8 vanlige grunner til at dere ikke blir gravide

- Nummer syv vil nok overraske mange!

NÅR BARNET UTEBLIR: Mye skal klaffe for å bli gravid, men heldigvis er det enkelte grep man kan gjøre for å legge forholdene godt til rette.  Foto: Ilja Hendel / NTB Scanpix
NÅR BARNET UTEBLIR: Mye skal klaffe for å bli gravid, men heldigvis er det enkelte grep man kan gjøre for å legge forholdene godt til rette. Foto: Ilja Hendel / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tenker dere på å få barn, eller har dere prøvd en stund uten resultat?

Her er noen av de vanligste årsakene til at par ikke blir gravide.

LES OGSÅ: - Ikke vent for lenge med å oppsøke lege, råder gynekolog. 

1. Drikker for mye alkohol

Visste du at store mengder alkohol kan påvirke mannens sædkvalitet?

Gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU og Spiren Fertilitetsklinikk har tidligere fortalt til Mammanett at selv en engangshendelse hvor mannen har vært svært beruset av alkohol kan føre til en midlertidig nedsettelse av fruktbarheten. 

- Først etter 70 dager vil de skadede sædcellene bli erstattet av nye. Jevnlige fyllekuler vil derfor kunne medføre en stadig nedsatt fruktbarhet hos menn, og ikke alle er klar over dette, sier hun.

Det er riktignok ikke bare menn som bør vurdere å redusere alkoholinntaket sitt mens man prøver å bli gravid. Helsedirektoratet anbefaler at kvinnene også velger annen drikke, da alkohol både kan redusere fruktbarheten og øke risikoen for spontanabort.

LES OGSÅ: Ei fyllekule - nedsatt fruktbarhet i 70 dager

2. Klarer ikke å stumpe røyken

Tobakk har i likhet med alkohol også en innvirkning på sædkvaliteten. Årsaken til dette er ifølge Romundstad at røyking medfører redusert bevegelighet av spermier og dermed svekker fruktbarheten. 

I følge Folkehelseinstituttet viser forskning at sædcellenes stamceller også kan få varige skader. Skadde sædceller er fortsatt i stand til å befrukte egg, men risikoen øker for at det befruktede egget ikke utvikler seg normalt og derfor støtes bort.

LES OGSÅ: Påvirker langvarig p-pillebruk fruktbarheten?

For at en kvinne skal bli gravid, må en hel rekke hendelser skje til rett tid:

  • Kvinnen må produsere en eggcelle.
  • Mannen må produsere friske sædceller.
  • Eggcellen må kunne passere fra kvinnens eggstokk og gjennom egglederen.
  • Paret må ha sex rundt tidspunktet der egget frigjøres.
  • Sædcellene må kunne svømme opp i skjeden og livmoren, og videre inn i egglederen mot egget.
  • Egget må befruktes av mannens sædceller.
  • Det befruktede egget må kunne feste seg i kvinnens livmorvegg.
  • Det kan ta tid for et par å oppnå graviditet. Nesten 90 prosent av par som forsøker, lykkes innen et år. Hvis du har prøvd i mer enn ett år uten å lykkes, kan du ha fruktbarhetsproblemer.

Kilde: helsenorge.no

3. Har ikke sex ofte nok

Det er helt normalt at det ikke alltid «klaffer på første forsøk», men hvor ofte bør man egentlig ha sex for å være garantert at man treffer eggløsningen

Gynekolog Terje Sørdal ved Medicus, har tidligere sagt til Mammanett at et samleie hver andre til tredje dag er å anbefale. 

– Mengden ved såpass hyppig samleie vil gå noe ned, men antall gode sædceller vil normalt være tilstrekkelig ved normal sædproduksjon og ingen blokkeringer, sier han.

LES OGSÅ: Hvor ofte og hvordan bør man ha sex for å bli gravid?

4. Ikke helt frisk «der nede»

Soppinfeksjon i underlivet er veldig vanlig blant kvinner og de fleste opplever det en eller annen gang i løpet av livet.

Gynekolog Micheal Nicolaidis har tidligere fortalt til Mammanett at det er spesielt viktig å ha en sunn underlivshelse når man forsøker å bli gravid. 

– Skjedekatarr, soppinfeksjoner eller andre infeksjoner som chlamydia kan gjøre det vanskeligere å bli gravid, samt påvirke risiko for spontanabort, forteller han.

– Man kan ha slike infeksjoner uten å være klar over det, fordi symptomene kan være lite merkbare. Det er derfor viktig å få sjekket og eventuelt behandlet infeksjoner i underlivet.

5. Cyster i eggstokkene

PCOS er en forkortelse for Polycystisk ovarialsyndrom og tilstanden rammer så mange som 5-6% av kvinner i befruktningsdyktigalder.

Cyster i eggstokkene medfører en hormonendring som kan gi manglende eller sparsommelige menstruasjoner, økt behåring, akne, overvekt og vansker med å bli gravid.

Det antas at PCOS er en arvelig betinget endring i eggstokkene, men den egentlige årsaken er ukjent.

PCOS er en hormonforstyrrelse der flere kjønnshormoner har unormale verdier. Generelt er østrogennivået forhøyet. Cystene i eggstokkene medfører økt produksjon av mannlige kjønnshormoner. Hormonforstyrrelsen fører også til manglende eggløsning, med uregelmessige blødninger og barnløshet til følge.

6. Veier for mye eller for lite

Det har lenge vært kjent at overvekt og undervekt kan påvirke fruktbarheten negativt hos kvinner.

I følge gynekolog Liv Bente Romundstad viser nye studier at overvekt også kan påvirke mannens evne til reproduksjon. 

– Den siste tiden er det kommet flere studier som viser en klar sammenheng mellom overvekt og redusert sædkvalitet hos mannen, sier hun. 

Et par kilo for mye eller for lite har riktignok ikke så mye å si, men snakker man om reell undervekt eller overvekt kan det ifølge ekspertene ha stor betydning. 

7. For varme testikler

Det høres kanskje rart ut, men det har faktisk en vitenskapelig årsak. Sædceller trives nemlig best når temperaturen ligger mellom 34,5-36 grader.

Gir man testiklene sine «ugunstige forhold», vil det kunne ha en innvirkning på fertiliteten.

Gynekolog Mikeal Nicolaidis sier til Mammanett at menn som ønsker å bli pappa bør derfor unngå trange bukser og helst bruke boksershorts i stedet for trange underbukser. Å sitte med en varm pc på fanget kan også redusere fruktbarheten, samt å bruke badstue eller sitte på oppvarmede bilseter. 

LES OGSÅ: Slik «booster» du fruktbarheten

8. Endomentriose

Endometriose er en annen vanlig medisinsk årsak til at enkelte sliter med å bli gravid. Dette er en betegnelse på en ubalanse hvor en bestemt type slimhinne som dekker innsiden av livmoren, dannes andre steder i underlivet. For eksempel rundt eggstokkene eller egglederne, i bukhulen eller på leddbånd og muskler

Det er usikkert hvor mange kvinner som har endometriose, men det er enighet om at tilstanden er økende selv om diagnostisering stadig blir bedre. Økningen kan forklares ved at stadig flere kvinner utsetter å bli gravid til høyere alder.

Cirka 2% av alle kvinner får behandling for endometriose. Du har økt risiko for endometriose hvis flere i din familie har lidelsen. Det finnes i dag ingen fullgod behandling av lidelsen. 

LES OGSÅ: Ta folat før du blir gravid!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer