemmeligheten er god planlegging, god tid og godt humør. Og noen smarte ting og triks. Foto: NTB Scanpix
FLY MED BARN: Det trenger ikke være stress, hemmeligheten er god planlegging, god tid og godt humør. Og noen smarte ting og triks. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hylende barn med vondt i ørene, flyseter forvandlet til trampoliner, bæsj utenfor bleia og appelsinjuice over hele t-skjorta – eller enda verre, t-skjorta til passasjeren ved siden av. Tanken på å fly med små barn, kan gi selv de roligste blant oss magesår.

Noe av det viktigste å huske på når du skal på flyreise med små barn, er å planlegge og unngå stress.

- God tid er gjerne hovedingrediensen i en vellykket reise. Prøv å være noenlunde uthvilt selv. Humør smitter lynraskt. Er de voksne slitne og stressa, blir barna fort urolige og negative, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen til KK.no.

LES OGSÅ: Er barna vaksinert før reisen?

1. Forbered barna

Mange barn reagerer negativt på forandringer, da kan det vært lurt å forberede dem litt på reisen.

- Forklar reiseruta med sammenliknbare tidsbeskrivelser, råder Gerhardsen.

Det betyr at du for eksempel kan si «først skal vi kjøre bil ganske lenge, omtrent så lenge som fra du blir hentet i barnehagen til vi har spist middag. Så skal vi parkere bilen og ta en buss som kjører til flyplassen. Den bruker så lang tid som en episode med Brannmann Sam. Da er vi på flyplassen».

- Det kan også være lurt og forklare at man ombord i flyet må bruke sikkerhetsbelte og sitte på plassen sin, sier Gerhardsen.

- Bruk gjerne nettet og vis barnet hvordan fly ser ut innvendig også videre, tipser Gerhardsen.

LES OGSÅ: Forsvarlig å ta med babyer til Syden?

2. Uten mat og drikke …

Det er ikke alltid lett å finne mat barnet liker på flyplasser eller ombord på flyet. Ha derfor med nok proviant du vet de spiser. Brødskiver, små bokser med frokostblanding, bær, rosiner eller annen snack barnet ditt er glad i.

Det er ikke lov å ha med drikke gjennom sikkerhetskontrollen, men du kan for eksempel ha med tomme drikkeflasker og fylle opp når du er gjennom kontrollen. På Oslo lufthavn har de gratis påfyll rett på innsiden av sikkerhetskontrollen. Barnemat og morsmelkerstatning har du lov til å ha med gjennom sikkerhetskontrollen.

- Det er også lov å ha med mat, som for eksempel matpakke, sier Kristian Løksa, kommunikasjonssjef i Avinor til KK.no og legger til at Oslo lufthavn også har egne familiesluser i sikkerhetskontrollen.

- Her kommer dere kjapt gjennom og får ekstra god service, forteller han.

EGEN SLUSE: På Oslo lufthavn har de egen familiesluse.  Foto: Sune Eriksen / Avinor
EGEN SLUSE: På Oslo lufthavn har de egen familiesluse. Foto: Sune Eriksen / Avinor Vis mer

På Oslo lufthavn kan barnemat varmes opp på flere av spisestedene.

- Ved Pizza Hut på innlandsdelen og i Foodmarket på utlandsdelen står det egne mikrobølgeovner, forteller Løksa og forteller at det også finnes flere ammehjørner på flyplassen.

- Du finner en på innland overfor gate A12 (inngang mot gate B), en på utland mellom gate D3 og D5 og ved gate F19.

3. Søvn

Mellom matservering, kaffe, te og høytalerbeskjeder om taxfreetilbud, er det ikke alltid så lett for de minste å finne roen på et fly. Noen flyselskap er flinke til å legge til rette for småbarnsfamilier (og de stakkarene som har havnet rett ved siden av) og tilbyr dere kanskje et ekstra sete om det er mulig. I høysesongen og hos lavprisselskapene, kan du ikke forvente den ekstraservicen.

Reiser du med en baby som skal sitte på fanget ditt, sovner det kanskje lettere om du har henne i bæreselen hun er vant til hjemmefra? Eller kanskje du skal skaffe deg en FlyeBaby, en hengekøye du fester til setet foran deg? Der kan hun sove, men også sitte når hun spiser. Flyebaby kan kjøpes eller leies på Barnombord.no (eller Finn.no). Langdistansefly har ofte senger til babyer, men ikke mange, så vær tidlig ute med å reservere.

BABYHENGEKØYE: FlyeBaby kan være smart om du skal ut og fly med en baby som ikke har eget sete.  Foto: BARNOMBORD
BABYHENGEKØYE: FlyeBaby kan være smart om du skal ut og fly med en baby som ikke har eget sete. Foto: BARNOMBORD Vis mer

Vurder også å kjøpe eget sete til barnet, selv om hun er under 2 år og ikke må ha det, det kan være verdt kronene. Men, eget sete betyr ikke nødvendigvis at de små sovner lett, det kan derfor også være en idé å skaffe en bedbox, en koffert som kan gjøres om til en seng. Jetkids bedbox kan blant annet kjøpes på Barnombord.no og Babybanden.no (eller Finn.no). Ta også med babydynen eller pleddet hun er vant med, og husk selvfølgelig kosebamsen og ekstra smokker.

KOFFERTSENG: Jetkids bedbox er en norsk oppfinnelse, eieren av Barnombord.no er gründer, designer og utvikler av den smarte koffertsengen. Foto: JETKIDS/BARNOMBORD.NO
KOFFERTSENG: Jetkids bedbox er en norsk oppfinnelse, eieren av Barnombord.no er gründer, designer og utvikler av den smarte koffertsengen. Foto: JETKIDS/BARNOMBORD.NO Vis mer

LES OGSÅ: Dette vil barn EGENTLIG gjøre i ferien

4. Vogn, bæresele, hva gjør vi?

Skal du ha med barnevogn, så må den sendes som spesialbagasje, det gjelder også om du bruker Prampack. Noen flyselskap lar deg ha med reisetrille helt inn til gaten, men vær klar over at det kan være litt risikosport, fordi reisetrillen lett kan bli glemt igjen. Reiser du med baby, kan det derfor være lurt å ha med bæresele som du bruker på flyplassen. På Oslo lufthavn har de sportsvogner til utlån, som er plassert på innsiden av sikkerhetskontrollen.

- Disse kan du bruke helt fram til gate, forteller Løksa.

Bedboxen nevnt over, kan også være til hjelp på flyplassen, den har hjul og barna kan sitte på den mens de blir trukket av en voksen eller de kan sparke seg bortover selv. Det samme kan de med Trunki-koffertene, som blant annet selges på Barnas Hus, Jollyroom.no og Sprell.no.

5. Vondt i ørene

Trykk i kabinen kan gjøre at man får «dotter i ørene» under takeoff og landing. Ammer du, er det lurt å gjøre det under takeoff og landing, bare vær obs på at babyen må være riktig festet i sikkerhetsselen dere får utdelt og som skal festes i ditt setebelte. Det viktigste er at de suger, drikker eller spiser på noe som kan forhindre dotter i ørene. Velg det du tror vil funke best på ditt barn, enten det er pupp, smokk, tåteflaske, drikkeflaske eller en kjærlighet på pinne.

Men, husk på at flyet ofte kan bli stående en liten stund på rullebanen før det faktisk tar av, så ikke gi barnet flasken med en gang dere har satt dere i flysetene, da kan drikken være tom før dere er på vei opp i lufta. Mange sverger også til nesespraytrikset, et par sprut en halvtimes tid før takeoff og landing kan forhindre ørevondt.

6. Sitt rolig!

Har du en over snittet aktiv unge, gjelder det å ha noen ekstra triks på lur. For det første kan det være smart å sørge for at hun får brukt litt energi før dere går ombord.

- Både på innlandsdelen og utlandsdelen på Oslo lufthavn, finnes det egne lekeområder. På innlandsdelen er lekeplassen mellom gate A12 og A14. Fram til august er det en lekeplass på utlandsdelen ved gate F17, forteller Løksa.

En liten halvtime her kan gjøre underverker. Ombord kan det, avhengig av alder og hvordan barnet ditt er, både være lurt å ha med noen leker hun er spesielt glad i, men kanskje også noe nytt og spennende? Bare pass på at det ikke er altfor stort eller støyende, men heller ikke så lite (som for eksempel Lego) at det forsvinner mellom setene. Ta med noe som du tror gjør at de klarer å sitte i ro en liten stund, for eksempel tegnesaker, bøker, klistremerkebøker, tegneserier og selvfølgelig iPad med favorittappene og favorittfilmene. Også her kan det være lurt å overraske barnet med noen nye spennende godbiter lastet ned i anledning flyreisen. Egne øretelefoner er gjerne også stas.

- Vent med å ta det fram til nyhetens interesse for reisen har lagt seg, det vil si når dere er vel oppe i lufta. Ikke brenn av alt du har i bakhånd på flytoget, råder Gerhardsen.

Og husk at dere skal fly hjem også, så gjem gjerne unna noe til hjemturen. Gerhardsen mener det også er lurt å være det hun kaller en aktiv voksen.

- Snakk om hva som skjer i sikkerhetskontrollen, hva dere kan se under dere i det dere tar av også videre. Barn elsker å bli gjort oppmerksom på spennende ting i omgivelsene, og du får et barn som gleder seg over det som skjer, i stedet for å se reisen som et nødvendig onde på vei til destinasjonen, sier hun.

LES OGSÅ: Meslingutbrudd i Europa: Vær obs dersom du skal reise med baby til disse landene

7. Alt på stell

Det gjelder å pakke så lett som mulig, men samtidig ha med alt dere trenger og alt dere kan komme til å trenge – også hvis det blir forsinkelser eller bagasjen blir borte. I håndbagasjen er det derfor lurt å ha med ekstra skift både til barn og voksne. Pakk også med litt ekstra proviant og nok barnemat til et par døgn. Det samme gjelder bleier og våtservietter.

Flytoalett er ikke spesielt store, så i stedet for å drasse med seg hele stellevesken inn, gjør på forhånd klar små poser, for eksempel ziplockposer, med engangsstellematte, bleie, bleiepose og våtservietter.

LES OGSÅ: Er bagasjen blitt borte? Dette har du krav på

8. In case of emergency …

Alle som har barn vet at du kan planlegge så mye du vil, noen ganger går likevel alt galt. Da gjelder det å ha noe på lur, noe som får barnet (og kanskje oss voksne?) på rett spor igjen. Det kan være favorittkjeksen eller bare noe så enkelt som en ballong du kan avlede med ved å blåse opp (men husk for Guds skyld to ballonger om du har to barn).

Ifølge barnepsykologen er det både lov og lurt å ha premiering i bakhånd.

- Men, snakker du om premiering i forkant vil barnet fort oppfatte flyturen som noe man må regne med er kjedelig, og derfor trenge premie for å holde ut. Prøv heller å legge inn små kosestunder underveis, som barnet kan se fram til. For eksempel: «Når vi har levert bagasjen skal vi kjøpe oss en is hver. De har så god is på flyplassen». Da vil barnet glede seg til isen, uten å mistenke at reisen skal bli noe man må regne med man ikke liker, forklarer Gerhardsen.

Bare pass på at det ikke blir så mange is at barnet kaster opp. Men skulle det skje, bare pust med magen og husk, alt ordner seg! Dessuten har du med både våtservietter, ekstra skift og en megakul klistremerkebok med Elsa og Anna/Vennebyen/Star Wars. Og ballong.

LES OGSÅ: Derfor bør du betale med kredittkort på ferie 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer