8 vanlige grunner til at dere ikke blir gravide

- Nummer syv vil nok overraske mange!

NÅR BARNET UTEBLIR: Mye skal klaffe for å bli gravid, men heldigvis er det enkelte grep man kan gjøre for å legge forholdene godt til rette.  Foto: Ilja Hendel / NTB Scanpix
NÅR BARNET UTEBLIR: Mye skal klaffe for å bli gravid, men heldigvis er det enkelte grep man kan gjøre for å legge forholdene godt til rette. Foto: Ilja Hendel / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenker dere på å få barn, eller har dere prøvd en stund uten resultat?

Her er noen av de vanligste årsakene til at par ikke blir gravide.

LES OGSÅ: - Ikke vent for lenge med å oppsøke lege, råder gynekolog. 

1. Drikker for mye alkohol

Visste du at store mengder alkohol kan påvirke mannens sædkvalitet?

Gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU og Spiren Fertilitetsklinikk har tidligere fortalt til Mammanett at selv en engangshendelse hvor mannen har vært svært beruset av alkohol kan føre til en midlertidig nedsettelse av fruktbarheten. 

- Først etter 70 dager vil de skadede sædcellene bli erstattet av nye. Jevnlige fyllekuler vil derfor kunne medføre en stadig nedsatt fruktbarhet hos menn, og ikke alle er klar over dette, sier hun.

Det er riktignok ikke bare menn som bør vurdere å redusere alkoholinntaket sitt mens man prøver å bli gravid. Helsedirektoratet anbefaler at kvinnene også velger annen drikke, da alkohol både kan redusere fruktbarheten og øke risikoen for spontanabort.

LES OGSÅ: Ei fyllekule - nedsatt fruktbarhet i 70 dager

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer