9 åringen

Niåringen befinner seg midt i barndommens "gullalder". Barnet får mange nye interesser, lærer seg nye ting, skjønner mer av andre mennesker og verden rundt seg og blir stadig mer selvstendige.

STADIG MER SELVSTENDIG: Niåringen mesterer mer og forstår mer av verden rundt seg. Foto: Shutterstock.com ©
STADIG MER SELVSTENDIG: Niåringen mesterer mer og forstår mer av verden rundt seg. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Niåringen trenger fortsatt omsorg og oppmuntring og slik vil det være lenge ennå.

Niåringen og foreldrene

Niåringen din er fullstendig klar over at du ikke er fullkommen som foreldre. 9 åringen vet at du ikke er ufeilbarlig, og at du sier og gjør de gale tingene som foreldre i blant. De vet også at det går an å diskutere ting, men liker at de voksne setter grenser og at ikke argumentene "men alle andre for lov til..." fører noen vei. Det kjennes godt at de voksne tør å være voksne.

"Barn trenger tydelige foreldre som hjelper dem å ta kloke valg. Du kan ikke abdisere fra foreldrerollen til å bli en kul kamerat med barnet ditt. Husk at de fleste barn innerst inne ser på foreldrene sine som helter." (Stein Erik Ulvund, Forstå barnet ditt 8-12 år)

Fritidsinteresser

Niåringen får stadig flere interesser. Det vil gjerne finne mer ut av verden, vitenskap, datamaskiner, kultur, fysisk utfoldelse og musikk. Noen foreldre bekymrer seg for at barnet er lite aktivt, og gjerne vil sitte mye foran TV. Barn er ofte slitne etter skolen. Så lenge det ikke er det eneste de gjør på fritiden, trenger ikke TV være negativt. Men hold øye med hva de ser på. Foreldre må sette grenser for hvor mye og hva de får se på av fjernsyn.

Klar for mobiltelefon?

Det lages nå mobiltelefoner beregnet for barn helt ned i 4-års alder, men når er egentlig barn modne for egen mobil? Les resultat av stor spørreundersøkelse og få råd fra professor i pedagogikk, medieforsker og barnevakten.no. Når skal barn få mobil?

Søvn

Det varierer selvsagt fra barn til barn hvor mye søvn som er nødvendig. 9 åringen har et gjennomsnittlig søvnbehov på 10-12 timer hver dag. Har ikke barnet sovnet før klokka er 22.00, kan det være fare for at det ikke får nok søvn. I løpet av det neste året vil søvnbehovet til barnet ditt reduseres noe. En tiåring trenger minst 9 timer søvn.

Gjøre ting sammen? Fort deg!

Tiden løper snart fra dere! En niåring er langt mer positivt innstilt til å gjøre ting sammen med familien, som f.eks. ut på tur, enn en elleveåring. Tenk på det, snart foretrekker barnet ditt stort sett venner og jevnaldrende fremfor familiekvalitetstid.

Leksehjelp

De fleste barn må legge ned mye arbeid med lekser hvis de skal klare seg godt på skolen. Vis interesse for ditt barns skolearbeid, og vær tydelig på at lekser er viktig. Faste tider for lekser er lurt og sørg for at barnet har det rolig rundt seg. Ros barnet og vær tilbakeholden med negative kommentarer. Ikke krev mer av barnet enn det som er realistisk. Ta kontakt med læreren hvis du har vansker med å hjelpe barnet. Les også Håvard Tjoras råd til foreldre: Slik hjelper du barnet med leksene

 


Kilder:
- Forstå 9-åringen, Dora Lush, Yrkeslitteratur as 1995
- Forstå barnet ditt 8-12 år, Stein Erik Ulvund, Cappelen2007

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer